سئو تکنیکال چیست؟ معرفی چک لیست سئو تکنیکال ۲۰۲۲
اگر به دنبال بهبود رتبه سایت در صفحه نتایج گوگل هستند، بهتر است قبل از پیاده سازی استراتژی سئو خارجی مانند خرید رپورتاژ آگهی، لینک سازی و …، اطمینان حاصل کنید که سایت شما از لحاظ تکنیکال سئو، در وضعیت مناسبی قرار دارد. سئو فنی یا همان Technical SEO، یک گام بسیار مهم در کل فرایند سئوی سایت به حساب میآید. در ادامه این مطلب با آموزش سئو تکنیکال، همراه ما باشید.
اگر قصد دارید از طریق راه اندازی سایت، کسب و کار خود را در فضای آنلاین توسعه داده و فروش را چند برابر کنید، بهتر است از یک متخصص در حوزه سئو کمک بگیرید. متاسفانه در حال حاضر بسیاری از افراد تصور میکنند که درک درستی از سئو داشته و همه چیز را در مورد آن میدانند!
در حالی که باید بدانید سئو فراتر از تولید محتوا جذاب و … در سایتهای دیگر است! به عبارت دیگر، اگر وب سایت شما از لحاظ زیرساختار در وضعیت درستی قرار نداشته باشد، قطعا هزینه و زمانی که برای دیگر فاکتورهای سئو مانند لینک سازی داخلی یا خرجی صرف میکنید، نتیجه بخش نخواهد بود.
یکی از جالبترین نکاتی که در خصوص سئو فنی سایت باید به آن اشاره کرد، این است که تمام اقدامات در این حوزه باید از همان اول کار، به شکلی اصولی و کاملا صحیح به انجام برسند. اما متاسفانه این درست نقطهای است که بسیاری از افراد نسبت به آن دقت کافی ندارند. با مغفول گذاشتن سئو فنی، در حقیقت پایههای سئو وب سایت سست بوده و استراتژیهای بعدی به خوبی پیش نخواهند رفت. از این جهت کاملا اهمیت دارد که این بخش از سئو را به خوبی اجرا کنید.
سئو تکنیکال چیست؟
سئو فنی به فرآیند بهینه سازی وب سایت به منظور بهبود وضعیت ایندکس سایت و خزش خزندههای گوگل در سایت، گفته میشود. به عبارت دیگر، اگر به دنبال افزایش سرعت ایندکس مطالب سایت در گوگل هستید، یکی از کارهایی که باید انجام دهید این است که وضعیت تکنیکال سئو وب سایت خود را بررسی کنید. با استفاده از سئو فنی، میتوانید به موتورهای جستجو جهت دسترسی، خزیدن، تفسیر و ایندکس سایت کمک ویژهای کنید. دلیل آن که نام Technical برای این نوع سئو در نظر گرفته شده، این است که هیچ ارتباطی به موضوع و یا محتوای سایت شما نداشته و همه چیز به زیرساختهای اصلی سایت مربوط است.
برای آن که پاسخ بهتری در مورد سوال سئو تکنیکال چیست در اختیار شما قرار دهیم، اجازه دهید مروری مختصر به مفاهیم اولیه و پایه سئو داشته باشیم.
شما باید اطمینان پیدا کنید که موتورهای جستجو بدون هیچ مشکلی، به وب سایت شما دسترسی داشته و میتوانند صفحات آن را سریع و بدون اختلال ایندکس کنند. یکی از این روشها تولید محتوا حرفهای و باکیفیت است که کاملا پاسخگوی نیاز کاربر بوده و مطابق با استانداردهای گوگل نیز باشد. به علاوه باید سیگنالهای مناسبی به خزندهها داده شود تا بهتر بتوانند صفحات وب سایت شما را پیدا کرده و آن را در مقایسه با رقبا، به جایگاه بهتری برسانند.
برای سئو تکنیکال سایت از کجا شروع کنیم؟
اگر در مورد موتورهای جستجو و نحوه عملکرد آنها اطلاعات کافی داشته باشید، حتما میدانید برای این که در صفحه نتایج گوگل نمایش داده شوید، باید شرایط لازم جهت ایندکس شدن را فراهم کرده باشید. خزندههای گوگل همواره به دنبال جدیدترین صفحات وب به منظور اضافه کردن آنها به فهرست ایندکس هستند.
این صفحات در پایگاه داده گوگل ثبت و سازماندهی میشوند. در نتیجه هر زمان که کاربر موضوعی را در گوگل جستجو کند، از طریق الگوریتم های گوگل، از میان صفحات مرتبط با همان موضوع، نتایجی برای کاربر نمایش داده میشود. به این صورت اگر صفحه وب سایت شما نیز درست سئو شده باشد، در فهرست همین نتایج قرار خواهد گرفت.
حال این سئو کردن یک وب سایت شامل سئو داخلی، سئو خارجی و سئو فنی یا تکنیکال میشود.
بهترین ترفندهای سئو تکنیکال
حال که پاسخ سوال سئو تکنیکال چیست را دریافت کرده و متوجه تفاوت آن با سئو داخلی و خارجی شدید، نوبت به یادگیری ترفندهای سئو فنی سایت میرسد.
-
دامنه اصلی سایت را مشخص کنید
یکی از مهمترین مواردی که هنگام راه اندازی سایت باید به آن توجه داشته باشید، تعیین آدرس یا دامنه اصلی سایت برای گوگل است. احتمالا میدانید که وضعیت www و http در دامنه، برای آدرس سایت ۴ حالت مختلف ایجاد میکنند. گرچه احتمالا کاربر سایت شما هیچ وقت متوجه تفاوت این مسئله نخواهد شد، اما گوگل به خوبی به این تفاوت توجه کرده و هر یک را مجزا از هم در نظر میگیرد. همین مسئله، یکی از رایجترین دلایل ایجاد محتوای تکراری در سایت است. چرا که در بین آدرسهای مختلف با محتوای یکسان، گوگل و خزندههایش متوجه نخواهند شد که کدام یک اصلی است.
یک وب سایت به طور پیش فرض با www و بدون www در مقابل نام دامنه در دسترس است. به عنوان مثال، اگر دامنه شما example.com باشد، میتوانید به وب سایت توسط http://www.example.com و http://example.com (یعنی بدون www) دسترسی پیدا کنید. برای حل این مشکل، شما باید دامنه اصلی خود را تعیین کرده و موتورهای جستجو را از انتخاب خود مطلع کنید. البته در صورتی که به هر دلیل از انتخاب خود منصرف شده و قصد تغییر آدرس سایت را داشتید، میتوانید از ریدایرکت ۳۰۱ استفاده کنید.
-
با www یا بدون www؟
یکی از شایعترین سوالاتی که بسیاری از صاحبان سایت در این خصوص مطرح میکنند؛ این است که آیا بهتر است که آدرس سایت خود را با www یا بدون www تنظیم کنند. بر اساس بررسیهایی که تا کنون انجام شده است، وجود یا عدم وجود www هیچ تاثیر خاصی در سئو نداشته و تنها به سلیقه شخصی شما بستگی دارد.
-
بهینه سازی فایل Robots.txt سایت
Robots.txt یکی از مهمترین فایلهای وب سایت شما است که از طریق آن دستورالعملهای لازم در اختیار خزندههای گوگل قرار میگیرد. همان طور که در مطلب “جلوگیری از ایندکس مطالب در گوگل” گفته شد، از فایل Robots.txt برای وضعیت ایندکس صفحات، استفاده میشود. ساختار این فایل بسیار ساده است و در بیشتر موارد، لازم نیست تغییراتی در آن ایجاد شود. تنها به خاطر داشته باشید که دسترسی خزندهها به صفحات مهم این سایت را از طریق این فایل، مسدود نکنید.
جلوگیری از ایندکس کل سایت | Disallow: / |
یک دایرکتوری به همراه محتوای آن | Disallow: /sample-directory/ |
یک صفحه خاص از سایت | Disallow: /private_file.html |
یک عکس خاص در Google Images |
User-agent: Googlebot-Image Disallow: /images/dogs.jpg |
تمام عکسهای سایت در Google Images |
User-agent: Googlebot-Image Disallow: / |
نوع خاصی از فایل |
User-agent: Googlebot Disallow: /*gif$ |
-
بهینه سازی ساختار URL سایت
بهینه سازی ساختار URL سایت، مورد بعدی در فهرست ترفندهای سئو فنی سایت است. مواردی که در خصوص URL باید به آن توجه داشته باشید، عبارت هستند از:
- استفاده از حروف کوچک (اگر از URL انگلیسی استفاده میکنید.)
- استفاده از – برای جدا کردن کلمات
- کوتاه اما با معنی
- عدم استفاده از کاراکترهای غیر ضروری
- استفاده از کلمه کلیدی داخل URL، بدون کیورد استافینگ
انتخاب ساختار اصلی URL، در همان مراحل ابتدایی طراحی سایت، از طریق قالب انجام میشود. رعایت موارد گفته شده، زمان انتشار محتوای جدید الزامی است. اکیدا توصیه میشود که پیش از شروع راه اندازی وب سایت، در خصوص ساختار یوارالهای آن تصمیم درستی بگیرید. زیرا پس از شروع به کار و ایجاد صفحات و ایندکس آنها، معمولا با گرفتن ورودی و کلیک در صفحات، تغییر یوارال آنها به هیچ وجه اقدام صحیحی نخواهد بود.
-
ناوبری و ساختار سایت
طبقه بندی و ساختار سایت، یکی از مهمترین فاکتورهای سئو است که باید حتما به درستی رعایت شود. به طور کلی، هرچه که کاربر زمان بیشتری در سایت شما صرف کند، به نفع شما خواهد بود. چرا که برای گوگل این طور به نظر میرسد که همه اطلاعات لازم در اختیار کاربر قرار گفته و او جواب سوال خود را پیدا کرده است.
اما متاسفانه یکی از اشتباهاتی که اکثر وبمستران مرتکب میشوند، این است که ساختار طبقی بندی شده سایت را از چشم کاربر پنهان میکنند. در این صورت کاربر فقط به صدف هدف رسیده و سایر دسته بندیهای موجود در سایت را مشاهده نخواهد کرد. جالب است بدانید که گوگل برای تعیین رتبه یک صفحه، به ساختار کلی سایت توجه ویژهای دارد.
بر اساس اعلامیه رسمی گوگل، یکی از فاکتورهای مهم سئو تکنیکال، طبقه بندی و ساختار سایت است. وبمستران باید توجه داشته باشند که از این طریق میتوانند صفحات بااهمیت را برای گوگل تعیین کنند.
-
استفاده از منوی Breadcrumb در سایت
منوی برد کرامب “Breadcrumb” به منویی گفته میشود که علاوه بر منوی اصلی در صفحه سایت قرار گرفته و به کاربر این اجازه را میدهد به صفحه یا دسته بندیهای قبلی به شکلی ساده و بهینه دسترسی پیدا کند. نکته حائز اهمیت در خصوص منو Breadcrumb این است که نه تنها برای تجربه کاربری سایت، بلکه برای بهبود ساختار سایت از لحاظ سئو، ایده آل است. پس اطمینان حاصل کنید که این منو در سایت شما فعال است و اسکیما آن درست پیاده شده است.
-
استفاده از تگ نوایندکس برای صفحاتی با محتوای تکراری
نو ایندکس چیست: محتوای تکراری یکی از مسائلی است که تقریبا تمامی وب سایتها، خصوصا وب سایتهای بزرگ با تعداد صفحات بالا با آن رو به رو میشوند. برای جلوگیری از تاثیر مخرب این مسئله در سئوی سایت، میتوان از تگ نوایندکس برای صفحات با محتوای تکراری استفاده کرد. این تگ به رباتهای گوگل میگوید که صفحه را ایندکس نکرده و در واقع در صفحه نتایج گوگل به کاربران نمایش ندهد. در نتیجه صفحه همچنان در سایت شما برای کاربران در دسترس است، اما ترافیک ارگانیکی برایتان نخواهد داشت.
برای اطمینان از ای نکه صفحه مورد نظرتان ایندکس نشده و گوگل اثر این تگ را اعمال کرده است، میتوانید از ابزار سرچ کنسول استفاده کنید. وارد گوگل کنسول شده و URL مد نظرتان را وارد Inspect URL کنید. بعد از آن روی Test Live URL کلیک کنید. در صورتی که آدرس توسط گوگل ایندکس شده باشد، پیام URL is available to Google برای شما نمایش داده میشود. اما اگر Excluded by ‘noindex’ tag نمایش داده شد، یعنی تگ نوایندکس کار خود را به درستی انجام داده است!
در صورتی که آدرس همچنان توسط گوگل ایندکس شده است، بهتر است کمی صبر کنید. بسته به اندازه سایت شما و بودجهای که گوگل برای خزش آن در نظر گرفته است، بین ۱ الی چند هفته جهت اعمال تغییرات زمان نیاز است.
استراکچر دیتا و سئو (Structured Data)
استراکچر دیتا یکی از دیگر از فاکتورهای مهم رتبه بندی سئو سایت از نظر گوگل است.
-
استراکچر دیتا چیست؟
استراکچر دیتا در حالت ساده به قطعه کدی گفته میشود که در صفحات سایت قرار گرفته و به درک گوگل از محتوای سایت، کمک زیادی خواهد کرد. در واقع از طریق این قطعه کد، محتوایی که درون سایت شما قرار گرفته برای خزندهها بهتر تفسیر خواهد شد.
-
ارتباط استراکچر دیتا و سئو تکنیکال چیست؟
گرچه از استراکچر دیتا برای محتوای سایت استفاده میشود، اما با توجه به این که باید به کد سایت اضافه شود، بدون ارتباط با سئو فنی سایت نیست. یک بار استراکچر دیتا را برای CMS تعیین و بهینه کرده و بعد از آن شاهد تاثیر شگفت انگیز آن در بهبود وضعیت سئو سایتتان باشید.
-
اهمیت استفاده از استراکچر دیتا چیست؟
اهمیت استفاده از استراکچر دیتا در سئو، با توجه به میزان افزایش نرخ کلیک مشخص میشود. با توجه به این که با استفاده از این قطعه، شیوه نمایش محتوا در زمینههای مختلف، مانند دستور پخت غذا، محصول و … تغییر میکند، احتمال افزایش درصد CTR افزایش پیدا خواهد کرد.
در صورتی که درباره Ctr اطلاع کافی ندارید، توصیه میکنیم که حتما مقاله Ctr چیست را مطالعه نمایید.
-
چه زمانی از استراکچر دیتا استفاده کنیم؟
از استراکچر دیتا در شرایط مختلفی میتوان استفاده کرد. بهتر است که از این تکنیک برای محتوای محصول، دستور العمل، رویداد و ما