سئو داخلی (On-page SEO) هنر تنظیم ساختار درونی سایت مطابق با الگوریتمهای موتور جستجو و نیاز کاربر است. این ساختار داخلی باید یک مجموعه خوانا، معنادار و باکیفیت را از طریق لینک سازی داخلی و محتوای باکیفیت به نمایش بگذارد.
با بهینهسازی اجزای داخلی سایت، هم موتور جستجو درک مناسبی از آن پیدا میکند و هم مخاطب از تعامل با سایت لذت میبرد. در این مقاله از بلاگ تسمینو قصد داریم اسرار بهینهسازی داخلی وبسایت را افشا کنیم.
ابتدا با مفهوم سئو آن پیج و تقاوتش با سئو خارجی آشنا خواهید شد. سپس مهمترین مفاهیم On-page SEO را همراه با مراحل این شاخه از بهینهسازی بررسی خواهیم کرد. اشتباهات رایج و چند نمونه از برترین تکنیکهای بهینهسازی اجزای درونی سایت را نیز بیان میکنیم.
اگر میخواهید با ترفندهایی ساده و بدون نیاز به پیچیدگیهای لینکسازی خارجی، بر رقبایتان در سئو سایت پیروز شوید، تا انتهای این مقاله همراهمان باشید.
تعریف سئو داخلی؛ ابتداییترین شاخه بهینهسازی سایت دقیقاً چیست؟
به کلیه کارهایی که در داخل سایت خود برای بهبود رتبه سایت در موتورهای جستجو انجام میدهید سئو داخلی گفته میشود. این شاخه از سئو سایت که با عنوان سئو آن پیج (On-page SEO) نیز شناخته میشود، روی اِلِمانهای درون صفحه وب تمرکز میکند.
هدف از فعالیتهای بهینهسازی داخلی، بهبود مواردی همچون سئو محتوا و تجربه کاربری برای مخاطبان است. اما مخاطب انسانی فقط بخشی از ماجراست. نیم دیگری از هدف این شاخه، ایجاد چشماندازی دیجیتالی از محتوا و مفهوم سایت برای موتور جستجو است.
ساختار سایت هم باید برای کاربر چشمنواز باشد و هم با الگوریتمهای سرچ انجین همخوانی داشته باشد. در پاسخ به «سئو داخلی چیست» میتوان پاسخ را همه رخدادهای درون سایت تلقی کرد. مواردی مثل بهینهکردن متن یا سئوی محتوا، ساختار صفحات، چیدمان و حتی کدهای HTML شامل فعالیتهای این بخش میشوند.
تفاوت سئو داخلی با سئو خارجی و تکنیکال؛ وجه تمایز بهینهسازی داخلی
سئو داخلی تنها یک بخش از چند بُعدِ بهینهسازی سایت برای موتور جستجو است. حالا میدانیم که در بخش داخلی، فعالیتها فقط به مرز داخلی سایت محدود میشود.
سئو دو شاخه مهم دیگر نیز دارد که با عنوان سئو خارجی یا Off-page و سئو فنی یا Technical شناخته میشوند. در ادامه از تفاوت بهینهسازی درون سایت با هرکدام از دو شاخه دیگر صحبت کردهایم.
تفاوت سئو داخلی با بهینهسازی Off-page
سئو خارجی درست در سمت مقابل همتای داخلیاش قرار دارد و به بهبود شهرت و اعتبار سایت خارج از مرزهای آن میپردازد. تقویت سیگنالهایی مثل پروفایل بک لینک، تعامل با لینک صفحات در شبکههای اجتماعی و ذکر نام و دامنه سایت در وب به این شاخه مربوط میشوند.
در سئوی خارج از سایت، هدف این است که اعتبار و سندیت معنایی محتوا توسط دیگران تأیید شود؛ درست مثل توصیهنامهها و بازخوردهای مثبت دیگران از فرد یا یک شرکت دیگر. فعالیتهای داخلی با تمرکز روی بهبود تجربه کاربری هستند اما سئو خارجی به جذب اعتبار از فضای بیکران دیجیتال میپردازد.
تفاوت سئوی داخلی با تکنیکال
یک سایت فقط به محتوا، ساختار صفحات یا لینکسازیهای خارجی محدود نمیشود. مکانیزمهای خاصی در پشت پرده وبسایت وجود دارد که در حالت عادی از چشم کاربران پنهان هستند. سئوی تکنیکال به بهینهسازی این بخش میپردازد.
بارگذاری روان صفحات و بهبود کراول پذیری (قابلیت خزش باتها) از جمله اهداف شاخه فنی هستند. سئو تکنیکال بهینهسازی معماری فنی و عملکرد بخشهای مختلف را بر عهده دارد. موتور جستجو باید بتواند بهراحتی درون سایت بخزد و تفسیر راحتی از محتوا و نقشه سایت داشته باشد تا آن را ایندکس کند.
اهمیت سئو آن پیج؛ چرا باید به بهینهسازی داخلی سایت توجه کنیم؟
سئو داخلی در استراتژی سئو هر وبسایت جایگاه ویژهای دارد. عامل ایجاد توازن بین سه عامل رضایت کاربران، تناسب با الگوریتمهای گوگل و رتبه نهایی صفحه در موتور جستجو، بهینهسازی درون سایت است.
بدون اجرای دستورالعملهای آن پیج، حتی ارزشمندترین محتوا نیز توسط کاربر و سرچ انجین دیده نخواهد شد. در ادامه به مهمترین دلایل اهمیت سئو داخلی اشاره کردهایم.
۱- بهبود رؤیتپذیری سایت برای موتور جستجو
یکی از مهمترین دلایل اهمیت سئو داخلی سایت، نمایش موضوع و مفهوم صفحه به موتور جستجو است. تکنیکهای این راهکار به الگوریتمها کمک میکنند که ارتباط معنایی محتوا با هدف کاربران از جستجو را پیدا کنند.
۲- بهبود تجربه کاربری
بهینهسازی عناصر داخلی برای موتور جستجو جذب ترافیک را به همراه دارد و علاوهبرآن، تجربهای لذتبخش از گردش درون سایت برای کاربران ایجاد میکند. محتوای تازه و سازمانیافته با هدینگهای منطقی در کنار سرعت بارگذاری بالا، ناوبری و گردش سریع بازدیدکنندگان در سایت را میسر میکند.
ایجاد یک محیط یوزر-فرندلی، مخاطب را به تعامل وامیدارد، نرخ پرش (Bounce Rate) را کاهش میدهد و زمان حضور کاربر (Dwell time) را طولانی میکند.
۳- تقویت اعتبار دامنه و تناسب معنایی محتوا
سئو داخلی حکم یک رابط بین مخاطب هدف و محتوای ارزشمند را دارد. با بهینهسازی محتوا طبق هدف جستجوی کاربر، محتوای سایت برای کوئری سرچ کاربران به نمایش درمیآید. در نتیجه علاوهبر بهبود رنکینگ، اعتبار سایت نیز تقویت میشود.
۴- موفقیت مداوم و بلندمدت
برخی از تکنیکهای سئو و بازاریابی دیجیتال در بازه زمانی کوتاه نتایج موفقیتآمیزی به همراه دارند. سئو داخلی سایت، نتایج ماندگار برای درازمدت ایجاد میکند. وقتی عناصر داخلی یک صفحه اپتیمایز شوند، همیشه ترافیک ارگانیک جذب میکند و موردتوجه موتور جستجو خواهد بود.
۵- افزایش نرخ تبدیل
صفحات جذاب و با محتوا بهینه مطابق با سرچ اینتنت، اعتماد ایجاد خواهد کرد. در نتیجه اعتمادسازی، بازدیدکننده به کاربر دائم یا حتی سود تبدیل خواهد شد. با دعوت به اقدام (Call-to-action یا CAT) هم نرخ تبدیل (Conversion Rate) و هم نرخ کلیک (Click Through Rate) بیشتر میشود.
اصول سئو داخلی؛ مفاهیم کلیدی در بهینهسازی المانهای داخل سایت کداماند؟
سئو داخلی طبق مجموعهای از اصول کلیدی انجام میشود. اصول این بخش در واقع همان المانهای مختلف سئو هستند. اگر متخصص بهینهسازی بداند هر مفهوم کلیدی سئو داخلی چیست، قادر به تقویت همان بخش خواهد بود. این بهنوبه خود موجب تطبیق کل ساختار سایت با الگوریتم و سرچ اینتنت میشود.
مهمترین اصول سئو آن پیج را در ادامه بررسی کردهایم:
تگهای تایتل
تگهای عنوان (Title Tags) اولین عامل اثرگذاری صفحه هم برای کاربران و هم برای موتور جستجو هستند. تگ عنوان باید مختصر، معنادار و حاوی کلمه کلیدی هدف باشد. تایتل تگ را میتوان به تیتر اصلی روزنامه تشبیه کرد. عنوان باید علاوهبر جذب کلیک، سیگنال واضحی از محتوای صفحه در بر داشته باشد.
توضیحات متا
توضیحات متا (Meta Description) بهطورمستقیم روی رنکینگ صفحه اثر نمیگذارد اما نباید از بهینهسازیاش غافل شد. در این بخش، یک توضیح مختصر و دورنمای کلی از محتوای صفحه نوشته میشود. متن کوتاهی است که در سِرپ، زیر عنوان سئو ظاهر میشود.
تگهای هدر
تیترهای بهینه، خوانایی متن را بهبود میدهند. تگهای هدینگ (Heading Tags) اعم از H3 ،H2 ،H1 و H4 ساختار کلی متن محتوا را مشخص میکنند. هم خواننده و هم موتور جستجو با استفاده از تگهای هدر متوجه سیر محتوایی نوشته میشوند.
میتوان گفت این تگها مثل یک نقشه راه هستند و سلسلهمراتب مقاله را نمایان میکنند. تگ H1 که تیتر اصلی است، مضمون کلیدی متن را مشخص میکند و بقیه هدینگها در ردههای پایینتر استفاده میشوند.
برای سرتیترهای بعدی باید از تگ H2 استفاده کنید. در صورتی که یکی از سرتیترهای شما باز هم زیرعنوان داشت، میتوانید برای زیرعنوانهای کوچک از تگ H3 استفاده کنید. همچنین در صورت نیاز میتوانید به سراغ تگ H4 نیز بروید.
ساختار URL
ساختار url تمیز و توصیفگر مضمون صفحه از نظر بهینهسازی و تجربه کاربری یک موهبت است. URL باید بهخوبی بازتابی از محتوای صفحه باشد و بدون هیچگونه پیچیدگی، کلمات کلیدی را در بر بگیرد.
یک URL با ساختاری مناسب هم راحتتر بهیاد میماند و هم اشتراکگذاری را تسهیل میکند. موتور جستجو نیز برای بررسی صفحه به بررسی این عبارت میپردازد. یک ترفند در این بخش، استفاده از تگ og است که URL پیج در شبکههای اجتماعی را جذابتر از آدرسهای عادی نشان میدهد.
کیفیت محتوا
شاید بتوان گفت یکی از مهمترین ارکان سئو on page، کیفیت محتوا است. سرچ انجین به صفحه حاوی محتوای غنی، ارزشمند و یونیک (غیرتکراری) پاداش میدهد.
محتوای باکیفیت با استفاده بیرویه از کیوردها حاصل نمیشود. برای نوشتن مقالات جذاب باید باتوجهبه سرچ اینتنت و نیاز مخاطب ارزشآفرینی کرد. هرچه پاسخ محتوا به سؤال کاربر بهتر و کاملتر باشد، رتبهاش در موتور جستجو نیز بهتر میشود.
بهینهسازی کلمات کلیدی
در سئو داخلی سایت، کلمات کلیدی اتصال بین عبارات جستجو با محتوا را برقرار میکنند. بهینه سازی کلمات کلیدی شامل گنجاندن کیوردهای مرتبط درون بدنه متن، عنوان، هدرها و تگهای متا میشود.
پراکندهسازی کلمات کلیدی در محتوا نباید منجر به افزایش بیش از حد چگالی کیورد یا همان کیورد استافینگ شود. در این حالت تجربه کاربری لطمه میخورد. در سئو محتوا، عبارات کلیدی باید بهطور طبیعی و دوراندیشانه درون متن قرار بگیرند.
بهینهسازی تصاویر
عکسها به محتوا جان میدهند و با جذابیت بصری، توجه کاربر را جلب میکنند. بااینحال اگر تصاویر محتوا حجیم و بهینهنشده باشند، سرعت لود صفحه کند میشود. کندی بارگذاری صفحه یک نشانه منفی برای موتور جستجو است.
برای بهینهسازی تصاویر سایت میتوان از ترفندهای فشردهسازی استفاده کرد. سئو تصاویر فقط به کاهش حجم محدود نمیشود. قراردادن متن جایگزین برای هر تصویر (همراه کلمه کلیدی) و انتخاب فرمت مناسب نیز در قلمرو سئو داخلی قرار میگیرد.
لینکسازی داخلی
لینکهای داخلی بین همه صفحات سایت ارتباط برقرار میکنند. این لینکها باعث توزیع قدرت (پیج رنک) صفحههای محبوب در سراسر سایت میشوند. همچنین با لینک داخلی، کاربر را میتوان به سایر صفحات مرتبط منتقل کرد. رباتهای موتور جستجو نیز با استفاده از لینکها، نقشهای از ساختار سایت تهیه میکنند.
ریسپانسیو بودن صفحات
گوشیهای هوشمند حالا دیگر در همه ساعات شبانهروز نگاهها را به خود خیره کردهاند. باایناوصاف، ریسپانسیو نبودن طراحی سایت باید بیچونوچرا اصلاح شود. یک سایت ریسپانسیو در همه دستگاهها از جمله تبلت و اسمارتفون بهخوبی کار میکند. گوگل در سئو داخلی، سایتهای موبایل فرندلی را در اولویت قرار میدهد.
سرعت صفحات
موتورهای جستجو و در رأس آنها، گوگل عاشق صفحات دارای سرعت بارگذاری بالا هستند. هیچ کاربری دلش نمیخواهد برای لود یک صفحه بیشتر از چند ثانیه معطل شود. صفحات کند سرنوشتی جز بستهشدن ندارند و این نارضایتی کاربر از چشم سرچ انجین دور نمیماند.
تجربه کاربری
تجربه کاربری یا UX، هدف اصلی در بهینهسازی داخلی سایت است. وبسایتی که منوی صفحاتش واضح باشد و جابجایی بین صفحاتش دشوار نباشد، تجربه خوبی برای کاربر خواهد داشت. گشتوگذار بیدردسر در صفحات سایت، نهتنها زمان حضور کاربر را افزایش میدهد بلکه شانس بیشتری برای تعامل ایجاد میکند.
سرچ انجینها به همه رفتارهای کاربر درون سایت توجه میکنند. هرچه کاربر توجه بیشتری به صفحات مختلف سایت نشان دهد، کسب رتبههای برتر توسط محتوا نیز محتملتر خواهد بود. ایجاد چیدمان شفاف صفحات و مسیرهای منطقی برای ناوبری، از جمله اقدامات بهبود تجربه کاربری هستند.
اسکیما
برخی از موارد به صورت مستقیم بر روی سئو داخلی تاثیر ندارند ولی میتوانند منجر به افزایش نرخ کلیک یا همان CTR شوند. استفاده از اسکیما یکی از همین موارد است که قدرت زیادی به مطالب سایت شما میدهد.
این دادههای ساختار یافته به بهبود نرخ کلیک کمک میکند. با اضافهکردن اسکیما به کد HTML، اسنیپتهای جذابی در دسترس قرار میگیرد. با این ریچ اسنیپت ها میتوان اطلاعاتی همچون ریتینگ، اطلاعات زمانی رویدادها یا جزئیات محصول را وارد صفحه نتایج جستجو کرد.
مراحل بهینهسازی در سئو داخلی؛ گامبهگام با ترفندهای On-page SEO
بهینهسازی وبسایت از طریق سئو داخلی یک فرایند پیوسته است که در چند مرحله انجام میشود. هرکدام از مراحل سئو داخلی در نهایت به اهداف اصلی یعنی بهبود تجربه کاربری، رؤیتپذیری سایت برای موتور جستجو و بهبود رتبه ختم میشوند. در این بخش با مراحل مختلف بهینهسازی On-page سایت آشنا میشوید.
۱- تحقیق کلمات کلیدی
هرجا که نیاز به سئو داخلی سایت باشد، باید کار را از تحقیق کلمه کلیدی آغاز کرد. در این مرحله باید کلمه کلیدی اصلی و اصطلاحات مرتبط به آن شناسایی شوند.
برای جذب مخاطب عمومی و سرچ اینتنت اختصاصی، باید هم کیوردهای پرترافیک و هم عبارات طولانی یا لانگتِیل شناسایی شوند. با فهرستی از کلمات کلیدی دقیق، محتوای هر صفحه دقیقاً مطابق با جستجوی کاربر نوشته میشود.
۲- بررسی محتوای موجود
پیش از هرگونه بهینهسازی داخلی سایت، محتوای فعلی و ساختارشان باید ارزیابی شوند. این مرحله شامل بازبینی دستهبندی صفحات، بررسی شکافهای محتوایی، چککردن سیر محتوایی هر مقاله و هرس محتوایی (Content Pruning) میشود. هدف این است که هر محتوا، هم برای کاربر و هم برای سرچ انجین واضح و قابلدرک باشد.
با آنالیز محتوای فعلی میتوان پتانسیلهای ارتقا را تشخیص داد. همچنین از ارزشمندی محتوا و دادن پاسخ جامع به کوئری کاربران اطمینان حاصل میشود. هرچه ساختار سلسلهمراتب صفحه مناسبتر باشد، پردازش و مصرف اطلاعات برای کاربر و کراولر راحتتر خواهد بود؛ حذف محتوای تکراری نیز نباید از یاد برود.
۳- بهینهسازی تگ عنوان و توضیحات متا
در مرحله سوم سئو داخلی باید تگ عنوان و توضیحات متا را بهینهسازی کرد. از آنجایی که این اِلِمانها اولین نقطه برخورد کاربر با محتوا در صفحه نتایج هستند، باید با دقت بهینهسازی شوند.
۴- بهینهسازی خوانایی و جذابیت محتوا
در سئوی آن پیج، متن باید در عین خوانایی و جذابیت سرشار از کلمات کلیدی باشد. برای بهبود خوانایی میتوان از پاراگرافهای کوتاه، بولت پوینت و هدینگهای شفاف استفاده کرد. لحن مقاله باید واضح و دلنشین باشد.
خروجی تلاشهای تیم تولید محتوا باید مطالبی قابلفهم، آگاهیبخش و خوشساخت باشد. با بهبود دسترسیپذیری محتوا احتمال حفظ بازدیدکنندگان در سایت نیز بیشتر میشود.
۵- بهینهسازی تصاویر و مدیا
المانهای بصری مثل ویدیو و تصویر برای جلبتوجه مخاطب ضروری هستند. این عناصر برای استفاده در سایت باید بهینهسازی شوند تا هم از نظر سرعت و هم از بابت سئو به کار بیایند. درباره ترفندهای بهینهسازی تصویر در بالا صحبت کردیم.
۶- تقویت لینکسازی داخلی
لینکهای داخلی مسیر ارتباطی درون سایت هستند پس نباید از هیچ تلاشی برای بهینهسازی آنها چشمپوشی کرد. یک کار مهم برای تقویت عملکرد لینکها، نوشتن انکرتکست جذاب و توصیفی از صفحه هدف است. همچنین پیدا کردن و بهینهسازی انواع لینک شکسته را نیز نباید از یاد برد.
یکی از مشکلاتی که معمولا در این بخش به وجود میآید، وجود صفحات یتیم در سایت است. به مطالبی که خود لینکی ندارند و به آنها لینک هم داده نشده است صفحات یتیم گفته میشود. اگر چنین صفحاتی در سایت شما هم وجود داشتند حتما برای انجام لینک سازی برای آنها دست به کار شوید.
۷- بهینهسازی از نظر موبایل فرندلی بودن و سرعت صفحات
امروزه کمتر کسی را میتوان پیدا کرد که از موبایلش برای گشتوگذار در وب استفاده نکند. اولین وسیله برای پاسخ به سؤالات از طریق گوگل، گوشی است. بههمینخاطر موبایل فرندلی بودن صفحات برای موتور جستجو ارزشمند است.
از طرف دیگر، هیچ کاربری حوصله صبرکردن بیشتر از چند ثانیه برای لود صفحه را ندارد. پس بهتر است سئو داخلی برای موبایل را در اولویت قرار داد چون کاربر بههیچوجه از صفحات ناقص یا کند خوشش نمیآید. فریمورک AMP، راهکاری است که اجرایش موجب افزایش سرعت صفحات در موبایل میشود.
۸- استفاده از اسکیمای مورد نیاز صفحه
درباره اهمیت اسکیما در بخش قبل حرف زدیم. هنگام بهینهسازی داخلی سایت باید باتوجهبه محتوا و ساختار صفحه، مناسبترین اسنیپت را در سایت پیاده کرد.
ارائه اطلاعات از طریق اسکیمای مناسب میتواند منجر به تمایز و برجستگی محتوا در صفحه نتایج شود. با بهینهسازی اسکیما احتمال انتخاب محتوا بهعنوان Featured Snippet یا جایگاه صفر نیز بیشتر میشود.
۹- نظارت عملکرد و تصمیمگیری دادهمحور
سئو داخلی یک فرایند پیوسته است و برای به ثمر نشستن تلاشها باید بهطور دائم تحت نظارت قرار بگیرد. با مانیتورینگ اقدامات انجامشده میتوان اثرگذاری ترفندها را بررسی کرد.
از طریق نظارت بر راهکارها و جمعآوری داده میتوان برای ادامه مسیر بهینهسازی با چشمانی باز تصمیمگیری کرد. ابزارهای مختلفی برای مانیتورینگ وجود دارد که کمی بعد آنها را معرفی میکنیم.
اشتباهات رایج در سئو داخلی سایت
حتی باتجربهترینها که میدانند سئو داخلی چیست نیز شاید در مسیر بهینهسازی مرتکب اشتباه شوند. بهینهسازی On-page باید با پیروی از اصول استاندارد گوگل انجام شود.
جدینگرفتن هرکدام از مراحل گفتهشده در بخش قبل به سئوی سایت آسیب میزند. در ادامه با چند مورد از مهلکترین اشتباهات رایج در سئو داخلی آشنا میشوید.
کیورد استافینگ
در داکیومنتهای رسمی گوگل، کیورد استافینگ (Keyword Stuffing) بهصورت زیر تعریف شده است:
تکرار بیش از حد کلمات مشابه (حتی با تغییر در آنها) بهصورت پیدرپی برای کاربران کسلکننده است و کیورد استافینگ خلاف مقررات اسپم گوگل است.
کیورد استافینگ نهتنها بسیار مضر بوده بلکه دیگر کاملاً از مد افتاده است و استفاده از آن جای تعجب دارد. گنجاندن کلمات کلیدی در متن اصلی، تگها و توضیحات متا برای سئو آن پیج ضروری است. اما استفاده افراطی از این عبارات به خوانایی لطمه میزند.
کیورد استافینگ باعث میشود محتوا به چشم موتور جستجو اسپم بهنظر برسد. الگوریتمهای مدرن گوگل آنقدر پیشرفتهاند که این ترفند سئو کلاه سیاه را بهراحتی شناسایی میکنند. برای جلوگیری از جریمه محتوای اسپم، عبارات کلیدی را بهصورت طبیعی و با الگوهای سئو سمنتیک (ساخت مفاهیم مشابه) در متن قرار دهید.
محتوای تکراری
استفاده عمدی یا ناخواسته از محتوای تکراری یا کپی (Duplicate Content) میتواند همه کوششهای تیم سئو را بر باد بدهد. گوگل به محتوای نو و مقالهای که حرف تازه و مفید برای گفتن داشته باشد اهمیت میدهد. اما کپی صرف مقاله از منابع دیگر نه بهدرد موتور جستجو میخورد و نه به کار بازدیدکنندگان میآید.
دوپلیکیت کانتنت همچنین باعث گیجشدن موتورهای جستجو میشود. در چنین حالتی، گوگل نمیداند که باید کدام محتوا را ردهبندی کند. اگر محتوای تکراری در چند صفحه از سایت وجود داشته باشد، آمار بازدید آسیب خواهد دید. در مواقعی که چارهای جز تکرار محتوا در چند صفحه نیست، گوگل پیشنهاد میدهد:
برخی از وبسایتها محتوای مشابه را در چند URL نمایش میدهند که محتوای تکراری نام دارد. موتورهای جستجو فقط یک URL یعنی URL کنونیکال را به کاربر نشان خواهند داد. بهتر است خودتان یک نسخه URL کنونیکال برای صفحات دارای اطلاعات مشابه انتخاب کنید.
طبق نظر گوگل در داکیومنتهای رسمی، محتوای کپی نقض مقررات اسپم نیست اما روی تجربه کاربری و بودجه خزش تأثیر منفی میگذارد.
استفاده نکردن از توضیحات متا
ننوشتن توضیحات متا برای صفحات سایت بهطورمستقیم روی رتبه صفحه اثرگذار نیست ولی یک فرصت مهم را میسوزاند. در سئو داخلی نباید از هیچ فرصتی برای ترغیب کاربر به کلیک روی محتوا در صفحه نتایج غافل ماند.
محتوای بیکیفیت
گوگل برای ارزیابی کیفیت محتوا از معیاری بهنام EEAT استفاده میکند. این معیار مخفف کلمات Experience (تجربه)، Expertise (تخصص)، Authoritativeness (اعتبار) و Trustworthiness (اعتماد) است. استفاده از محتوای بیکیفیتی که هیچ ارزشی به وب اضافه نکند به شهرت سایت لطمه خواهد زد.
در عوض، صفحاتی که محتوایشان با رعایت EEAT نوشته شده باشد، نرخ پرش کاربران را به حداقل میرساند. ارزشآفرینی برای مخاطب و سرچ انجین از طریق محتوا، سایت را بهعنوان یک منبع موثق و دارای اعتبار موضوعی (تاپیکال آتوریتی) معرفی خواهد کرد. سپردن نوشتن محتوا به حرفهایها از راهکارهای مهم سئو داخلی است.
بیتوجهی به مسائل فنی سایت
محتوا عامل تعیینکنندهای برای به ثمر نشستن فعالیتهای بهینهسازی داخلی است. اما بیتوجهی به سئو تکنیکال و جنبههای فنی سایت نیز میتواند گران تمام شود. تا زمانی که سایت از نظر فنی بهینه نباشد، برترین محتوا و فرم لینکسازی داخلی نیز راه به جایی نخواهد برد.
تکنیکهای پیشرفته سئو داخلی سایت؛ ترفندهایی برای ربودن گوی رقابت از دیگران
پس از اجرای ابتداییترین اصول سئو داخلی، میتوان برای کسب نتایج بهتر از تکنیکها و ترفندهای مؤثر استفاده کرد. تکنیکهای نوین باعث میشوند سطح بالایی از بهینهسازی صورت گیرد. همین امر میتواند موجب پیروزی میلیمتری برابر رقبا شود.
ترفندهای زیرکانه سئو داخلی شامل راهکارهایی برای بهبود سئو محتوا و ساختار ساخت با هدف برطرفکردن نیاز روز کاربران و موتور جستجو است. در ادامه چند نمونه از تکنیکهای هوشمندانه سئو داخلی را نوشتهایم:
استفاده از کلمات LSI
کلمات LSI یا Latent Semantic Indexing (بهمعنی نمایهسازی معنایی پنهان) همان عبارات و اصطلاحات مرتبط با کلمات کلیدی اصلی هستند. این تکنیک در راستای سئوی سمانتیک (معناگرا) است. عبارات LSI به موتورهای جستجو کمک میکنند تا موضوع و مفهوم محتوا را بهتر درک کند.
بهینهسازی سنتی کلمات کلیدی به استفاده از عبارات کاملاً مشابه (Exact Match) تأکید دارد اما LSIها برای گسترش مفهوم و عمق معنایی در سراسر متن ایجاد شدند. با این ترفند میتوان بدون استفاده بیرویه از کلمه کلیدی اصلی، ارتباط معنایی بین صفحات داخل سایت را نیز توسعه داد.
بهینهسازی مطابق با نیازهای مخاطب هدف
یکی از مهمترین اهداف نهفقط در سئو بلکه بهطورکلی در دیجیتال مارکتینگ این است که مخاطب حس کند مطالب بهطور اختصاصی برای او نوشته شدهاند. تطبیق ساختار و محتوای سایت برای پاسخگویی به نیازهای خاص مخاطبان هدف میتواند درهای جدیدی از فرصت رشد را بهروی سایت باز کند.
برای مثال بلاگها یا سایتهای فروشگاهی شاید برای تقسیمبندی محتوای طولانیشان به تکنیک صفحهبندی یا Pagination نیاز پیدا کنند. در سمت مقابل، برای شبکههای اجتماعی یا سایتهای مبتنی بر تصویر، ترفند اسکرول بینهایت راهی فوقالعاده برای بهبود تعامل کاربر بدون افزایش سرعت بارگذاری است.
ساخت هاب محتوا (پیلار کلاستر)
سازماندهی محتوا در دو قالب هاب مرکزی و یا ساختار پیلار کلاستر، یک استراتژی قدرتمند برای توسعه تاپیکال آتوریتی به حساب میآید. محتوای درون هاب یا پیلار بهعنوان منبع اصلی از یک موضوع گسترده عمل میکند. کلاسترهای کوچکتر نیز به موضوعات زیرمجموعه میپردازند.
تفاوت بین دو روش هاب و پیلار در این است که هاب محتوا یک نمای کلی از مطالب است که لینکها را در بر دارد. اما محتوای پیلار یک نسخه جامع از محتوا درون یک صفحه وب است.
همه این زیرمجموعهها به سایر موارد مرتبط و البته منابع موجود در ستون اصلی متصل میشوند. با اجرای استراتژی هاب محتوا یا پیلار-کلاستر، موتورهای جستجو نیز رابطه بین موضوعات را بهخوبی درک خواهند کرد و اعتبار سایت روی هر موضوع تقویت میشود. این ترفند یک نقشه راه عالی برای لینکسازی داخلی نیز فراهم میکند.
اجرای A/B تست برای تگهای متا
انجام انواع A/B تست برای تقویت استراتژیهای مختلف سئو داخلی حیاتی است. این نوع از تستها مخصوصاً برای بهینهسازی تگهای متا کاملاً کارآمد هستند. میدانیم که متا تگها و همچنین توضیحات متا موجب بهبود نرخ کلیک میشوند اما فرم ایده آل برای آنها هرگز مشخص نشده است.
روشهای مختلف نگارش، کال تو اکشن استفاده از اعداد و ایموجیها را در تستها بررسی کنید. این ترفند نوعی تصمیمگیری دادهمحور است و با هدف دریافت بیشترین کلیک در سرپ انجام میشود.
محبوبترین ابزارهای سئو داخلی؛ دستیارهایی برای بهینهسازی آن پیج سایت
در On-page SEO، کارهای مختلفی مثل آنالیز، بهینهسازی متن و نظارت روی بخشهای مختلف را میتوان با استفاده از انواع ابزار انجام داد. در این بخش با تعدادی از معروفترین و پرکاربردترین ابزارهای در بهینهسازی داخلی سایت آشنا میشوید.
- گوگل سرچ کنسول: این ابزار رایگان گوگل، اطلاعات عمیقی از عملکرد صفحات سایت در SERP ارائه میکند. سرچ کنسول گوگل در شناسایی ایرادات ایندکس، بررسی عملکرد کلمات کلیدی و حتی موبایلفرندلیبودن صفحات کاربرد دارد.
- گوگل آنالیتیکس: گوگل آنالیتیکس یکی از مؤثرترین ابزارهای سئوی آن پیج در درک رفتار کاربر روی سایت است. متریکهای مختلف مثل نرخ پرش، زمان کلی تعامل کاربر با سایت و حتی تعداد صفحات در هر دوره تعامل مشخص میشوند. گوگل آنالیتیکس با کمک به درک نحوه تعامل کاربر با محتوا، نقش مهمی در سئو دارد.
- اِیاچرفس: ابزار Ahrefs یک دستیار همهکاره در سئو محسوب میشود که در زمینه بهینهسازی داخلی نیز فوقالعاده عمل میکند. با Ahrefs میتوان لینکهای شکسته، متا تگهای ازقلمافتاده و حتی ایرادات فنی را شناسایی کرد. همچنین قابلیت شناسایی شکاف محتوایی نیز برای بهبود وضعیت مقالات بینظیر است.
- سمراش: این ابزار نیز درست مثل مورد قبلی جامع است. از سمراش در زمینه سئوی داخل سایت برای مقایسه معیارها با رقبا و شناخت پتانسیلهای رشد استفاده میشود.
- افزونه یوآست: افزونه وردپرسی Yoast SEO یکی از محبوبترین پلاگین های سئو وردپرس محسوب میشود. کاربران وردپرس با استفاده از این سایت میتوانند وضعیت عناصری مثل چگالی کلمه کلیدی، خوانایی، نشانهگذاری اسکیما و تگهای متا را در کسری از ثانیه بررسی کنند.
- اسکریمینگ فراگ: یکی از ابزارهای پرکاربرد در بررسی امنیت سایت و موارد فنی، اسکریمینگ فراگ است. این ابزار بهطور اختصاصی سایت را کراول میکند و ایرادت مختلف آن را آشکار میسازد.
- جیتی متریکس: ابزار GTmetrix با تمرکز روی بهبود سرعت سایت و تجربه کاربری توسعه یافته است. سرعت بارگذاری صفحات همراه با گلوگاههای محدودکننده با جیتی متریکس قابلتشخیص هستند.
ترندهای سئو داخلی؛ جدیدترین متدهای بهینهسازی آن-پیج
در بهینهسازی سایت، سازگاری پیداکردن با جدیدترین ترندها به جذب حجم زیادی از بازدید در مدت کوتاه کمک میکند. در واقع ترندها، فرصتهای بینظیری هستند که میتوان از قبل برای آنها آمادگی کسب کرد.
یک کارشناس سئوی داخلی مجرب همواره برای ترندها و شیفت نیاز مخاطبان آماده است. در این بخش قصد داریم چند نمونه از جدیدترین ترندهای بهینهسازی داخلی را بررسی کردهایم.
بهینهسازی جستجوی صوتی
با ظهور دستیارهای هوشمند صوتی مثل سیری، الکسا و گوگل اسیستنت، بهینهسازی جستجوی صوتی مورد استقبال وبمسترها قرار گرفته است. جستجوی صوتی بیشتر حالت گفتگو دارد و از کوئریهای نوشتاری قدیمی طولانیتر است.
بهمنظور بهینهسازی سایت برای جستجوی صوتی باید روی زبان طبیعی، محتوا پرسشی و سئو محلی تمرکز کرد. متخصص سئو باید محتوا را بهگونهای بهینهسازی کند که بهطورمختصر به سؤالات پاسخ بدهد. جستجوی صوتی حتی برای بهبود دسترسیپذیری (تعامل افراد فاقد توانایی تایپ با سایت) نیز کاربردی است.
هوش مصنوعی
هوش مصنوعی (AI) و فناوری ماشین لرنینگ در چند سال اخیر تأثیر شگرفی روی ردهبندی موتورهای جستجو گذاشتهاند. حتی گوگل نیز الگوریتمهایی مبتنی بر هوش مصنوعی طراحی کرده است تا هدف کاربر از عبارت جستجو را بهتر متوجه شود.
هوش مصنوعی در بخشهای مختلف برای متخصصان سئو نیز مفید واقع خواهد شد. از انواع ابزارهای هوش مصنوعی نهفقط برای بهینهسازی و گرفتن ایده تولید محتوا بلکه در پروسههای سئو نیز استفاده میشود.
شاخصهای هستهای وب
شاخصهای هستهای وب یا Core Web Vitals مجموعهای از معیارها هستند که گوگل از آنها برای ارزیابی کیفیت تجربه کاربری در یک سایت استفاده میکند. این شاخصهای شامل معیارهای مختلفی میشوند.
مواردی همچون لودینگ سایت و سرعت پاسخ به تعاملات کاربر در صفحه در میان این شاخصها قرار میگیرند. بهینهنبودن سایت برای معیارهای هستهای وب یک نکته منفی در ایندکس پیج به حساب میآید.
سرچ تصویری
محتوای بصری طی سالهای اخیر به داغترین ترند در فضای وب تبدیل شده است. انواع تصاویر، اینفوگرافیک و ویدیوهای کوتاه حالا دیگر جزو مجراهای اصلی بازاریابی اینترنتی محسوب میشوند. بهینهسازی تصاویر و ویدیوها در سئو بههمینخاطر اهمیت دوچندانی پیدا کرده است.
سئو داخلی، راهکاری برای پیروزی در حوزههای پررقابت سرچ
ایجاد یک پست با بهترین عملکرد در سئو داخلی (On page SEO)، ممکن است بهنظر یک وظیفهٔ دشوار باشد؛ اما توجه داشته باشید که در نهایت، همه چیز به کاربر برمیگردد. اگر ویژگیای اضافه میکنید که برای سئو موثر است اما تجربهٔ کاربری را تضعیف میکند، اولویت را به کاربر اختصاص دهید.
با بازکردن گوگل و جستجوی سادهترین کوئریها، دریایی از نتایج مختلف روبهروی کاربر قرار میگیرد. رقابت بالا در حوزههای مختلف شاید باعث ناامیدی کسبوکارها و وبمسترهای تازهکار شود.
اکنون دیگر میدانید که برای محتوا، لینکسازی داخلی، یا بهبود تگها از چه ترفندهایی استفاده کنید و چگونه از اشتباهات رایج دور بمانید. خودتان درباره ترفندهای مختلف سئو داخلی چه نظری دارید؟ فکر میکنید کدامیک از همه مؤثرتر است؟ آیا روش دیگری به ذهنتان میرسد؟