
کسب و کار اینترنتی چیست و با انواع آن آشنا شوید
با جدیتر شدن چیزی که در فضای اینترنت شاهد بودیم و تحولی که به ساختار امروزی پیدا کرده است؛ شروع موجودیتی به نام کسب و کار اینترنتی به هیچ وجه عجیب نیست. این شکل از کسب و کار که به فضای فیزیکی محدود نشده و مخاطب آن لزوما حضوری نیست؛ در کشورهای مختلف جهان گرفته از کشورهای فقیر و جهان سوم تا پیشرفتهترین جوامع، پا گرفته است. حتی به نظر میرسد و تحلیلها نیز حاکی از آن است که به زودی و طی چند سال آینده، بسیاری از مشاغل فعلی نیز فرم اینترنتی به خود گرفته و عجیب نیست که بخشی از آنها را از به فرم امروزی، به دست فراموشی بسپاریم. در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا نگاهی کامل و جامع به موضوع کسب و کار اینترنتی و زوایای مختلف آن بیندازیم.
شکل جدیدی از دنبال کردن و فعالیت در حوزه کسب و کارهای مختلف، به کسب و کارهای اینترنتی مربوط میشود که توانسته در چند سال اخیر، رشد بسیاری را تجربه کرده و اتفاقا به سودآوری قابل توجهی نیز دست یابد. اما باید دید که به طور کلی کسب و کار اینترنتی چیست و چرا باید بیشتر کسب و کارهای سنتی، بخش اینترنتی خود را راه اندازی کرده یا به طور کلی، به یک فعالیت شغلی اینترنتی تبدیل شوند؟ آیا چنین گزاری برای تمامی مشاغل و کسب و کارها میسر بوده یا تنها بخشی از بازار بیزنس فعلی، میتواند از این پتانسیل بهرهمند شود؟
ما در این مطلب از ابتدا در خصوص اساسیترین مفاهیم و مطالب مرتبط با این موضوع خواهیم پرداخت. تلاش بر این است که به بهترین شکل به سوالاتی که در این زمینه وجود دارد پاسخ داده شده و تصویری روشن از کسب درآمد اینترنتی و کسب و کار در فضای اینترنت ارائه شود.
فهرست مطالب :
کسب و کار اینترنتی چیست؟
پیش از هر چیزی به دنبال آن هستیم تا به درستی و به طور دقیق ببینیم که کسب و کار اینترنتی چیست؟ این شکل از کسب و کار، به فعالیتها و ارائه خدمات یا محصولات در فضای اینترنتی گفته میشود که به هر ترتیب با سودآوری و دریافت درآمد در ارتباط خواهد بود.
به واقع در این پلتفرم، مجموعهها، اشخاص و شرکتها که به هر شکلی به ارائه خدمات یا کالا مشغول بوده و از این جهت یک بیزنس را اداره میکنند، میتوانند با وارد کردن کسب و کار خود به پلتفرم آنلاین، از بستر فضای اینترنت برای شکل دادن به بازار خود و کسب درآمد فعال بهره ببرند. قطعا این ساختار، نیازمند اصول و قوانین خود بوده و باید برای بهرهبرداری هر چه بهتر از آن، زمینههای مختلف در فضای اینترنت را شناسایی کرد.
به طور مثال برای درآمدزایی در بستر اینترنت، میتوان از پلتفرم وب سایتها استفاده کرده یا به جای آن، به سراغ اینستاگرام به عنوان یک پلتفرم کاملا فعال این روزها رفت.
به این شکل پیدا کردن مخاطبان در بازار هدف، به مراتب سادهتر شده و صاحب کسب و کار با مجموعه بزرگتری روبرو است که به راحتی بیشتری میتواند محصولات یا خدمات خود را برای آنها ارائه کرده و برداشت لازم را داشته باشد.
تفاوت کسب و کار اینترنتی با کسب درآمد از اینترنت
در نظر داشته باشید که تفاوت معنی دار و قابل توجهی میان کسب و کارهای اینترنتی و کسب درآمد از اینترنت وجود دارد که هرگز نباید این دو مفهوم را با هم یکی دانست. کسب درآمد از اینترنت بسیار گسترده بوده و به نظر میرسد که هر روز نیز با تنوع روشهای بیشتری همراه شود. به طور مثال تولید محتوا، یکی از روشهای کسب درآمد از اینترنت است. اما کسب و کارهای اینترنتی، در واقع همان مدلهای کسب و کارهای سنتی هستند که حالا در بستر اینترنت، به ارائه خدمات و محصولات خود پرداخته و پل ارتباطی میان ارائه دهنده و مشتری را در این فضا پیدا کردهاند. البته این کسب و کارها نیز میتوانند یک نسخه از الگوی سنتی بوده یا به طور کلی از نسخه اینترنتی متولد شده باشند.
به طور کلی کسب درآمد از اینترنت کار چندان دشواری نیست و روشهای گوناگونی برای آن وجود دارد، اما کسب و کار اینترنتی حیطهای تخصصیتر و دقیقتری است که دشواریهای مخصوص خود را دارد.
انواع کسب و کار اینترنتی
حوزه کسب و کار در اینترنت دارای وسعت قابل توجهی بوده که در اینجا به معرفی دستههای اصلی آن، میپردازیم:
-
عرضه و فروش کالاها
رایجترین نمونه برای عرضه و فروش کالاها در قالب اینترنت، فروشگاههای اینترنتی هستند. این فروشگاهها که انواع مختلفی دارند محصولات و کالاهای خود یا شرکتهای عمدهتر و کلانتر را به فروش میرسانند. بسیاری از فروشگاه های اینترنتی به صورت تخصصی و حرفهای در یک زمینه خاص فعالیت می کنند. مثلا در زمینه عرضه و فروش محصولات آرایشی و بهداشتی.
برخی از فروشگاههای اینترنتی هم به صورت عمده و کلان فعالیت میکنند و تقریبا همه اجناس و محصولات ممکن را در بستر اینترنت به فروش میرسانند. بزرگترین نمونه این فروشگاههای اینترنتی وبسایت بزرگ آمازون است. آمازون بزرگترین غول اقتصادی اینترنت بوده و مالک آن، یکی از ثروتمندترین افراد جهان است. این فروشگاه اینترنتی اجناس بسیار متنوعی در همه دستهبندیها به فروش رسانده و در سراسر کره زمین شهرت دارد.
-
ارائه خدمات
دسته بعدی کسب و کارهای اینترنتی، ارائه خدمات مختلف در بستر اینترنت است. سایتهایی که در این زمینه فعالیت می کنند از تنوع بسیار بالایی برخوردار هستند. چرا که هر خدمتی که بتوان به مشتریان ارائه کرد، چه فیزیکی و چه غیر فیزیکی، در این دسته قرار میگیرد.
به عنوان مثال سایتهایی که با فعالیت در اینترنت نسبت به ارائه خدمات شستشوی ماشین فعال هستند، در این دسته قرار میگیرند. هم چنین سایتهای پخش و اشتراکگذاری فیلم در ازای ارائه امکانات و خدمات خود، از کاربران خود اشتراک دریافت میکنند.
هم چنین سایتهای بازیهای آنلاین نیز در همین دسته جای میگیرند. برای موارد ذکر شده، نمونههای داخلی و خارجی متعددی وجود دارد .
-
سایتهای آموزشی
یکی از مهمترین انواع کسب و کار اینترنت محور، آموزش در قالب امکانات مجازی دنیای اینترنت است. امروزه سایتهای آموزشی بسیار گوناگونی وجود دارند که در ازای فروش محصولات و محتوای آموزشی خود، از کاربران هزینه دریافت میکنند. هم چنین بسیاری از وب سایتهایی که به این صورت فعالیت می کنند، دارای حق اشتراکهای ماهیانه و سالیانه هستند و از این طریق کسب درآمد فعال دارند.
-
راه اندازی سایت خبری و یا تفریحی
یکی دیگر از قالب کسب و کارهای اینترنتی راه اندازی سایت پربازدید است. حتما تاکنون سایتهای زیادی مانند: نمناک، بیتوته یا سایتهای خبری مانند تسنیم , مهر نیوز و … راه مشاهده نمودهاید که درآمد بسیار زیادی از راه جذب تبلیغات اینترنتی کسب میکنند. اگر چه فرایند درآمدزایی این وب سایتها بسیار ساده به نظر میرسد؛ اما لازم است بدانید که غالبا فعالیت بسیار زیاد و هزینههای سنگینی برای رسیدن به این نقطه، صرف شده است.
-
مشاور سئو
اگر از زیر و بم موتورهای جستجو اطلاع دارید و مهارتهای فنی در بسترهایی مانند Google Ads و Google Analytics دارید، تبدیل شدن به یک مشاور سئو میتواند گزینه پردرآمد دیگری برای شما باشد. بسیاری از صاحبان مشاغل، خصوصا کسب و کارهای کوچک، نمیدانند که بهینه سازی موتور جستجو (SEO) چه تاثیری میتواند بر روی تجارت آنها بگذارد. شما میتوانید از همین فضای آنلاین و آشنایی با روشهای موفقیت در آن، برای کسب درآمد استفاده کنید. البته برای دستیابی به این منظور، لازم است که نمونه کارهای بسیار موفقی داشته و بتوانید مخاطبان و مشتریان خود را به اقنای لازم برسانید.
کافی است با مهارتهای بازاریابی در فضای وب، مانند تجزیه و تحلیل داده، استراتژی تولید محتوا و… جهت افزایش ترافیک ارگانیک سایت آشنایی داشته باشید. البته لازم به ذکر است که برای افزایش کسب درآمد در این حوزه، به یک آموزش مداوم نیاز خواهید داشت؛ چرا که الگوریتمهای گوگل روزبهروز در حال تغییر هستند.
-
مشاور شبکههای اجتماعی
هر مجموعه و کسب و کاری برای رشد در فضای آنلاین به یک نیروی دیجیتال مارکتینگ نیاز دارد. اما در شرایط حال حاضر، بسیاری از شرکتها یا حتی سازمانهای متوسط و بزرگ، توان اقتصادی برای استخدام و بهرهمندی از یک تیم بازاریابی آنلاین ندارند. به همین خاطر برای پیشبرد فعالیتهای تجارت آنلاین، قطعا به مشاوره نیاز خواهند داشت.
از طرف دیگر با توجه به اینکه برخی بودجه لازم برای طراحی و راه اندازی سایت ندارند، رو به سوی شبکههای اجتماعی، مانند اینستاگرام میآورند. به عنوان مشاور شبکههای اجتماعی میتوانید به مشاغل کوچک کمک کنید تا بهترین کانال ارتباطی با مخاطبان هدف خود را پیدا کرده و بر اساس استراتژی پیشنهادی شما، تولید محتوا داشته باشند.
-
ساختن پادکست
میتوانید با ساختن پادکستهای متنوع در زمینههای مختلف کار خود را شروع کنید. حتی این امکان را خواهید داشت تا با ارائه خلاصه کتابهای معروف استارت بزنید، سپس با سپری شدن مدتی فعالیت مستمر، به درآمدزایی برسید.
-
بلاگری
این روزها بلاگرها در فضای مجازی حسابی برای خودشان جایگاه پیدا کردهاند. اینستاگرام یکی از بهترین برنامه شبکههای اجتماعی برای شروع فعالیت بلاگری است. اگر علاقه دارید راجع به بلاگری بیشتر بدانید میتوانید مقاله بلاگر چیست را مطالعه کنید.
-
آموزش آنلاین
اگر در زمینه خاص تخصص دارید و میتوانید آن را به دیگران آموزش بدهید، به راحتی میتوانید با ایجاد دوره آموزشی ابتدا بهصورت رایگان مثلا در اینستاگرام شروع بهکار کنید. سپس کم کم فعالیت خود را گسترش داده و بعد از آن وارد مجرای درآمدزایی شوید. البته این نیاز به داشتن برنامه مدون دارد و باید بهطور کامل در یک ساختار برنامهریزی شده قرار بگیرد.
-
کپی رایتینگ (نوشتن متون تبلیغاتی)
امروزه تبلیغات مخصوصا در بستر اینترنت نیاز ضروری هر کسب و کاری است و درست در این نقطه است که نیاز به یک کپی رایتنگ بیش از هر چیز دیگری احساس خواهد شد. اگر علاقهمند به نوشتن بوده و چندین متون تبلیغاتی را از قبل مطالعه کرده باشید، میتوانید بهصورت آزمایشی شروع به کار کرده و دست به قلم شوید. اگر واقعا توانایی بالایی داشته باشید، قطعا در طول یک ماه میتوانید پروژههای زیادی را دریافت کنید و در ضمن کپی رایتینگ برای شغل دوم میتواند عالی باشد.
-
ترجمه کردن
اگر واقعا به زبان انگلیسی علاقه دارید و پایه زبان انگلیسی خوبی دارید، میتوانید با ترجمه کردن مقالات دانشگاهی یا حتی برای کسب و کارهای که نیاز مبرم به مترجم دارند، بهصورت دورکاری فعالیت کنید. در حقیقت ترجمه، زمینه فوق العادهای برای کسب و کارهای اینترنتی بوده و به خوبی میتوانید از این مسیر درآمدزایی داشته باشید.
-
طراحی سایت
در عصر تکنولوژی ماهیت بیشتر کسب و کارها تغییر کرده است و داشتن یک سایت برای یک کسب و کار همانند ویترین فروشگاه خواهد بود