تقویم محتوا ستون اصلی استراتژی محتوا به شمار میآید که تأثیر شگفتانگیزی روی مدیریت پروژه و همکاری تیمی طی فعالیتهای بازاریابی محتوایی دارد. تقویم محتوایی ابزار تعیین زمان، مکان و نوع محتوای منتشرشده در پلتفرمهای دیجیتال است که ثبات و هدفمندی در تحویل مطالب به مخاطب هدف را محقق میکند.
پشت هر کمپین بازاریابی موفق، یک تقویم محتوایی وجود دارد که مثل سلاحی سرّی عمل میکند. تقریباً هر برندی که ارتباط مستحکمی با مخاطبان دارد و توزیع محتوا را بهطور منظم انجام میدهد از تقویم محتوایی استفاده میکند.
تازهواردان بازاریابی یا کلاً از تقویم غافل میمانند یا زمانی نیاز به آن را درک خواهند کرد که دیگر خیلی دیر شده باشد. تقویم محتوایی مثل نقشهای زمانمند و منسجم، بهرهوری افراد تیم بازاریابی را بهحداکثر میرساند.
اما اصلاً تقویم محتوا چیست و چگونه میتوان برنامهای تدوین کرد که هم مدیریتش آسان باشد و هم کارایی فوقالعادهای نشان بدهد؟ ما در تسمینو بهخوبی با اهمیت برنامهریزی برای تولید و انتشار محتوا آشنا هستیم و از تجربهمان برای نگارش این مطلب استفاده کردهایم.
در این مقاله با بررسی مزایا و ويژگیهای تقویم محتوا به شما کمک میکنیم تا در فعالیتهای بازاریابیتان، تیر را درست به وسط هدف بزنید. همچنین با ارائه نمونه تقویم محتوایی، جای هیچ ابهامی باقی نمیگذاریم. اگر میخواهید استراتژی محتواییتان را بدون سردرگمی و اتلاف وقت اجرا کنید، تا انتها همراهمان باشید.
تقویم تولید محتوا چیست و چه نقشی در سازماندهی محتوا دارد؟
تقویم محتوا (Content Calendar) نوعی برنامه است که برای طرحریزی، سازماندهی و نظارت بر تولید و انتشار محتوا استفاده میشود. تقویم محتوایی در استراتژی بازاریابی محتوایی به تیم تحریریه در موارد مختلفی کمک میکند: از سازماندهی محتوا گرفته تا تعیین مواردی مثل ددلاین، روند کار و زمانبندی محتوا بهلطف این ابزار انجام میشوند.
تقویم تولید محتوا درست مثل نقشه راه برای تولید کنندگان محتوا عمل میکند. این برنامه در توزیع فرمتهای مختلف کانتنت در پلتفرمهای گوناگون مثل بلاگ، شبکه اجتماعی یا ایمیل نقش دارد. در برنامهریزی کمپین محتوایی، تیمهای سئو و محتوا باید از زمان و کانال انتشار آگاه باشند که این فقط با تقویم امکانپذیر است.
تقویم محتوایی را نباید به تاریخ انتشار و موضوع محتوا محدود کرد، بلکه نمایشی واضح از ساختار استراتژی محتوایی محسوب میشود. در صورت تدوین صحیح تقویم، میتوان مسیر هر تکه از محتوا از زمان نگارش تا تحویل به مخاطب هدف را در قالب یک چشمانداز مشاهده کرد.
اگر میخواهید بدانید در حوزه سئو، ارزش تقویم تولید محتوا چیست باید به نقش آن در بهینهسازی محتوا برای الگوریتمهای موتور جستجو و نیازهای مخاطب اشاره کنیم. متخصصان سئو با کانتنت کلندر قادرند تسکهایی مثل تحقیق کلمه کلیدی را با دید واضح نسبت به آینده انجام بدهند.
تقویم تولید محتوا معمولاً شامل محتواها و موضوعاتی که در آینده باید تهیه شوند، وضعیت محتواها، برنامهریزیهای فرآیندهای تبلیغاتی و بهروزرسانیهای محتوای موجود است. این تقویم بسته به صلاحدید مدیر دیجیتال مارکتینگ، به صورت هفتگی، ماهانه و یا شش ماهه بروز خواهد شد.
نقش تقویم تولید محتوا در فعالیتهای بازاریابی برند
معمولاً امکانات سیستم های مدیریت محتوا مثل وردپرس برای سازماندهی کافی نیستند. تدوین تقویم به ایجاد استراتژی مدون برای بازاریابی از طریق کانالهای مختلف کمک خواهد کرد. مواردی مثل انتشار پست بلاگ، بهروزرسانی وضعیت و اعلانهای مختلف در سوشال مدیا یا حتی خبرنامه ایمیلی را در نظر بگیرید، تقویم محتوایی به همه این کارها هماهنگی میبخشد.
یک تقویم محتوایی در واقع زیرمجموعهای از استراتژی بازاریابی دیجیتال است که به فعالیتهای تیمهای بهینهسازی سایت و تولید محتوا معنا میدهد. با پیروی از این تقویم، دپارتمان بازاریابی هرگز دچار سردرگمی نخواهد شد و هر فعالیت در راستای اهداف تجاری کسبوکار انجام میشود.
تقویم محتوایی بهغیراز ساماندهی به فعالیتها و معنادارشدن بازاریابی، در مدیریت و توزیع بهینه منابع کسبوکار نقش ایفا میکند. در سازمانهای بزرگ یا سایتهایی که جهت ادامه فعالیتها به چند نیرو نیاز دارند میتوان با این سند نیروی انسانی، زمان و هزینههای را بهخوبی مدیریت کرد.
مدیریت بهینه منابع سازمان روی سود و زیان تأثیر میگذارد. همچنین سایتهای کوچک و کسبوکارهای نوپای دیجیتال با داشتن تقویم محتوایی، اثرگذاری بیشتری در استراتژیهایشان تجربه خواهند کرد. بهطورکلی تقویم محتوایی از نظر مارکتینگ نهتنها فعالیتها را تسهیل میکند بلکه موفقیت پایدار را تضمین خواهد کرد.
تفاوت تقویم محتوایی با تقویم شبکه اجتماعی و تقویم سردبیری چیست؟
مفهومی بهاسم تقویم سردبیری (Editorial Calendar) وجود دارد که گاه بهجای تقویم محتوایی استفاده میشود. این دو مفهوم علیرغم شباهت ظاهری، از نظر کارکرد با یکدیگر تفاوت دارند. هردو ابزار در حوزه سازماندهی محتوا نقش ایفا میکنند اما اهداف و عملکردشان متمایز است.
تقویم سردبیری یک رویکرد اجرایی است که به پیادهسازی بازاریابی محتوایی کمک میکند. برنامه روزانه یا هفتگی برای انتشار محتوا با تقویم سردبیری مشخص میشود. در بیشتر مواقع، مدیر تیم محتوا و نویسندگان با تقویم ادیتوریال تعامل دارند چون فعالیتهای روزانه آنها توسط این تقویم مشخص میشود.
تقویم سردبیری لزوماً کوتاهمدت نیست و میتواند شرح وظایف تولیدکنندگان محتوا را حتی تا چند ماه مشخص کند. استراتژی محتوایی اختصاصی طی بازههای مختلف در تقویم سردبیری مشخص میشود. برای مثال، یک ماه خاص به نگارش و انتشار رپورتاژ آگهی اختصاص مییابد و ماه بعد روی آپدیت محتوا تمرکز میشود.
تقویم شبکه اجتماعی
تقویم شبکه اجتماعی نیز نوع اختصاصی و تمایزیافته کانتنت کلندر برای سوشال مدیا است. مدیریت و برنامهریزی برای پستهای شبکه اجتماعی در اکانتهای هر پلتفرم با این تقوم انجام میشود. مواردی مثل اِلِمانهای بصری، هشتگها، کپشن و زمان مناسب انتشار در این تقویم تعیین میگردد.
موفقترین برندها با ادغام انواع تقویم و استفاده از ابزارهای تحلیلی، استراتژیهای بازاریابی را در بلندمدت اجرا و نظارت میکنند. تهیه هرکدام از این تقویمها شاید در ابتدا کمی زمانبر باشد اما از هرگونه دردسر و بلاتکلیفی در مسیر کانتنت مارکتینگ جلوگیری خواهد کرد.
دانلود نمونه تقویم محتوایی سوشال مدیا
مهمترین اجزای تقویم تولید محتوا؛ چه چیزهایی در تقویم محتوایی قرار دارند؟
این سند از عناصر مختلفی تشکیل شده است که هرکدام از آنها ویژگی خاصی از مطالب را مشخص میکنند. تقویم محتوایی اشکال و انواع مختلفی دارد و هر سازمان بنابر ساختار و استراتژیهای خود، این سند را تنظیم میکند. هر بخش، در واقع یک ستون در تقویم است. اصلیترین عناصر تقویم محتوا را در ادامه بررسی کردهایم.
۱- قالب تقویم
قالب تقویم در واقع همان شکل ظاهری و نمایش بصری برنامهریزی است. قالبها در هر ابزار برنامهریزی متفاوتاند و امکانات گوناگونی در اختیار مدیر بازاریابی قرار میدهند.
۲- موضوع و عنوان محتوا
عضو ثابت هر تقویم محتوا، عنوان مطالب است. با ایجاد ستون مربوط به عناوین که در نمونه تقویم تولید محتوا دیده میشود، حوزه تمرکز هر مطلب مشخص خواهد شد.
مدیر یا استراتژیست محتوا با انتخاب مناسبترین موضوعات از تطبیق هر محتوا با نیاز و سلیقه کاربر اطمینان حاصل میکند. موضوع محتوا هم بر اساس تحقیقات جامع و هم با توجه به ترندهای روز انتخاب میشوند.
۳- فرمت محتوا
مجموعهها با استفاده از انواع یا همان فرمتهای مختلف محتوا برای بازاریابی اقدام میکنند. هر فرمت، مخاطب هدف خاصی دارد، بنابراین قالب محتوا در تقویم باید مشخص شود. مشخصشدن فرمت هر محتوا به انتخاب مناسبترین بستر برای انتشار و انتقال پیام ختم خواهد شد.
فرمتهای مختلفی مثل بلاگ پست، محتوای صفحه لندینگ، اینفوگرافیک، تصویر، ویدیو یا پست سوشال جزو گزینههای انتخابی برای این ستون هستند. انتخاب نوع محتوا، تا حدی به پرسونای مخاطب و رسانه منتخب بستگی دارد.
برای انتخاب بهترین نوع محتوا، سادهترین کاری که میتوانید انجام دهید، رقابتسنجی است. با رقابتسنجی از طریق بررسی محتوای موجود در سایت رقبا میتوان اثرگذارترین فرمت را انتخاب کرد.
۴- کلمات کلیدی
کلمات کلیدی، پل اتصال محتوای تولیدشده با کاربر هستند. در یکی از ستونهای ثابت تقویم محتوا، کلمه کلیدیِ هدف برای هر قطعه باید نوشته شده باشد. کیورد انتخابی باید با موضوع موجود در ستون عنوان همخوانی داشته باشد.
۵- تاریخ انتشار محتوا
یک فاکتور مهم برای جلب توجه مخاطب و بهبود سئو سایت، ثبات است. مشخصشدن تاریخ انتشار محتوا در بازهای طولانی به حفظ ثبات کمک خواهد کرد.
تاریخ انتشار هر مطلب باید بهطور شفاف در تقویم تولید محتوا مشخص شده باشد. وقتی تاریخ انتشار مشخص باشد، عقبماندن از ددلاینها نیز بهندرت رخ خواهد داد.
۶- پلتفرم انتشار محتوا
قبل از شروع فرآیند تولید محتوا، باید بدانید که قصد دارید این محتوا را کجا منتشر کنید! انتخاب مناسبترین پلتفرم توزیع، اثرگذاری محتوا را به حداکثر میرساند.
اگر محل انتشار از قبل مشخص شده باشد، تولیدکننده محتوا میتواند مطلب را دقیقاً طبق قوانین و الگوی مصرف کاربران همان پلتفرم بهینهسازی کند. این مورد خصوصا در زمان رپورتاژ نویسی به نویسنده کمک بزرگی میکند.
۷- مشخصات تولیدکننده محتوا
یکی دیگر از مهمترین اجزای تقویم محتوایی، مشخصکردن نقشها و مسئولان هر تکه محتوا است. در ستون مشخصات، اطلاعات مربوط به فرد مسئول تولید محتوا درج میشود.
با مشخصشدن تولیدکننده محتوا، مسئولیتپذیری درون تیم رعایت میشود. همچنین ستون مشخصات به پیگیری راحتتر وضعیت محتوا و گردش کار کمک خواهد کرد.
موارد غیرثابت در تقویمهای محتوایی
بهغیراز موارد گفتهشده در بالا که پای ثابت برنامهریزیها هستند، شاید المانهای دیگری نیز در سند تقویم محتوا دیده شود. برای مثال، ستونهای تیتر اصلی محتوا، مخاطب هدف و لحن میتوانند به ایجاد دید واضحتر از تهیه محتوا کمک کند.
اگر قرار باشد تقویم با نویسندگان و تولیدکنندگان به اشتراک گذاشته شود، میتوان بریف محتوایی را نیز در آن قرار داد. بریف محتوایی به تولیدکننده محتوا کمک میکند تا با آگاهی از سیر روایت مورد نیاز، محتوا را طبق موازین سئو تهیه کند.
همچنین برخی از تیمهای بزرگ و موفق، شاخصهای کلیدی عملکرد مهم برای نظارت روی هر محتوا را نیز مشخص خواهند کرد. با این ستون پیگیری موفقیت هر مطلب در جذب ترافیک و جلبتوجه مخاطب راحتتر انجام میشود.
مزایای استفاده از تقویم محتوا؛ برنامهریزی برای انتشار مطالب چگونه به ما کمک میکند؟
برای آنکه متوجه شویم کارکرد دقیق تقویم محتوا چیست، نباید آن را به چشم یک ابزار برنامهریزی ساده ببینیم. تقویم محتوایی یک سرمایه استراتژیک است که کسبوکارهای بزرگوکوچک در هر حوزهای میتوانند از مزایایش بهرهمنده شوند.
پیش از این درباره نقش Content Calendar در بازاریابی محتوایی صحبت کرده بودیم. اکنون میخواهیم به مزایای این پلن برای تیمها و افراد فعال در بازاریابی اشاره کنیم.
صرفه جویی در زمان و منابع
مهمترین مزیت استفاده از تقویم محتوا این است که با سازماندهی و برنامهریزی در طولانی مدت باعث صرفهجویی در وقت و انرژی شما خواهد شد.
با استفاده از این سند چشم انداز، میتوانید زمان باقی مانده را صرف کارهای خلاقانهتری برای پیادهسازی و بهبود استراتژی بازاریابی کنید. تیم با در اختیارداشتن زمان کافی میتواند روی بهبود کیفیت محتوای فعلی تمرکز کند. اگر اعضای تیم زمان کافی برای انجام هر تسک داشته باشد، احتمال خطا به حداقل میرسد.
سازماندهی کارها در بازاریابی محتوایی
تقویم محتوا با ایجاد یک چهارچوب ساده و شفاف، همه فرایندهای مربوط به تولید و انتشار محتوا را هموار میکند. بدون تقویم، تیمها قادر به رهگیری تسکها نیستند و ددلاینها پیدرپی تمدید خواهند شد. تأخیر در انتشار موجب تحتفشار قرارگرفتن تیم میشود که این روی کیفیت نهایی محتوا اثر منفی دارد.
اگر نقشهای مشخص برای انتشار محتوا وجود داشته باشد، تسکها نهتنها سر موعد انجام میشوند بلکه حتی میتوان از قبل نیز برای آنها آماده شد. تیمهای دارای تقویم محتوایی از بهرهوری فوقالعادهای برخوردارند و بهندرت از برنامههایشان عقب میمانند.
یک برنامه مدون از طریق بهبود روابط و همکاری بین افراد، کارایی در انجام تسکها را بهبود میدهد. احتمال انتشار محتوای نامطلوب نیز به حداقل میرسد.
سردرگمی ناشی از فقدان تقویم موجب هرجومرج در انجام تسکها میشود. شاید هر نیرو مجبور شود که چند تسک نامربوط را نیز انجام دهد و بدینشکل از تمرکز روی وظیفه اصلیاش غافل میماند. بدون سازماندهی تسکها، حتی امکان دارد چرخه عمر محتوا پیش از انتشار تمام شده باشد.
کمک به تطبیق محتوا با مخاطب هدف
بازاریابی محتوایی بدون ثبات در اجرا هیچ فایدهای نخواهد داشت. ثبات در برقراری ارتباط، لحن و صدای برند نهتنها دیدهشدن در موتور جستجو را تضمین میکند، بلکه اعتماد و تعامل مخاطب هدف را نیز برمیانگیزد. با انتشار منظم مطالب طبق برنامه موجود در تقویم محتوایی، علاقه مخاطب به برند حفظ میشود.
ثبات در توزیع بهصورت تقویت دائمی حضور آنلاین بروز مییابد. تقویم استراتژیک علاوهبر تطبیق با نیازهای اصلی، موجب سازگاری با نیازمندیهای موقت کاربران نیز میشود. برای مثال یک تقویم دوراندیشانه، برنامه شرکت برای بازاریابی در سال نو یا مناسبتهای خاص طبق نیاز مخاطب در آن دوران را مشخص میکند.
بدون توسعه سند، اتصال به مخاطب قطع میشود. تولید محتوای ناسازگار با مخاطب، برند را از اهدافش دور خواهد کرد. همچنین بیثباتی در انتشار بهخاطر فقدان تقویم، به اعتبار برند لطمه میزند. فعالیت محتوایی با یک تقویم نامطلوب، برند را از مخاطب دورتر و دورتر میکنند.
برنامهریزی استراتژیک برای سازماندهی محتوا
در بازاریابی محتوایی نمیتوان هیچ مسیری را یکشبه طی کرد. برای آنکه تشویق تیم و البته تصمیمگیرندگان به صبوری در اجرای نقشهها، باید یک برنامه بلندمدت وجود داشته باشد. تقویم محتوایی موجب جاافتادن دوراندیشی و تلاش برای اهداف بلندمدت در فرهنگ سازمانی میشود.
با داشتن یک برنامه جامع و منسجم میتوان برای رویدادهای آتی از قبل آماده شد و برنامه ریزی محتوای فصلی را پیش از موعد انجام داد. با برنامهریزی هیچ فرصتی هدر نمیرود و برند میتواند حداکثر رؤیتپذیری و ترافیک را در موقعیتهای خاص دریافت کند.
بدون برنامه استراتژیک جهت توزیع محتوا، کسبوکار قادر به رقابت با دیگران در موقعیتهای خاص نیست. داشتن دید استراتژیک در بازاریابی محتوایی از ایجاد گپ های محتوا و دردسرهای ناشی از آن نیز جلوگیری خواهد کرد.
ویژگیهای کلیدی تقویم محتوای مؤثر؛ ویژگیهای تقویم تولید محتوای بینقص
یک تقویم محتوای تأثیرگذار در سازماندهی محتوای برند چیزی فراتر از تعیین تاریخ و مشخصات مربوط به هر مطلب است. تقویم محتوایی که توسط استراتژیست یا متخصص سئوی ماهر تهیه شده باشد، تأثیر شگفتانگیزی روی رؤیتپذیری و دسترسی به مخاطب هدف خواهد داشت.
ویژگیهای خاص یک تقویم تولید محتوا، دستاوردهایی از قبیل تطبیقپذیری، کاربرد و شفافیت بصری را تضمین خواهند کرد. در این بخش با ویژگیهای یک تقویم محتوایی کارآمد آشنا میشوید.
انعطافپذیری و توانایی پذیرش تغییرات
تقویم محتوا هرچقدر هم که دقیق باشد، نمیتواند بهعنوان پیشگوی آینده عمل کند. در بازاریابی محتوایی نیز بروز هرگونه تغییر ناگهانی اجتنابناپذیر است. یک تقویم بینقص باید برای تطبیق با تغییرات پیشبینینشده مثل ترندها، آپدیت الگوریتمهای موتور جستجو یا تغییر الگوی مصرف کاربران از توانایی بالایی برخوردار باشد.
تقویم باید بهگونهای تدوین شده باشد که گنجاندن رویدادهای پیشبینینشده و تطبیق با ترندهای نو بدون تداخل با جریان اصلی کار انجام شود. انعطافپذیری تقویم تولید محتوا، پویایی در بازاریابی را تضمین میکند و برند را از حالت انفعال خارج خواهد کرد.
یک تقویم زمخت و خشک، خلاقیت را در نطفه خفه میکند و فرصتی برای تغییر ظریف استراتژی باقی نمیگذارد. در این صورت، فرصتهای طلایی بر باد میروند. تطبیقپذیری برای مدیریت استراتژیهای بلندمدت محتوایی و کمپینهای فصلی ضروری است و زمینه را برای آزادی عمل جهت اعمال تغییرات مثبت در برنامه فراهم میکند.
مدیریتشده با ابزارهای متناسب
تدوین تقویم محتوا فقط ایجاد یک جدول ساده نیست. مؤثرترین برنامهریزیها با استفاده از ابزارهای مدیریتی خاص جهت تسهیل همکاری و تمرکز اعضا روی پلن تهیه میشوند. این ابزارها قابلیتهای خاصی دارند که به مدیریت و نظارت فرایندهای مختلف کمک میکنند.
ابزارهای مختلفی بهخاطر توانایی ایجاد یک برنامه منسجم، تحویل تسکها و پیگیری ددلاینها به محبوبیت رسیدهاند. برای مثال، گوگل شیت، سادهترین و بهترین ابزار برای آنهایی است که نمیخواهند درگیر پلتفرمهای تسکگذاری شوند. شیتس گوگل قابلیتهای مختلفی برای شخصیسازی دارد.
همچنین در ترلو، میتوانید بوردهای مورد نظر خود را ایجاد کرده و با ساخت تقویم محتوایی، تخصیص تسکها به افراد مختلف را نیز انجام داده و یک مدیریت جامع محتوایی داشته باشید. ترلو برای مدیریت دقیق وضعیت تسکها بهازای افراد تیم کاملاً کاربردی است.
ابزار آسانا نیز با رابط کاربری ساده، برای همه اعضا قابل در دسترس خواهد بود. مهمترین مسئله در ابزارهای مرتبط به تقویم محتوا این است که همه اعضای تیم بهطور پیوسته از آن استفاده کنند.
نمایش بصری گردش کار بهشکل قابل درک
تقویمهای معمولی را در نظر بگیرید؛ بهترینها آنهایی هستند که تاریخ و رویدادها را بهشکل واضح نشان بدهند. تقویم محتوایی نیز از این قاعده مستثنی نیست. یک برنامهریزی شفاف از نظر بصری، درک کامل و عمیق اعضای تیم از پلنها را به همراه دارد و بازده را افزایش میدهد.
قابلیتهایی مثل کدگذاری رنگ کارتها یا سلولهای مختلف بر اساس نوع محتوا تمایز بصری ایجاد خواهد کرد. هدف این است که سازوکارهای مختلف بهسادگی نشان داده شوند. همچنین نوشتن اسکریپتها یا فرمولهای اختصاصی برای ردگیری بر اساس هر کد نیز بهراحتی انجام خواهد شد.
نمایش جدولهای زمانی برای نظارت بر ددلاینها و استفاده از فرمتهای تاریخی واقعی برای بازبینی دورهای، کار مدیران و اعضای تیم را برای اجرای تسکها راحتتر میکند. زیباسازی ظاهری تقویم محتوایی، موجب شناسایی سریع هرگونه ایراد خواهد شد. تکنیک استوری بوردینگ برای تصویرسازی مراحل گردش کار نیز میتواند مفید واقع شود.
چگونه تقویم محتوا بسازیم؟ گامبهگام با راهنمای تدوین Content Calendar
برای تدوین یک نمونه تقویم تولید محتوا نیازی به یک استراتژیست حرفهای نیست. کسبوکارهای نوپا و وبمسترهای تازهکار میتوانند برای مدیریت محتوای برندشان یک برنامه پایه طراحی کنند. با طراحی یک تقویم محتوای اولیه میتوان تولید محتوا را از حالت آشفتگی خارج کرد و به آن هدف داد.
سپس در آینده امکان توسعه و بهبود تقویم وجود دارد. نکته مهم، پایبندی کامل به برنامه طراحیشده است چون فقط از این طریق نتایج بلندمدت تقویم قابلدستیابی هستند. در ادامه با مراحل تدوین یک تقویم تولید محتوا آشنا میشوید.
۱- تعیین استراتژی محتوایی
مرحله اول در تهیه تقویم محتوا چیست؟ پیش از هر چیز و درست مثل هر فعالیت دیگر، هدف از کار باید مشخص شده باشد. شالوده تقویم را استراتژی محتوایی مشخص میکند. کانتنت کلندر برنامهای برای تولید و توزیع محتواست؛ اما فقط وقتی جواب میدهد که هدف فعالیت محتوایی مشخص باشد.
در ابتدا باید مخاطبان هدف کسبوکار شناسایی شده باشند. مدیر بازاریابی باید به این سؤال پاسخ دهد: «مطالب برای چه کسانی با چه سلیقه و نیازهایی تولید خواهند شد؟» با شناخت پرسونای مخاطب میتوان گروههایی از افراد دارای ویژگیهای مشترک را شناسایی کرد و تولید محتوا را بر اساس پرسونا انجام داد.
هدف از تولید محتوا نیز باید مشخص شده باشد. برای مثال، افزایش ۲۰ درصدی ترافیک ظرف سه ماه، یک هدف معقول خواهد بود. هدفگذاری باید منطقی و قابلسنجش باشند. با شناختن مخاطبان و تعیین اهداف محتوایی، فهرستی از موضوعات کلیدی مطابق با آنها گردآوری میشود.
۲- انتخاب قالب تقویم محتوایی
قالب یک تقویم و فرمت نمایش دادهها باید از قبل انتخاب شده باشد. قالبها نهتنها روی هموارشدن گردش کار اثر میگذارند بلکه با جلوههای بصری جذاب و قابلدرک، اطلاعات را به شفافترین حالت ممکن برای همه اعضای تیم نمایش میدهند.
شکل اصلی قالب باید در طول زمان یک فرمت ثابت باشد تا دیگران برای تطبیق با آن دچار مشکل نشوند. مدیران باید بهترین قالب را بر اساس اندازه تیم و نوع نیازها انتخاب کنند. گوگل شیتس انتخاب اولیه بسیاری از تیمهاست اما همانطور که گفتیم ابزارهای برنامهریزی دیگر نیز وجود دارند.
مهمترین نکته برای مدیران این است که قالب انتخابشده، امکانات مختلفی برای پیگیری روند کار و ددلاین و ادغام با سایر سیستمها را فراهم کند. قالب هر نوع که باشد، بهتر است در آغاز کار با حالت حالت اولیه پیادهسازی شود و سپس طبق نیازهای تیم توسعه یابد.
۳- انتخاب موارد ضروری برای گنجاندن در تقویم محتوا
مدیر بازاریابی محتوایی باید موارد اصلی مشخصشده توسط تقویم محتوا را از قبل انتخاب کرده باشد. بدیهی است که فاکتورهایی مثل موضوع، پلتفرم انتشار، زمان انتشار، فرمت، کلمات کلیدی و نویسنده از اصلیترین مواردی هستند که باید در هر تقویم قرار بگیرند.
موارد مختلف دیگری مثل وضعیت محتوا (تکمیلشده، نیاز به بازبینی، درحال انجام و …)، تاریخ ویرایش یا استراتژی تبلیغاتی را نیز میتوان در برنامه قرار داد. انتخاب موارد دیگر باید بر اساس تصمیم مدیر بازاریابی محتوایی حین تدوین تقویم و تشخیص نیازهای کسبوکار انجام شود.
یکی از مهمترین نکات این است که سایر افراد به امکان نظردهی روی تقویم دسترسی داشته باشند. با بازبودن کامنتها و وجود یک سیستم اعلان به هر فرد بر اساس منشن، میتوان از نظرات دیگران برای رفع ایراد یا بهبود وضعیت تقویم برای هر مورد خاص بهرهمند شد.
۴- انتخاب مناسبترین ایدههای محتوایی با برگزاری جلسات طوفان فکری
تقویمی با قابلدرکترین فرمت و بهرهمند از امکانات مختلف را فرض کنید؛ اگر همین تقویم خالی از ایدههای بکر باشد، راه به جایی نخواهد برد. موفقیت تقویم محتوایی در گروی ایدههای درون آن برای تولید و توزیع محتوا است.
جلسات طوفان فکری با اعضای تیم میتواند به گردآوری ایدههای متنوع کمک کند. سازماندهی ایدهها در قالب محتوای پیلار کلاستر به برنامهریزی سرراست کمک خواهد کرد. بهترین ایدهها آنهایی هستند که با مخاطب هدف ارتباط موضوعی داشته باشند و توجه او را جلب کنند. زمانبندی مناسب برای اجرا ایدهها، نقش بزرگی در موفقیتشان دارد.
همچنین در میان ایدههای انتخابشده باید نوعی تعادل وجود داشته باشد. تعادل در فرمتهای موجود در تقویم محتوا، برآوردهشدن انتظارات همه گروههای مخاطب را تضمین خواهد کرد. نباید از یاد برد که برخی از ایدهها را میتوان در فرمتهای مختلف نیز پیادهسازی کرد.
برای مثال، از بلاگ برای علاقهمندان محتوای متنی، ویدیو برای افراد علاقهمند به یادگیری بصری و اینفوگرافیک برای مصرف سریع محتوا در شبکههای اجتماعی استفاده شوند. فرمت مورد علاقه کاربران را میتوان از طریق دادهیابی و آنالیز با ابزارهایی مثل گوگل ترندز پیدا کرد.
۵- ایجاد سازوکاری برای اعلام وضعیت محتوا
شفافبودن وضعیت هر تسک یکی از کارکردهای اثربخش تقویم محتوایی است. اگر مکانیزمی برای تشخیص وضعیت تکمیل محتوا وجود داشته باشد، رسیدن به ددلاینها و حفظ کیفیت کار در تمام مراحل بهراحتی صورت خواهد گرفت.
همچنین اگر امکان ارسال نوتیفیکیشن به اعضای تیم وجود داشته باشد، نظارت امور و پیگیری تسکها با بازده فوقالعادهای انجام میشود. نرمافزارهای مدیریت پروژه امکان برچسبگذاری با وضعیتهای مختلف روی هر تسک را فراهم میکنند.
برچسبهایی مثل «تکمیلشده»، «پیشنویس»، «تحت بررسی»، «منتشر شده» یا «آپدیتشده» برای نمایش وضعیت تسکها استفاده میشوند. برنامههای مدیریت پروژه امکان تنظیم یادآور برای ددلاینها یا خردهتسکها را فراهم میکنند.
علیرغم اتخاذ تدابیری برای اتوماسین یادآوری و پیگیری تسکها در بهترین نمونه تقویم محتوایی، مدیر بازاریابی نباید از بررسی دستی وضعیت برنامه غافل شود. با مشخصبودن وضعیت کارها از دوبارهکاری جلوگیری میشود و نقشهای مختلف تیم میتوانند با هماهنگی بیشتری پروژه را پیش ببرند.
برترین راهکارها در پیروی از تقویم محتوایی؛ چگونه به برنامه پایبند باشیم؟
حتی برترین نمونه تقویم محتوا نیز فقط زمانی کارایی دارد که موبهمو توسط تیم اجرا شود. یک تقویم خوب، تقویمی است که همه اعضای تیم بهطورکامل از آن پیروی کنند تا استراتژیها و ایدهها به اقدامات اجرایی تبدیل شوند. در ادامه، چند نمونه از راهکارهای برتر برای پیروی از تقویم تولید محتوا را بررسی میکنیم.
بازبینی و بهروزرسانی منظم تقویم محتوایی
استراتژیهای محتوایی و ترندها در طول زمان تغییر میکنند. پویایی بازاریابی محتوایی، بازبینیهای دورهای تقویم را الزامی میکند. ارزیابیهای منظم تعیینشده؛ چه ماهانه چه هر سه ماه یکبار، برای سازگاری با تغییر نیاز مخاطب یا تغییرات در حوزه کاری انجام میشود.
برای مثال، اگر یک ترند جدید در حوزه فعالیت برند پدیدار شود، بازبینی و تغییر تقویم محتوا باید گنجایش تدابیر موردنیاز با آن ترند را داشته باشد. ادغام استراتژیهای جدید نباید هیچ تداخلی با مسیر کلی ایجاد کند.
اگر خاصیت پویایی و واکنشپذیری تقویم حفظ شود، انعطافپذیری تاکتیکهای بازاریابی محتوایی در عین تمرکز روی اهداف بلندمدت امکانپذیر خواهد بود.
مدیر بازاریابی و استراتژیستها باید دائماً به ترندهای صنعت، مخصوصاً در شبکههای اجتماعی توجه کنند. پیگیری اخبار مربوط به سئو و الگوریتمها نیز جدیدترین تغییرات حوزه بهینهسازی محتوا را مشخص میکند.
تشویق تیم به پیشرفت مستمر بر اساس برنامه موجود
پرورش فرهنگ تمایل به پیشرفت مستمر، تلاش فعالانه و ناشی از علاقه اعضای تیم را به همراه دارد. از طریق جلسات مشورت گروهی و طوفان فکری که اعضای تیم آزادانه قادر به بیان اندیشههایان باشند، آنها را به مشارکت فعال در رسیدن به اهداف تجاری تشویق خواهد کرد.
همچنین اعضای تیم اگر حس ارزشمند بودن دریافت کنند، ایدههای نوین و خلاقانهتری برای بهینهسازی تقویم محتوایی ارائه خواهند کرد. با هدایت تیم بهسمت بهبود مستمر نهتنها سازماندهی وظایف و تسکها بهتر میشود بلکه تقویم محتوا نیز انسجام بیشتری پیدا میکند.
تیمهای محتوایی به ایدههای خلاقانه برای تقویت برنامههایشان نیاز دارند. با ایجاد یک فضای باز و مثبت نسبت به ارائه بازخورد، هیچکدام از اعضای تیم ترسی از بیان ایدههایشان نخواهند داشت.
تجزیهوتحلیل بر اساس دادههای آماری برای اصلاح برنامههای محتوایی
در هر حوزهای، تجزیه و تحلیل دیتا مثل یک پل بین برنامهریزی و اجرا عمل خواهد کرد. بررسی منظم انواع معیارها یا همان KPIها مثل تعداد بازدید، میزان تعامل، نرخ کلیک و نرخ تبدیل به ارزیابی اثرگذاری استراتژیهای تقویم محتوا کمک خواهد کرد.
با تجزیهوتحلیل دادههای خروجی ابزار سنجش میتوان به بازبینی تقویم پرداخت و روی تاکتیکهای تمرکز کرد که با مخاطب هدف بیشترین همخوانی را دارند. از طریق آنالیز میتوان مطالب موفق را با تکنیک هم نشری محتوا در کانالهای ثالث نیز منتشر کرد.
یک ترفند دیگر، بررسی اجمالی محتوای رقبای موفق است. طبیعتاً شرکتهای رقیب به تقویم محتوایی یکدیگر دسترسی ندارند اما با نگاهی به محتوای منتشرشده میتوان رمز موفقیت آنها را نیز کشف کرد.
اشتباهات رایج مرتبط به تقویم محتوایی؛ راهکارهایی برای حفظ اثرگذاری Content Calendar
اشتباهات رایج در تقویم تولید محتوا چیست و چگونه میتوان از آنها در امان ماند؟ باید دانست که هرگونه اشتباه در تدوین یا اجرا حتی برترین نمونه تقویم تولید محتوا را نیز بیاثر میکند. اشتباهات مرتبط به تقویم تولید و انتشار محتوا معمولاً ناشی از برنامهریزی نامناسب، انتظارات غیرمنطقی و ارتباطات ضعیف هستند.
تیمها گاه برآورد غیرواقعی از ظرفیتهایشان دارند و نیاز به تطبیقپذیری را نادیده میگیرند. همچنین ضعف در مهارتهای ارتباطی در بسیاری از محیطهای کاری دیده میشود. در ادامه هرکدام از اشتباهات رایج در طراحی یا اجرای تقویم محتوایی را بهطور کامل بررسی کردهایم.
هدفگذاری بیش از حد در تقویم محتوایی
یک اشتباه پرتکرار، گنجاندن اهداف و محتوای زیاد در برنامهریزی بدون درنظر گرفتن منابع مورد نیاز است. تیمهایی که قصد دارند از طریق محتوای متعدد، اهداف بسیاری را پوشش بدهند معمولاً زمان لازم برای تحقیقات، نگارش، ویرایش و بهینهسازی محتوا را نادیده میگیرند.
هدفگذاری بیش از اندازه موجب تولید عجولانه محتوای بیکیفیت میشود و عملکرد سئویی را تحتتأثیر قرار میدهد. جاهطلبی در طراحی تقویم محتوا لزوماً بد نیست اما برنامهریزی باید واقعبینانه باشد تا بتوان حجم کار را مدیریت کرد. فشار بیش از حد روی تیم منجر به خستگی و کاهش بازده خواهد شد.
داشتن اهداف متعدد، تمرکز اعضای تیم را مختل خواهد کرد. یکی از راهکارها این است که تیم طی بازههای زمانی مشخص برای هر هدف کار کند. مثلاً یک دوره ۶۰ روزه به تقویت محتوای رپورتاژ خریداری شده اختصاص یابد و در دوره پس از آن، روی محتوای شبکه اجتماعی تمرکز شود.
تدوین یک تقویم غیرمنعطف و خشک
اجرای دقیق دستورالعملها و گامهای تقویم محتوایی بههیچوجه بد نیست، اما پیروی از برنامهها نباید در حدی باشد که درها بهروی نوآوری و تغییر بسته شود. فقدان انعطافپذیری در خود تقویم و در اجرای آن یک اشتباه مهلک است. ترندهای سئو، آپدیت الگوریتم و تغییر ناگهانی الگوی مصرف اجتنابناپذیر است.
منعطفنبودن تقویم محتوایی و اجرای بیقیدوبند برنامه اولیه منجر به ازدسترفتن فرصتهای استثنایی میشود. فرصتهایی همچون پوششدادن محتوای ترند و محدود به زمان خاص یا اجرای راهکارهای خلاقانه میتوانند سرنوشت یک برند را عوض کنند. پایبندی به تقویم محتوا نباید به قیمت نادیدهگرفتن فرصتها تمام شود.
حتی گاهیاوقات بنا به شرایط جدید، لازم است که مسیر پیمودهشده اصلاح شود (آپدیت محتوا) تا رؤیتپذیری از دست نرود. پیروی از تقویم تولید محتوا نباید مثل پیداکردن مسیر از روی نقشه با چشموگوش بسته باشد، بلکه میتوان آن را به یک سفر اکتشافی تشبیه کرد.
نبود شفافیت در ارتباط بین اعضای تیم
فلسفه وجود تقویم محتوایی، تسهیل همکاری و ارتباط درونتیمی است. اگر اعضای تیم محتوا و بازاریابی نتوانند بهخوبی با یکدیگر ارتباط برقرار کنند، یک برنامهریزی هرچقدر که دقیق و جامع باشد راه به جایی نخواهد برد. ضعف در برقراری ارتباط نهتنها یک تقویم محتوا را هدر میدهد بلکه به ساختار کلی تیم لطمه میزند.
وقتی افراد تیم نتوانند بهخوبی با یکدیگر ارتباط برقرار کنند، هر کس ساز خودش را میزند و اولویتها مختلفی ایجاد خواهند شد. همچنین مرزبندی بین نقشها از بین میرود و هر فرد در کار دیگری دخالت خواهد کرد. بدون ارتباط واضح، هر عضو تیم مسیر جداگانه خودش را میرود که منجر به بروز خطا و تمامشدن ددلاینها میشود.
در تیمی که اعضای آن نمیتوانند ارتباط بهینه با یکدیگر برقرار کنند، تقویم محتوایی معجزه نخواهد کرد. در ساختار سلسهمراتبی هر مجموعه باید جریان واضح و ثابتی از ارتباط وجود داشته باشد تا اهداف کلی کسبوکار محقق شوند.
تقویم تولید محتوا، یک مسیریاب برای برقراری بهینهترین شکل ارتباط با مخاطب هدف
در همه تلاشهای مربوط به بازاریابی محتوایی، هدف این است که محتوا در بهترین زمان ممکن به دست مخاطب اصلی کسبوکار برسد. بنابراین به یک ابزار برنامه ریزی محتوا نیاز است که مثل یک راهنما برای نفوذ به ذهن مخاطب هدف عمل کند. تقویم محتوا بهترین ابزار برای حضور پررنگ در لحظه مناسب است.
اگرچه، این برنامه محتوایی نباید بهعنوان یک ابزار ساده استفاده شود. این نوع برنامهریزی یک دستیار پویا برای تحقق استراتژیهای بازاریابی محتوایی است. در این مقاله از آکادمی تسمینو سعی کردیم به سؤال «تقویم تولید محتوا چیست» یک پاسخ جامع بدهیم. از مزایا و اهمیتش گفتیم و مراحل تدوین یک تقویم محتوا را نیز شرح دادیم.
همچنین با اشاره به ترفندهای برتر و اشتباهات رایج، حالا دیگر باید فهمیده باشید که چطور از تقویم محتوا بهترین استفاده را ببرید. تقویم محتوایی با ارائه یک چشمانداز دوراندیشانه، محتوای خروجی برند را همراستا با نیاز مخاطب، درست پیش چشم او قرار میدهد. محیط دیجیتال دائماً در حال تغییر است. پس اگر یک برند بتواند مسیرش را از قبل بشناسد و آماده هرگونه تغییر باشد، از رقبا جلو خواهد زد.
شما از کار با تقویم محتوایی چه تجربهای دارید؟ بهنظرتان چه فرمت و ابزاری بهترین راهکار برای برنامهریزی است؟ اصلاً آیا به تهیه یک تقویم جامع فکر کردهاید؟ بهنظرتان امکان دارد بدون برنامهریزی منسجم بازاریابی محتوایی را با موفقیت انجام داد؟ مشتاقانه آماده شنیدن نظرات شما هستیم.
یک دیدگاه
مرسی تسمینو بابت محتوا خوبت
از نظر من هر بیزنسی باید یک تقویم محتوا داشته باشه تا مسیر راهش مشخص باشه
خسته نباشید واقعا مفید بود