کتاب الکترونیکی تسلط بر داده‌‌های ساختار یافته (Structured data) منتشر شد!

بررسی مفهوم سایت مپ و انواع آن

سایت مپ چیست؟ بررسی انواع نقشه سایت و دلیل استفاده از آن‌ها

سایت مپ‌ ها فایلی متشکل از ساختار وبسایت هستند که سلسله‌مراتب صفحاتِ درون یک دامنه را با دو فرمت XML یا HTML به نمایش می‌گذارند. در بازاریابی محتوا،‌ سایت‌های رقیب روزانه محتوای جدیدی در ایندکس گوگل ثبت می‌کنند. برای آنکه...

فهرست مطالب

سایت مپ‌ ها فایلی متشکل از ساختار وبسایت هستند که سلسله‌مراتب صفحاتِ درون یک دامنه را با دو فرمت XML یا HTML به نمایش می‌گذارند.

در بازاریابی محتوا،‌ سایت‌های رقیب روزانه محتوای جدیدی در ایندکس گوگل ثبت می‌کنند. برای آنکه شما هم از رقابت عقب نمانید باید با استفاده از Sitemap به موتور جستجو برای ایندکس سایت‌تان کمک کنید. نگران نباشید، این مقاله از تسمینو را دقیقاً به‌همین‌خاطر نوشته‌ایم.

سایت مپ‌ با ارائه چیدمان شفاف از ساختار سایت به موتور جستجو، راه خزنده های وب برای نفوذ به سایت را هموار می‌کند. در برخی از سایت‌های به کمک نوع خاصی از نقشه سایت، ساختار سلسله‌مراتبی برای کاربران نیز به نمایش درآمده تا تجربه کاربری بهبود یابد.

سایت مپ چیزی فراتر از یک ابزار مسیریابی است که به شکوفایی پتانسیل نهفته سایت کمک می‌کند. اگر فقط یک جادو در سئو تکنیکال برای افزایش رؤیت‌پذیری وجود داشته باشد، نقشه سایت است که نقش مهمی در دیده‌شدن صفحات ایفا می‌کند.

در مطلب پیش‌رو بررسی می‌کنیم که سایت مپ چیست و چگونه عمل می‌کند. همچنین با انواع نقشه سایت، اهمیت و انواع مختلف آن آشنا خواهید شد. اگر می‌خواهید گوگل با دقت و توجه کامل سایت‌تان را بررسی کند تا انتها همراه‌مان باشید.

نقشه سایت دقیقاً چیست؟ بررسی فایل سایت مپ و نحوه عملکرد آن به زبان ساده

سایت مپ یک لیست ساختاریافته از URLهای سایت است که برای کمک به موتورهای جستجو و گاه ناوبری کاربران در پیداکردن محتوای دامنه کاربرد دارد. در اینجا منظور از لیست ساختاریافته (Structured List)، یک فرمت خاص است که فهرستی از آدرس‌های سایت را مشخص می‌کند.

صفحات در فهرست با زبانی خاص برای موتورهای جستجو ثبت می‌شوند تا تفسیر ساختار انجام شود. هر فهرست معمولاً شامل اطلاعاتی مثل URL، تاریخ آخرین تغییر، میزان آپدیت‌ها و اهمیت نسبی برای صفحات است. پیکربندی خاص لیست با هدف خوانابودن برای سرچ انجین انجام می‌شود.

همان‌طورکه از اسم Sitemap پیداست، به‌عنوان نقشه‌ای برای خزنده‌های موتور جستجو عمل می‌کند. خزنده‌ها همان ربات‌های موتور جستجو برای ثبت و کراول (Crawl) صفحات وب هستند. سایت مپ هنگام خزش ربات‌ها، آنها را برای درک ساختار سایت و اولویت‌بندی صفحات مهم راهنمایی می‌کند.

نقشه سایت چیزی جز یک فایل ساده نیست. پسوند فایل مپ دو نوع اصلی دارد که کمی بعد به آنها می‌پردازیم. با این فایل موتورهای جستجو متوجه می‌شوند که مهم‌ترین و جدیدترین لینک‌های سایت کجا قرار دارند. در نتیجه می‌توانند لینک‌های جدید را سریع‌تر پیدا و ایندکس کنند.

سایت مپ چگونه کار می‌کند؟ نگاهی ساده به عملکرد فنی Sitemap

در این بخش عملکرد سایت مپ را با زبانی ساده و به‌صورت قدم‌به‌قدم بررسی می‌کنیم.

  1. ثبت فایل سایت مپ در موتور جستجو: فایل نقشه سایت پس از ساخت به‌صورت دستی یا خودکار در دایرکتوری روت سایت آپلود می‌شود. موتور جستجو یا از طریق فایل رباتس یا با ثبت در ابزارها متوجه ثبت سایت مپ می‌شود.
  2. کشف فایل و خزش: اسپایدرها یا همان خزنده‌های هنگام بازدید سایت به‌دنبال سایت مپ می‌گردند. فایل نقشه دارای برچسب‌های زمانی برای هر صفحه است که تاریخ آخرین تغییر (Last Modified) را نشان می‌دهد. در این مرحله صفحات جدید یا آدرس‌های نیازمند خزش مجدد شناسایی می‌شوند.
  3. ایندکس: URL مهم‌‌ترین صفحات برای ایندکس‌شدن مشخص می‌شود. همچنین با انواع متادیتای صفحه مثل میزان تغییر (Change Frequency) و اهمیت نسبی (Priority) در فایل، کراولرها قادر به شناسایی صفحات اصلی هستند. در نهایت ایندکس انجام می‌شود.

این ساده‌ترین توضیح از نحوه نقش‌آفرینی سایت مپ در ایندکس محتوای سایت بود. یک سایت فروشگاهی با هزاران صفحه محصول و دسته‌بندی را در نظر بگیرید. بدون سایت مپ، موتورهای جستجو صفحات جدید اضافه‌شده حاوی محصولات نو یا آپدیت صفحات موجود را به راحتی متوجه نخواهند شد.

یک سایت مپ با پیکربندی مناسب و آپدیت منظم، دسترسی خزنده‌ها به هر صفحه دلخواه را تسهیل می‌کند. فرایند ایندکسینگ به‌شرط بهینه‌سازی فایل با بازده و سرعت بیشتری انجام می‌شود چون اهمیت هر صفحه مشخص شده است و هر تغییر در صفحه نتایج جستجو فوراً نشان داده می‌شود.

انواع سایت مپ؛ بررسی فایل‌های مختلف سایت مپ و کاربرد هرکدام

سایت مپ‌ها انواع مختلفی دارند که به‌غیراز کارکرد اصلی، هرکدام برای هدف خاصی متمایز شده‌اند. انواع مختلف نقشه سایت بر اساس پسوند فایل یا کاربرد به چند دسته مختلف تقسیم می‌شوند.

وبمسترها نه‌تنها باید بدانند هر نوع سایت مپ چیست بلکه باید با مزایا و موقعیت مناسب هرکدام آشنا باشند. انواع سایت مپ را در ادامه بررسی می‌کنیم.

۱- سایت مپ HTML؛ مناسب برای بهبود تجربه کاربری

نقشه سایت HTML اغلب برای کاربر انسانی طراحی می‌شود. فایل اچ‌تی‌ام‌ال یک راهنمای ناوبری برای بازدیدکنندگان سایت ارائه می‌کند تا آنها محتوای مختلف سایت را به‌راحتی پیدا کنند. این نوع سایت مپ، فهرست سلسله‌مراتبی صفحات را به‌جای ربات‌ها به کاربر نشان می‌دهد.

مزایای سایت مپ HTML برای کاربر

نوع HTML نقشه سایت، دسترسی به اطلاعات را مخصوصاً برای کاربران ناآشنا با ساختار سایت هموار می‌کند. عملکرد نقشه HTML ‌به‌عنوان نقشه مسیر، به‌نوعی موجب بهبود تجربه کاربری می‌شود. اگر کاربر بتواند محتوای مورد نظرش را به‌راحتی در سایت پیدا کند، گشت‌وگذار بیشتری روی دامنه انجام می‌دهد.

بدین ترتیب، زمان حضور کاربر در سایت (Dwell Time) افزایش خواهد یافت که سیگنال مثبت برای موتور جستجو خواهد بود. سایت مپ HTML در برخی از فروشگاه‌های آنلاین می‌تواند به کاربران برای پیداکردن سریع محصولات مورد نظر کمک کند.

سایت مپ HTML در کجای سایت قرار دارد؟

به‌غیراز منوی کشویی فوقانی بسیاری از سایت‌ها که نوعی مپ محسوب می‌شود، سایت مپ HTML را می‌توان در انتها و بخش فوتر سایت پیدا کرد. گاهی‌اوقات یک صفحه اختصاصی نیز برای آن در نظر گرفته می‌شود.

اگر بازدیدکننده سایت صفحه مورد نظر را به‌راحتی و فوراً پیدا کند، نرخ پرش (بانس ریت) کاهش می‌یابد. گاهی‌اوقات نیز کاربران از این طریق صفحات مرتبطی را پیدا می‌کنند که کمتر در معرض دید قرار دارند.

۲- سایت مپ XML؛ فرمت اصلی فایل مپ برای تسهیل ایندکس سایت

یک نقشه سایت XML منحصر به موتورهای جستجو است. برخلاف سایت مپ HTML که برای مخاطب انسانی تهیه می‌شود، محتوای XML برای ربات‌های موتور جستجو خوانایی دارد. XML قابل‌توسعه است و تقریباً همه سایت‌های بزرگ یک نسخه از آن را دارند.

نقشه XML به ثبت صفحات دامنه در موتور جستجو کمک می‌کند و روی سرعت کشف صفحات جدید و آپدیت‌شده قدیمی تأثیر می‌گذارد.

نحوه تأثیر سایت مپ XML در خزش و ایندکس

سایت‌های دارای تعداد زیاد صفحات یا سایت‌هایی که برخی از محتوای مهم‌شان به‌راحتی از طریق لینک‌‌های داخلی قابل کشف نیستند از سایت مپ XML استفاده می‌کنند. با ثبت یک فایل بهینه XML، وبمستر از شناسایی و کراول دورافتاده‌ترین صفحات سایت که وضعیت لینک‌سازی مناسبی ندارند مطمئن می‌شود.

در زبان XML از چند تگ متا دیتای مهم برای معرفی و اولویت‌بندی آدرس‌ها به ربات‌های خزنده استفاده می‌شود:

  • تگ <loc>: تگ loc که خلاصه‌شده Location است، باید حتماً در سایت مپ وجود داشته باشد چون به URL هر صفحه اشاره می‌کند.
  • تگ <lastmod>: این تگ تاریخ آخرین تغییر صفحه (Last Modified Date) یا همان جدیدترین به‌روزرسانی را نشان می‌دهد. اسپایدرهای موتور جستجو تگ لست مود را برای تعیین نیاز صفحه به کراول مجدد به‌خاطر انتشار محتوای جدید بررسی می‌کنند.
  • تگ <changefreq>: تگ میزان تغییرات (Change Frequency)، احتمالی از تناوب دفعات تغییر یک صفحه را نشان می‌دهد (مثلاً روزانه، هفتگی یا دوره‌های دیگر). موتورهای جستجو با تگ فرکانس تغییرات متوجه می‌شوند که هر چند وقت یک‌بار باید از صفحه بازدید کنند.
  • تگ <priority>: تگ اولویت درجه اهمیت نسبی را به صفحات سایت اختصاص می‌دهد. محدوده عددی این تگ بین 0.0 تا 1.0 است. وبمسترها از تگ اولویت برای تعیین میزان اهمیت یک صفحه استفاده می‌کنند. مقدار اولویت برای مدیریت بودجه خزش بسیار مؤثر است.

یک بلاگ با انتشار دائم محتوا را در نظر بگیرید. سایت مپ XML، جدیدترین مقالات منتشرشده یا ویرایش‌شده را به موتور جستجو نشان خواهد داد. از این طریق، صفحات مورد نظر با سرعت بالایی ایندکس خواهند شد تا کسب رتبه و ارزیابی عملکرد آنها نیز سریع‌تر قابل انجام باشد.

تفاوت سایت مپ XML با HTML

با‌وجود‌آنکه هر دو نوع فایل به دیده‌شدن صفحات کمک می‌کنند اما به‌خاطر تفاوت در مخاطب (کاربر انسانی و ربات) زبان فنی دارند. فایل نقشه سایت HTML همان‌طور که از اسمش پیدا با زبان نشانه‌گذاری HTML نوشته می‌شود.

HTML نوعی زبان نشانه‌گذاری اَبَرمتنی (Hypertext Markup language) است اما XML زبان نشانه‌گذاری گسترش‌پذیر (Extensible Markup Language) است که آزادی عمل بیشتری به وبمسترها می‌دهد.

۳- انواع خاص سایت مپ؛ نقشه‌هایی برای ایندکس بهینه انواع خاص محتوا

در بررسی از نظر نوع کاربرد، گونه‌های خاصی از سایت‌ مپ‌‌های XML وجود دارند. این فایل‌ها در کنار سایت مپ اصلی و HTML به ایندکس و درک هرچه بهتر فرمت‌های مختلف محتوایی کمک می‌کنند. سه نوع اصلی انواع خاص نقشه سایت را معرفی کرده‌ایم.

سایت مپ خبری

نقشه سایت اخبار در وبسایت‌های منتشرکننده محتوای حساس‌به‌زمان مثل مقالات خبری یا کنفرانس‌های مطبوعاتی استفاده می‌شود. سایت مپ اخبار به موتور جستجو در شناسایی محتوای به‌روز که باید فوراً ایندکس شوند کمک می‌کند.

سایت مپ نیوز معمولاً حاوی اطلاعاتی از تاریخ انتشار و عنوان است تا موتور جستجو، محتوای زمان‌بندی‌شده را در اولویت ایندکس قرار بدهد.

سایت مپ ویدیویی

سایت مپ ویدیو برای سایت‌های میزبان محتوای ویدیویی بسیار مهم است. نقشه سایت ویدیویی انواع متادیتای مختص این فرمت محتوا مثل زمان، توضیحات و URL لوکیشن را در خود جای می‌دهد.

موتورهای جستجو با استفاده از این سایت مپ، مفهوم ویدیوها را به‌خوبی درک می‌کنند و آنها را به‌طور اثرگذار در نتایج جستجو نشان می‌دهند. پلتفرم‌های آموزشی، بنگاه‌های خبری و پلتفرم‌های نشر ویدیو باید بهینه‌سازی این نوع فایل را در دستور کار قرار بدهند.

سایت مپ تصویر

نقشه سایت تصویری روی کشف و ایندکس عکس‌های سایت اثر دارد. سایت‌های فروشگاهی یا پورتفولیوهای آنلاین که به محتوای بصری برای جذب کاربر متکی هستند باید سایت مپ تصویر بسازند.

این فایل، متادیتای مربوط به عکس مثل موضوع و لوکیشن را مشخص می‌کند. با بهینه‌سازی سایت مپ تصویر، شانس محتوای سایت برای کسب رتبه در جستجوی تصویری مرتبط بیشتر می‌شود.

سایت مپ استاتیک یا دینامیک، کدام را انتخاب کنیم؟

یک دسته‌بندی دیگر برای Sitemap، بر اساس نوع وبسایت وجود دارد که شامل سایت مپ‌های استاتیک یا دینامیک می‌شود. وبمسترها در سئو فنی سایت باید بین این دو نوع یکی را انتخاب کنند. بحث درباره استاتیک یا دینامیک بودن سایت مپ را ابتدا با بررسی ماهیت هر کدام آغاز می‌کنیم.

سایت مپ استاتیک

نقشه سایت استاتیک یک فایل XML است که محتوایش فقط از طریق آپدیت دستی تغییر خواهد کرد. ساخت این نوع نقشه سایت بسیار ساده است. کارشناس سئو باید هنگام اضافه‌شدن صفحات جدید، آپدیت محتوا یا حذف یک صفحه باید در فایل استاتیک تغییر ایجاد کند.

سایت‌مپ‌های استاتیک با دخالت کاربر انسانی و در دایرکتوری ریشه سایت آپلود می‌شوند. با هربار تغییر سایت، نقشه آن نیز نیازمند تغییر می‌شود و آپلود فایل باید دوباره صورت بگیرد. این نوع مپ ساختار ساده‌ای دارد و برای سایت‌های کوچک با ساختار ثابت و صفحات اندک مناسب است.

وبمستر حرفه‌ای با استفاده از فایل استاتیک کنترل کاملی روی URLهای سایتش خواهد داشت. سایت مپ ثابت نیازمند نگهداری کامل است و هرچه سایت بزرگتر باشد، رسیدگی به آن بیشتر طول می‌کشد. در صورت رسیدگی نامنظم، فایل از رده خارج می‌شود و بهینگی خزش تحت‌تأثیر قرار می‌گیرد.

یک وبسایت ساده با چند بلاگ پست معمولی و صفحات ثابت مثل «درباره ما» و «تماس با ما» را فرض کنید. سایت مپ استاتیک برای این سایت گزینه مناسبی خواهد بود چون تغییرات زیادی در آن وجود ندارد.

سایت مپ دینامیک

سایت مپ دینامیک به‌طور خودکار تولید می‌شود و هر زمان که تغییری در سایت ایجاد شود، خود‌به‌خود آپدیت خواهد شد. این نوع سایت مپ‌ها پویا هستند و وضعیت تغییرات سایت را به‌صورت لحظه‌ای یا در بازه‌های زمانی معین به نمایش می‌گذارد.

سایت مپ دینامیک بیشتر با افزونه‌های CMS ساخته می‌شود و از دیتابیس سایت برای فهرست‌کردن آدرس‌های فعلی استفاده می‌کند. با هر تغییر در محتوای سایت، فایل مطابق تغییرات آپدیت خواهد شد. مهم‌ترین مزیت فایل داینامیک، آپدیت بی‌دردسر و به‌روزبودن همیشگی سایت است.

نقشه‌ پویا برای وبسایت‌های بزرگ با تغییرات پیوسته گزینه مناسبی خواهد بود. فایل‌های داینامیک مقایس‌پذیرند و همین آنها را برای مواردی مثل سایت فروشگاهی یا بلاگ خبری به بهترین گزینه تبدیل می‌کند. اگر پیکربندی سایت مپ دینامیک به بهترین شکل انجام نشود، شاید روی سرور فشار زیادی قرار بگیرد.

سایت مپ استاتیک بهتر است یا دینامیک؟

انتخاب بین سایت مپ دینامیک یا استاتیک باید بر اساس ماهیت سایت و تعداد صفحاتش انجام شود. برای سایت‌های کوچک و ساده که به‌ندرت دستخوش تغییر می‌شوند، سایت مپ استاتیک مناسب است. وقتی محتوا ثابت و راکد باشد، مدیریت و ساخت این فایل‌ها بسیار آسان است.

نقشه سایت دینامیک نیز برای سایت‌های دائماً در حال تغییر گزینه بهتری است. قابلیت آپدیت خودکار این فایل‌ها به سایت‌های بزرگ کمک می‌کند تا آخرین اطلاعات و جدیدترین محتوا را در ایندکس گوگل ثبت کنند. کسب‌وکاری که حضور ثابت در صفحه نتایج برایش اهمیت دارد باید سراغ مپ دینامیک برود.

امروزه بیشتر سایت‌های مدرن از سایت‌مپ دینامیک استفاده می‌کنند تا با صرف حداقل زمان ممکن برای موتور جستجو به‌روز باشند. هرچند، در سایت‌های کوچکی که کنترل صفحات توسط وبمستر اهمیت دارد، سایت مپ استاتیک استفاده می‌شود.

اهمیت نقشه سایت؛ مزایای سایت مپ برای بهینه‌سازی و رؤیت‌پذیری سایت

سایت‌ مپ‌ها عامل مستقیم کسب رتبه و بهبود سئوی سایت محسوب نمی‌شوند اما فرایند خزش و ایندکس را بهبود می‌دهند. هرچه ایندکس سریع‌تر انجام شود، حضور سایت در صفحه نتایج جستجو پررنگ‌تر می‌شود چون محتوا در کمترین زمان ممکن به دست مخاطب می‌رسند.

بنابراین سایت با سرعت بیشتری آماده رقابت با دیگران برای جذب ترافیک و سودآوری خواهد بود. اما این اثرگذاری سایت‌مپ دقیقاً چگونه رخ می‌دهد؟ مزایای نقشه سایت چیست؟ در بخش زیر با مهم‌ترین فواید ایجاد فایل XML آشنا می‌‌شوید.

۱- بهبود وضعیت سئو سایت با تسهیل خزش و ایندکسینگ

ایندکس سریع، فاکتور رنکینگ موتور جستجو نیست اما روی توان سایت برای کسب رتبه در SERP اثر می‌گذارد. یک سایت مپ کاربردی در فرایند کراولینگ، عمیق‌ترین و ناشناخته‌ترین صفحات سایت را به ربات‌ها نشان می‌دهد.

بدون نقشه سایت، موتور جستجو قادر به اولویت‌بندی بهینه صفحات نیست و این یعنی فرصت‌های متعدد جذب ترافیک ارگانیک از دست خواهد رفت. در اسکریپت نقشه سایت، سیگنال‌هایی وجود دارد که پس از آپدیت هر محتوا مستقیماً به موتور جستجو ارسال می‌شود.

این یعنی توان وبسایت برای کسب جایگاه در موضوع‌های ترند یا هنگام تغییر الگوی مصرف کاربری بهبود می‌یابد. سایت مپ را نباید مکمل یا جایگزین لینک‌سازی داخلی بهینه در نظر گرفت، بلکه کارشناس سئو باید آن را به‌عنوان دستیاری برای کمک به معرفی محتوا به گوگل و کاربر ببیند.

با توجه به اینکه بودجه‌ای که موتورهای جستجو برای بررسی هر سایت در نظر می‌گیرند، بسیار محدود است؛ وجود این راهنما و نقشه اهمیت زیادی دارد. هرچه که تعداد صفحات سایت شما بیشتر باشد، شانس شما برای رتبه گرفتن در صفحه نتایج گوگل هم بیشتر خواهد شد.

۲- نقش حیاتی در سایت‌های بزرگ با جریان ثابت مقالات و محتوای چند‌رسانه‌ای

وبسایت‌هایی که از نظر محتوایی دائماً در حال گسترش‌اند یا کتابخانه عظیمی از فایل‌های چندرسانه‌ای دارند از نظر ایندکس صفحات و مدیا با چالش روبه‌رو می‌شوند. سایت مپ برای یک پلتفرم دارای چند هزار محصول ضروری است.

ناوبری و ساختار URL در این سایت‌ها باید کاملاً شفاف باشد تا سرچ انجین محتوای حیاتی را در اولویت ایندکس قرار بدهد. بدون سایت مپ بهینه، شاید محصولات مهم و پرفروش در لایه‌های زیرین محتوا دفن شوند. برای سایت‌های دارای انواع مدیا، نقشه‌های اختصاصی (ویدیویی یا تصویری) ضروری هستند.

اگر با سازمان‌دهی سایت مپ چند‌رسانه‌ای، تصاویر و ویدیوها وارد صفحه نتایج جستجو شوند، رؤیت‌پذیری و جذب ترافیک بیشتر خواهد شد. بدون سایت مپ تخصصی، احتمال ایندکس ناقص مدیا بیشتر می‌شود و رتبه سایت در Google Images یا Google Videos آسیب خواهد دید.

یک بنگاه خبری که محتوای ویدیویی منتشر می‌کند با استفاده از سایت مپ ویدیویی، ایندکس کامل کلیپ‌ها را تجربه خواهد کرد. بدون سایت مپ مناسب، احتمالاً ویدیوها از چشم موتور جستجو پنهان می‌مانند و در سرپ به جایگاه مناسبی نمی‌رسند.

۳- تأثیر سایت مپ در سایت‌های نوپا با بک لینک‌های اندک

بک لینک‌ ها فاکتور حیاتی در رنکینگ سایت هستند اما یک دامنه جدید نمی‌تواند یک‌شبه لینک پروفایل قدرتمند دست‌وپا کند. کاربرد لینک خارجی فقط کسب اعتبار نیست، لینک‌ها به اسکن سایت توسط ربات‌ها کمک می‌کنند. یک سایت جدید می‌تواند از سایت مپ به‌عنوان دعوت‌نامه برای موتورهای جستجو استفاده کند.

با این دعوت‌نامه، صفحاتی که هیچ لینک خارجی به آنها اشاره نکرده توسط خزنده‌ها کشف می‌شوند. بدون نقشه سایت، شاید فرایند خزش برای صفحات فاقد قدرت لینک رخ ندهد و حضورشان در صفحه نتایج به تأخیر بیفتد.

سایت مپ بهینه در زمان اضافه‌شدن صفحه جدید به سایت برای موتور جستجو اعلان می‌فرستد. سایت‌های نو با این قابلیت می‌توانند به سرعت در صفحه نتایج حاضر شوند. استارت‌آپ‌های فعال در حوزه‌های نیش که لینک خارجی چندانی ندارند از این مزیت سایت مپ نهایت بهره را می‌برند و در معرض دید قرار می‌گیرند.

چگونه نقشه سایت بسازیم؟ روش‌های ایجاد فایل نقشه سایت

برای ساخت سایت مپ روش‌های مختلفی وجود دارد. انتخاب مناسب‌ترین رویکرد اغلب به نوع سایت و میزان تخصص فنی وبمستر و همچنین مقیاس تولید محتوا بستگی دارد.

فارغ از روش ساخت، نقشه سایت باید دقیق، به‌روز و بهینه باشد. روش‌های ساخت سایت مپ به دو دسته اصلی متدها در سایت‌های وردپرسی و غیر وردپرسی تقسیم می‌شوند.

روش‌های ساخت نقشه سایت برای سایت‌های وردپرسی

وردپرس یکی از محبوب‌ترین سیستم‌های مدیریت محتوای سایت (CMS) است. کاربران وردپرس را به‌خاطر سهولت در مدیریت سایت انتخاب می‌کنند و این ویژگی در ساخت سایت مپ نیز به چشم می‌خورد. افزونه‌های وردپرسی مختلفی برای ایجاد نقشه سایت وجود دارند که کار وبمستر را راحت می‌کنند. این پلاگین‌ها عبارت‌اند از:

۱- افزونه یوآست سئو

یوآست یک پلاگین محبوب سئو وردپرس برای اداره سایت است که امکان ساخت فایل سایت مپ را نیز فراهم می‌کند. در این افزونه، فایل به‌صورت خودکار ساخته می‌شود. با دانلود و نصب یوآست، سایت مپ سایت معمولاً به‌صورت خودکار ساخته می‌شود.

اگر نقشه ساخته نشد، می‌توان آن را با کلیک یک دکمه در منوی پیشخوان و بخش سایت مپ فعال کرد. همچنین امکان خارج‌کردن انواع خاص پست یا صفحات از طریق شخصی‌سازی منوی مربوطه وجود دارد تا مهم‌ترین بخش‌ها برای ایندکس انتخاب شوند.

پلاگین یوآست، سایت مپ را به‌صورت دینامیک آپدیت می‌کند و نیازی به دخالت کاربر نیست. مدیران بلاگ‌های معمولی وردپرس با تولید محتوای منظم می‌توانند با خیال راحت از یوآست برای مدیریت نقشه سایت استفاده کنند.

۲- پلاگین رنک مث

یکی دیگر از پلاگین‌های محبوب وردپرسی، افزونه Rank Math با قابلیت ساخت سایت مپ است. این افزونه در کنار قابلیت طراحی نقشه سایت از امکانات دیگری نیز برخوردار است. رنک مث درست مثل یواست پس از فعال‌سازی در پنل وردپرس، نقشه را به‌صورت خودکار ایجاد می‌کند.

رنک مث قابلیت‌های کنترلی دقیقی برای پیکربندی سایت مپ دارد که از بین آنها می‌توان به تعیین تعداد لینک‌ها به‌ازای هر سایت مپ و قراردادن یا حذف محتوای خاص اشاره کرد.

۳- افزونه XML Sitemaps

یک افزونه دیگر که به‌صورت اختصاصی برای طراحی سایت مپ در وردپرس ساخته شده، XML Sitemaps نام دارد. این افزونه رایگان بسیار سبک است و موجب کندی وردپرس نمی‌شود.

پلاگین XML Sitemaps پس از نصب بلافاصله سایت مپ را ایجاد می‌کند و با هر تغییر سایت آن را آپدیت خواهد کرد. برای کاربرانی که بدون نیاز به ابزار اضافی در وردپرس خواهان یک مپ ساده و قابل‌اطمینان هستند، این گزینه پیشنهاد می‌شود.

متد ساخت سایت مپ برای سایت‌های غیر وردپرسی

سایت‌های بسیاری بر پایه وردپرس طراحی شده‌اند اما همه از این CMS برای مدیریت محتوای سایت استفاده نمی‌کنند. در سایت‌های غیر وردپرسی، بسته به تخصص کارشناس سئو و طراح سایت برای طراحی فایل نقشه سایت شاید به زمان بیشتری نیاز باشد. روش‌های اصلی طراحی فایل نقشه برای سایت‌های غیر وردپرس عبارت‌اند از:

۱- ساخت دستی نقشه سایت

اگر به اندازه کافی دانش برنامه‌نویسی داشته باشید و با روند بهینه سازی فایل XML آشنایی دارید، می‌توانید خودتان به صورت دستی این فایل را ایجاد کنید. مزیت ساخت دستی نقشه سایت، کنترل کامل روی ساختار آن است. یک فایل ساده XML را می‌توان با استفاده از هر نوع ویرایشگر متنی نوشت.

فایل دستی باید همه URLها و متادیتای مورد نیاز هر نوع صفحه را داشته باشد. رویکرد دستی برای سایت‌های بزرگ می‌تواند وقت‌گیر باشد و آپدیت نیز اتوماتیک نخواهد بود.

مزیت آن، ارائه یک رویکرد کاملاً منعطف برای سایت‌های دارای ساختار پیچیده است. مزیت کنترل کامل در مپ‌های ایجاد‌شده با ابزار خودکار به‌ندرت دیده می‌شود.

۲- ابزارهای آنلاین ساخت سایت مپ

برای کاربران دارای سایت غیر وردپرسی که دانش برنامه‌نویسی ندارند، انواع ابزارهای آنلاین ساخت سایت مپ طراحی شده‌اند. این ابزارها از قبیل اسکریمینگ فراگ، XML-sitemap.com و InSpyder هم به‌صورت رایگان و هم اشتراکی قابل استفاده هستند.

فقط کافیست کاربر آدرس سایت را در این ابزارها وارد کند. ابزار با خزش در سایت یک نقشه کامل می‌سازد که قابل دانلود است و می‌توان آن را در دایرکتوری روت قرار داد.

این روش سریع و آسان است و نیازمند دانش فنی بالا نیست. ابزارها همچنین امکانات دیگری مثل تنظیم فرکانس تغییر و سطوح اولویت را فراهم می‌کنند.

ثبت سایت مپ؛ چگونه نقشه سایت را به موتور جستجو معرفی کنیم؟

پس از ایجاد نقشه سایت باید آن را در موتور جستجو ثبت کرد. موتورهای جستجوی مختلف پروسه‌های گوناگونی برای ثبت سایت مپ دارند. ما در این بخش روی نحوه سابمیت Sitemap در دو سرچ انجین گوگل و بینگ تمرکز می‌کنیم.

ثبت سایت مپ در گوگل با استفاده از سرچ کنسول

برای ثبت نقشه یک سایت در گوگل باید از ابزار همه‌کاره و رایگان این موتور جستجو یعنی گوگل سرچ کنسول استفاده کنید. ابتدا باید وارد حساب سرچ کنسول شوید و سپس Property مورد نظر (سایت) را انتخاب کنید. پس از آن در منوی سمت چپ محیط کار، به قسمت Sitemaps بروید.

در فیلد خالی، آدرس URL سایت مپ را وارد نمایید و روی گزینه Submit کلیک کنید. در صورت بروز هرگونه مشکل هنگام پردازش سایت مپ،‌ سرچ کنسول به شما اطلاع خواهد داد.

بعد از ثبت نقشه سایت در گوگل، بهتر است که آدرس این فایل را در فایل robots.txt هم قرار دهید. برای دسترسی به این فایل، باید وارد دایرکتوری روت، در وب سرور خود شوید. سپس آدرس نقشه سایت را به آن اضافه کنید.

ثبت نقشه سایت در بینگ با ابزار وبمستر تولز

در بینگ، ابزاری مشابه سرچ کنسول وجود دارد که با نام Bing Webmaster Tools شناخته می‌شود. برای ثبت نقشه سایت در این موتور جستجوی مایکروسافت باید وارد اکانت ابزار وبمستر بینگ شوید.

پس از واردکردن دامنه سایت یا انتخاب یکی از موارد موجود به بخش Configure My Site و سپس Sitemaps بروید. در نهایت با واردکردن آدرس سایت مپ در فضای خالی و کلیک روی گزینه Submit، فرایند ثبت تکمیل خواهد شد.

هردو پلتفرم به‌صورت دوره‌ای از سایت مپ ثبت‌شده بازدید خواهند کرد. برخی توصیه می‌کنند در صورت اعمال تغییرات بزرگ در سایت، نقشه را مجدداً‌ به‌صورت دستی ثبت کنید. همچنین بسیاری از سایت‌های بزرگ به چند فایل نقشه نیاز دارند. هم گوگل و هم بینگ امکان ثبت چندین فایل را فراهم کرده‌اند.

ترفندهای کارآمد در استفاده از سایت مپ برای سئو فنی؛ بررسی چند نکته ضروری

سایت مپ به‌عنوان یکی از اجزای سئو تکنیکال به ثبت سریع محتوای سایت در موتور جستجو کمک می‌کند. اجرای راهکارهای مؤثر و رعایت نکات مهم می‌تواند سرعت کسب جایگاه توسط مطالب در سرپ را بهبود بدهد. در این قسمت، مهم‌ترین ترفندهای اجرایی مؤثر برای افزایش اثرگذاری نقشه سایت را بررسی کرده‌ایم.

استمرار و پیوستگی در آپدیت سایت مپ

اگر نقشه سایت همیشه آپدیت باشد، آخرین تغییرات دامنه همواره به موتور جستجو منتقل می‌شود. حذف یا اضافه‌شدن صفحات و آپدیت هر صفحه باید در اسرع وقت ایندکس شود. سایت مپ کهنه و بدون آپدیت، با زمینه‌سازی خزش بی‌اثر و ازدست‌رفتن فرصت‌های ایندکس، موجب سردرگمی موتور جستجو می‌شود.

سایت مپِ به‌روز درست مثل یک نقشه با جدیدترین آدرس‌ها (اسم خیابان‌ها) توسط ربات‌های خزنده استفاده می‌شود. در نتیجه، سایت برای کسب سریع جایگاه در سرچ قدرت بیشتری پیدا می‌کند. اجرای اتوماسیون برای آپدیت مپ، صرفه‌جویی در زمان و ثبات را به همراه دارد.

مالکان سایت‌های وردپرسی با پلاگین‌های مختلف امکان آپدیت خودکار فایل مپ را دارند. در سایت‌های غیر وردپرس نیز استفاده از اسکریپت‌های سفارشی یا ادغام با ابزارهای هوش مصنوعی می‌تواند به اتوماسیون کمک کند.

برنامه‌ریزی باتوجه‌به محدودیت سایز سایت مپ

یکی از محدودیت های سایت مپ، حجم فایل و تعداد URLهای موجود در آن است. بر اساس پروتکل سایت مپ در دستورالعمل رسمی گوگل، سایت مپ در حالت غیرفشرده نباید بیشتر از ۵۰ مگابایت حجم داشته باشد و می‌تواند حداکثر ۵۰ هزار آدرس را در خود جای بدهد.

این محدودیت‌ها با هدف تسهیل کار موتور جستجو برای مدیریت و پردازش سایت اعمال شده‌اند. یک راهکار خوب برای مدیریت حجم‌ها، تقسیم محتوا درون چند سایت مپ و سپس مرتبط‌کردن آنها به یکدیگر از طریق یک فایل XML ایندکس است.

سایت‌هایی مثل خبرگزاری‌ها یا فروشگاه‌های آنلاین باید صفحات را بر اساس دسته‌بندی یا نوع به چند سایت مپ جداگانه تقسیم کنند. مثلاً محصولات و پست‌های بلاگ در فایل‌های جداگانه سازمان‌دهی شوند. این رویکرد نه‌تنها ناوبری را برای کراولرها راحت‌تر می‌کند بلکه وضعیت بودجه خزش سایت را نیز بهبود می‌دهد.

تلاش جدی و فوری برای رفع ارورهای سایت مپ

ارورهای مختلف در بهینه‌سازی سایت بسیار رایج هستند و برای هر کسی رخ می‌دهند. بهترین کار این است که نظارت روی سایت مپ با ابزارهایی مثل سرچ کنسول به‌طور منظم صورت بگیرد و هر ارور بلافاصله رفع شود. چند نمونه از خطاهای رایج مرتبط به نقشه سایت و نحوه برطرف‌کردن‌ آنها را معرفی کرده‌ایم:

مسدودیت سایت مپ توسط فایل رباتس

گوگل هنگام فچ (Fetch) سایت مپ به دستورالعمل‌های موجود در فایل Robots.txt توجه می‌کند. برای رفع این ارور، دستور موجود در رباتس مبنی بر فچ نشدن سایت مپ باید حذف شود.

فچ نشدن سایت مپ به‌خاطر وجود اقدام دستی

اگر سایت از دستورالعمل‌های بهینه‌سازی گوگل پیروی نکند، یکی از کارمندان ارزیابی شرکت اقدام دستی یا Manual Action برای دامنه ثبت می‌شود.

تا زمانی که اقدام دستی حل نشده برای سایت وجود داشته باشد، سایت مپ خوانده نخواهد شد. با بررسی گزارش اقدام دستی در سرچ کنسول و برطرف‌کردن مشکل این ارور رفع می‌شود.

ارور فشرده‌سازی (Compression)

گوگل هنگام خارج‌کردن فایل سایت مپ از حالت فشرده با یک ارور روبه‌رو شده است. پس از فشرده‌سازی مجدد فایل با استفاده از ابزارهای مناسب مثل gzip، آن دوباره آپلود و سابمیت کنید.

ارور تگ‌ها و دستورات نامعتبر در فایل XML

ارور Invalid ممکن است برای پارامترهای مختلفی در فایل سایت مپ مثل Invalid Date، Invalid Tag Value یا Invalid URL به‌وجود بیاید. دلیل این ارور بیشتر ناشی از بی‌دقتی در نوشتن محتوای فایل یا ناآشنایی با فرمت صحیح تگ‌های مختلف است.

بازبینی مجدد و نوشتن صحیح دستورات موجب حل اکثر ارورهای Invalid خواهد شد. برای این کار می‌توان از هوش مصنوعی کمک گرفت.

گنجاندن صفحات بی‌اهمیت در نقشه سایت

سایت مپ یک راهنمای سرراست برای نمایش سلسله‌مراتبی از مهم‌ترین بخش‌های سایت به سرچ انجین است. گنجاندن صفحات نوایندکس، ریدایرکت‌شده یا حذف‌شده فقط موجب سردرگمی کراولرها و هدر رفتن بودجه خزش می‌شود. وجود صفحات بی‌اهمیت در سایت مپ روی کارایی آن تأثیر منفی می‌گذارد.

هر صفحه‌ای که محتوایش ارزشی به سایت اضافه نمی‌کند باید از سایت مپ حذف شود. URLهای منقضی‌شده نیز جایی در فایل ندارند. با آنالیز محتوای سایت تطبیق آنها با URLهای موجود در فایل می‌توان از عدم وجود صفحات بی‌اهمیت در سایت مپ اطمینان حاصل کرد.

ترسیم نقشه بی‌نقص سایت، راهی برای حضور سریع در صفحه نتایج جستجو

سایت مپ چیزی فراتر از یک ابزار جانبی در بهینه‌سازی فنی سایت است. مفیدترین و ارزشمندترین محتوا پس از انتشار روی سایت باید توسط موتور جستجو ایندکس شوند. با داشتن یک سایت مپ خوب می‌توان بازدهی و سرعت ایندکس صفحات مهم را به حداکثر رساند.

در این مقاله از تسمینو به جنبه‌های مختلف سایت مپ پرداختیم. حالا دیگر می‌دانید که باید در نقشه سایت‌تان به چه مواردی اشاره کنید و چگونه آن را به موتور جستجو معرفی نمایید. سایت‌ مپ‌ها چندمنظوره‌اند؛ آنها فقط برای هدایت ربات خزنده کاربرد ندارند و می‌توانند ساختار واضحی از سایت را به کاربر نیز نشان بدهند.

تبحر در ساخت و استفاده از سایت مپ، را می‌توان به دوی سرعت تشبیه کرد. سئو یک ماراتن است اما یک وبمستر باید تلاش کند تا محتوایش را در سریع‌ترین حالت ممکن به دست کاربرِ صفحه نتایج برساند. نقشه سایت دقیقاً به تحقق این هدف کمک می‌کند.

حالا نوبت شماست. تجربه‌تان از پیاده‌سازی استراتژی‌های مرتبط به سایت مپ چیست؟‌ به‌نظر شما در فایل نقشه سایت باید به چه صفحاتی اشاره شود؟ اصلاً آیا بهینه‌سازی سایت مپ در اولویت‌هایتان قرار دارد؟ شما می‌توانید تجربه یا هرگونه پرسش درباره سایت مپ را در بخش نظرات به اشتراک بگذارید.

‫2 دیدگاه ها

  1. ممنون از تسمینو بخاطر این مقاله خوبش
    من اگه سایت مپ نداشته باشم گوگل نمیتونه مقالات جدید سایت منو شناسایی کنه ؟
    ممنون میشم کمک کنید

  2. سلام درود
    یک سوال داشتم: منابع خاصی دارید که بهم کمک کنند تو کشیدن نقشه سایت یا آموزش کامل ساخت سایت مپ رو بهم بدن؟
    ممنون میشم اگر راهنماییم کنید
    ممنون بابت مقاله مفیدتون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *