کتاب الکترونیکی تسلط بر داده‌‌های ساختار یافته (Structured data) منتشر شد!

بررسی ابزار کاربردی سرچ کنسول در سئو

گوگل سرچ کنسول (GSC) چیست؟ بررسی تاثیر سرچ کنسول در سئو

گوگل سرچ کنسول (GSC) ابزار رایگان گوگل برای مانیتورینگ، نگهداری و عیب‌یابی سایت‌های حاضر در صفحه نتایج است که داده‌های مهمی از عملکرد بخش‌های مختلف وبسایت را به نمایش می‌گذارد. آشنایی کامل با این ابزار برای گرداننده سایت ضروری است،...

فهرست مطالب

گوگل سرچ کنسول (GSC) ابزار رایگان گوگل برای مانیتورینگ، نگهداری و عیب‌یابی سایت‌های حاضر در صفحه نتایج است که داده‌های مهمی از عملکرد بخش‌های مختلف وبسایت را به نمایش می‌گذارد. آشنایی کامل با این ابزار برای گرداننده سایت ضروری است، می‌پرسید چرا؟

تصور کنید یک خط تماس مستقیم با گوگل، بزرگترین و محبوب‌ترین موتور جستجوی دنیا دارید. این راه ارتباطی مثل آیینه‌ای جادویی، همه رمزورازها،‌ ‌آسیب‌پذیری‌ها و نقاط ضعف و قوت سایت را به شما گوشزد خواهد کرد. Google Search Console دقیقاً همین نقش را ایفا می‌کند. اداره سایت و هدایت آن به سمت رشد کار آسانی نیست. در گفتگوی پیچیده بین شما و سایت که تحت‌تأثیر الگوریتم‌ها و قوانین چالش‌برانگیز موتور جستجو شکل می‌گیرد، سرچ کنسول در نقش مترجم ظاهر می‌شود. پس اگر در درک ایرادات سایت مشکل دارید یا به‌دنبال راهکارهایی برای بهینه‌سازی می‌گردید، این مقاله را از دست ندهید. سرچ کنسول در سئوی سایت، بار بزرگی از دوش وبمسترها بر می‌دارد.

در مطلب پیش‌رو به معرفی بخش‌های مختلف، کاربردها و امکانات سرچ کنسول پرداخته‌ایم. اگر تا انتها همراه‌مان باشید، روش‌های شگفت‌انگیزی برای جذب بازدید و ترافیک پیدا خواهید کرد.

چرا سرچ کنسول گوگل مهم است؟ اهمیت دستیار موتور جستجو در رسیدن به قله صفحه نتایج

گوگل سرچ کنسول در سئو سایت نقشی فراتر از یک ابزار بررسی پرفورمنس سایت دارد. GSC، پل ارتباطی بین متریک‌های گوگل و کاربر (مالک یا مدیر سایت) است. عملکرد سایت در صفحه نتایج جستجو یا سرپ (SERP) و پیشنهادات بهینه‌سازی موتور جستجو به‌طور شفاف توسط سرچ کنسول نمایش داده می‌شود.

داده‌های خروجی جهت طراحی یا تغییر استراتژی سئو و دیجیتال مارکتینگ استفاده می‌شوند. نمایش این داده‌ها که مستقیماً از گوگل دریافت شده‌اند به وبمستر کمک می‌کند تا با چشمانی باز تصمیم بگیرد.

برنامه‌ریزی‌ محتوایی، تطبیق مطالب با هدف کاربر از جستجو (سرچ اینتنت)، پیدا‌کردن کلمات کلیدی مؤثر و بهبود تعامل با کاربر از اثرات دیتای شفاف هستند.

نقش انکارناپذیر سرچ کنسول در اداره سایت

سرچ کنسول زیربنای تصمیم‌گیری داده‌محور برای ارتقاء رتبه سایت در رنکینگ موتور جستجو را فراهم می‌کند. درک سازوکارهای مختلف مثل کراولینگ (خزش ربات‌های سرچ انجین به سایت) و ایندکسینگ (ثبت محتوای سایت در موتور جستجو) با سرچ کنسول گوگل راحت‌تر صورت می‌گیرد.

وبمستر با فهم مکانیزم‌های پشت پرده سایت موانع شکوفایی پتانسیل‌های سایت را از پیش‌رو بر می‌دارد. گوگل سرچ کنسول، مالکان سایت را به‌راحتی از موضع منفعل خارج می‌کند و در اتخاذ رویکردی مبتکرانه برای بهبود رتبه و ترافیک مؤثر است.

از گوگل وبمستر تا گوگل سرچ کنسول؛ بررسی سیر تحولات این ابزار کارآمد

برای آنکه بفهمیم سرچ کنسول چیست بد نیست به تاریخچه‌اش نگاه کنیم. گوگل این ابزار را اولین‌بار تحت عنوان Google Webmasters Tools در سال ۲۰۰۶ راه‌اندازی کرد. هدف اولیه از معرفی وبمستر تولز، آگاه‌شدن وبمستر‌ها از نحوه خزش و ایندکس سایت توسط گوگل بود. نسخه اولیه‌ بیشتر به‌درد کاربران فنی می‌خورد.

با توسعه دیجیتال مارکتینگ و سئو، واژه وبمستر نیز مفهوم تخصصی‌اش را تا حدودی از دست داد. گروه‌های دیگر در قالب متخصصان سئو، بازاریاب‌های محتوایی و حتی مالکان کسب‌وکارهای کوچک، سایت‌ها را اداره می‌کردند.

گوگل در سال ۲۰۱۵، ابزار وبمسترز را با نام «گوگل سرچ کنسول» ریبرند کرد. هدف از تغییر نام، سازگاری با گسترش جمعیت کاربران ابزار بود. ریبرندینگ فقط به تغییر اسم محدود نشد. ویژگی‌های جدید به کاربران غیر‌فنی هم اجازه بهره‌مندی از مزایا را می‌دادند.

تکامل سرچ کنسول از ابزار تخصصی به یک دستیار کاربر‌پسند، رویکرد و تعهد گوگل را نشان می‌دهد. بهبود محتوای وب و ارتقاء تجربه کاربری هدف همیشگی گوگل بوده است و GSC به تحقق این هدف کمک می‌کند.

اضافه‌کردن سایت به سرچ کنسول؛ روش‌های معرفی دامنه به گوگل

راه اضافه‌کردن سایت به گوگل سرچ کنسول چیست؟ ثبت دامنه در ابزار گوگل روش‌های مختلفی دارد که به دو دسته اصلی تقسیم می‌شوند.

تصویر روش‌های معرفی دامنه به گوگل در سرچ کنسول

روش‌های احراز هویت دامنه

برای ثبت وبسایت در گوگل سرچ کنسول، کاربر باید مالکیتش روی دامنه را اثبات کند. گوگل روش‌های مختلفی برای این کار دارد که در زیر نوشته‌ایم.

۱- آپلود فایل HTML

یکی از راه‌های بی‌دردسر ثبت سایت در GSC، آپلود فایل HTML تأییدیه است. گوگل یک فایل خاص ایجاد می‌کند که کاربر باید آن را در پوشه اصلی (دایرکتوری روت) سایت قرار بدهد.

فایل پس از آپلود باید از طریق مرورگر باز شود. سپس با کلیک روی Verify مالکیت تأیید خواهد شد. این روش برای کسانی مناسب است که از طریق FTP یا cPanel به سرور هاست سایت دسترسی دارند.

۲- تگ متا

برای کسانی که به کد HTML سایت‌شان دسترسی دارند،‌ اضافه‌کردن یک تگ متای خاص به بخش <head> صفحه اصلی سایت یک راهکار سریع است.

این تگ که توسط گوگل ایجاد می‌شود باید با دقت در صفحه آنلاین سایت قرار بگیرد. این متد به کسانی پیشنهاد می‌شود که سورس کد سایت را کنترل می‌کنند اما به سرور دسترسی ندارند.

۳- رکورد DNS TXT

روش پیشنهادی برای ثبت کل دامنه (شامل زیردامنه‌ها) استفاده از رکورد DNS TXT است. در این متد یک رکورد TXT حاوی کد تأیید ارائه‌شده توسط گوگل به تنظیمات DNS دامنه اضافه می‌شود. به‌خاطر تأخیر در پردازش DNS این روش شاید کمی طول بکشد اما امنیت بیشتری دارد و کل دامنه را تأیید می‌کند.

۴- استفاده از گوگل آنالیتیکس یا گوگل تگ منیجر

در صورت استفاده از گوگل آنالیتیکس یا تگ منیجر می‌توان برای تأیید مالکیت سایت آنها را به‌کار گرفت. در این روش کد یا تگ رهگیری مثل یک توکن تأیید عمل خواهد کرد. اکانت گوگل آنالیتیکس باید به اکانت گوگل مورد نظر برای استفاده در سرچ کنسول متصل شده باشد.

ثبت سایت در سرچ کنسول از طریق دامین یا URL Prefix

پس از آشنایی با روش‌های تأیید مالکیت روی دامنه، در ادامه با دو روش معرفی سایت (Property) موجود در سرج کنسول آشنا می‌شویم. انتخاب بین این روش‌ها باید بر اساس میزان کنترل روی سایت، آشنایی با زیرساخت و پوشش مورد نیاز از طرف ابزار برای دامنه انجام شود. می‌توان گفت روش دامین پراپرتی یک رویکرد جامع است درحالی‌که پریفیکس نظارت متمرکز را امکان‌پذیر می‌کند.

۱- روش دامین

با انتخاب گزینه Domain، می‌توانید کل دامنه را همراه همه ساب‌دامین‌ها و پروتکل‌ها (http و https) ثبت کنید. برای مثال با انتخاب example.com به‌عنوان دامنه پراپرتی، گوگل اطلاعات مربوط به www.example.com یا blog.example.com و همه زیردامنه‌ها را ردگیری می‌کند.

اگر می‌خواهید از این روش برای معرفی سایت به سرچ کنسول استفاده کنید، باید مالکیت را فقط از طریق رکورد DNS ثبت نمایید.

ثبت دامنه در سرچ کنسول از طریق Domain

۲- روش URL Prefix

روش URL Prefix برای رهگیری دقیق انجام می‌شود و فقط URL واردشده؛ مثلاً https://www.example.com تأیید خواهد شد.

برای این روش، همه متدهای احراز مالکیت قابل استفاده هستند و هیچ محدودیتی برای ثبت مالکیت سایت وجود ندارد. روش URL Prefix برای مانیتورینگ یک بخش یا یک نسخه خاص از سایت انتخاب مناسبی است.

فراموش نکنید که زمانی که شما وب سایت‌ تان را به سرچ کنسول متصل می‌ کنید هیچ اطلاعاتی برای شما نمایش داده نخواهد شد و برای جمع‌ آوری داده توسط این ابزار حدود یک هفته زمان لازم است، پس صبور باشید و برای تماشای اطلاعات استخراج شده از سایت‌ تان  عجله نکنید.

ثبت دامنه در سرچ کنسول از طریق روش URL Prefix

بخش‌های مختلف سرچ کنسول چه کمکی به ما می‌کنند؟ آشنایی با قابلیت‌های مختلف GSC

گوگل سرچ کنسول مجموعه بزرگی از ابزارها و متریک‌ها را در بر می‌گیرد. شناخت دقیق اطلاعات خروجی هر بخش و کاربرد آنها به درک بهتر توان‌مندی‌های سایت و بهبود عملکرد کمک خواهد کرد. در این قسمت از مقاله با بخش‌های مختلف GSC آشنا خواهیم شد.

صفحه اصلی یا Overview

بخش Overview یا صفحه اصلی سرچ کنسول را می‌توان پیش‌خوان آن در نظر گرفت. در این قسمت، نمای کلی از خلاصه وضعیت سلامت و عملکرد سایت به نمایش در می‌آید. هشدارهای مهم مثل مشکلات مربوط به Indexing و پیشنهادات بهینه‌سازی در صفحه اصلی نشان داده می‌شود.

در صورت بروز مشکل فوری، صفحه اصلی اولین جایی است که باید چک شود. برای مثال، شاید افت ناگهانی کلیک، وبمستر را از صفحه اصلی به منشأ مشکل در بخش پرفورمنس بکشاند. محتوای صفحه اصلی، اولویت‌بندی امور را راحت‌تر می‌کند و امکان شناسایی و برطرف‌کردن سریع مشکلات را فراهم خواهد کرد.

تصویر بخش Overview در سرچ کنسول

گزارش عملکرد (Performance)

بخش پرفورمنس یا عملکرد میزبان پرطرفدارترین متریک‌های گوگل سرچ کنسول برای اداره‌کنندگان یک سایت است. اطلاعات دقیق از نحوه عملکرد سایت در نتایج جستجوی گوگل و آمار سرچ در بخش Performance نشان داده می‌شود.

گزارش‌های سرچ کنسول در بخش عملکرد، کمک بزرگی برای درک رفتار کاربر و بهینه‌سازی برای افزایش رؤیت‌پذیری است. از این معیارها برای اعمال تغییر در استراتژی محتوایی استفاده می‌شود. متریک‌های مختلف پرفورمنس سایت در سرچ کنسول را بررسی کرده‌ایم:

تصویر بخش Performance سرچ کنسول گوگل

۱- تعداد کل کلیک‌ها (Total Clicks)

معیار Total Clicks، تعداد دفعات کلیک کاربران روی لینک سایت در صفحه نتایج را نشان می‌دهد. متریک کلیک به وبمستر کمک می‌کند تا ترافیک واقعی واردشده به سایت از طریق جستجوی گوگل را اندازه‌گیری کند.

آمار کلیک یک شاخص مستقیم از قدرت عملکرد صفحات در جذب جستجوکننده‌ها به شمار می‌آید. طبیعتاً افزایش تعداد کلیک‌ها یعنی تکنیک‌های سئو برای صفحه مؤثر واقع شده‌اند. همچنین افت کلیک یک صفحه محبوب نیز حاکی از نیاز آن URL به بهینه‌سازی یا محتوای نو است.

۲- تعداد ایمپرشن (Total Impressions)

متریک Total Impressions، تعداد دفعات نمایش URL سایت در صفحه نتایج را نشان می‌دهد. برای محاسبه ایمپرشن فقط ظاهر شدن صفحات در جستجو کاربران کافی است و نیاز به کلیک نیست. این معیار برای درک رؤیت‌پذیری محتوا در جستجوی گوگل حیاتی است.

با آنالیز نسبت کلیک‌ها به ایمپرشن، وبمسترها فرصت‌های مهم بهینه‌سازی را شناسایی می‌کنند. مثلاً اگر ایمپرشن بالا باشد اما کلیک زیادی رخ ندهد، می‌توان برداشت کرد که محتوا مشاهده می‌شود اما برای کسب کلیک به اندازه کافی ترغیب‌کننده نیست.

۳- متوسط رتبه (Average Position)

متوسط رتبه نشان‌دهنده میانگین رنکینگ سایت برای یک کلمه کلیدی خاص در طول زمان است. هرچقدر عدد کمتر باشد یعنی رتبه بالاتر است. مانیتورینگ این متریک در گوگل سرچ کنسول به کارشناس سئو کمک می‌کند تا تغییرات در رتبه صفحات را زیر نظر بگیرد.

با بررسی Average Position طی بازه مشخص زمانی می‌توان تغییراتی در استراتژی بازاریابی محتوایی یا سئوی فنی ایجاد کرد. افت متوسط رتبه می‌تواند به‌معنای عملکرد بهتر رقبا یا نیاز محتوا به آپدیت برای حفظ اثرگذاری باشد.

۴- نرخ کلیک (CTR)

نرخ کلیک یا Click-Through Rate درصد ایمپرشن‌های منتهی به کلیک را نشان می‌دهد و با فرمول ساده زیر محاسبه می‌شود:

(Total Clicks ÷ Total Impressions) × 100

این معیار برای ارزیابی جذابیت اسنیپت‌ها، عناوین و توضیحات متا در سرپ کاربرد دارد. اگر CTR پایین باشد یعنی صفحه رؤیت‌پذیر است اما ارائه آن برای محتوا می‌تواند به شکل جذاب‌تری انجام شود تا کلیک بیشتر جذب شود.

تایتل‌ها و توضیحات متای جذاب و گیرا تکنیک خوبی برای بهبود این متریک هستند. این عوامل در سرپ باید طوری نوشته شده باشند که به مخاطب اطمینان بدهند در صورت مطالعه مطلب، نیازش برطرف خواهد شد.

پارامترهای فیلتر گزارش (Add filter)

گزارش پرفُرمنس در سرچ کنسول گوگل را می‌توان بر اساس پارامترهای مختلف فیلتر کرد. طبقه‌بندی داده‌های این بخش در ابعاد مختلف زیر قابل انجام است:

  • کوئری‌ها (Queries): عبارات جستجوی استفاده‌شده توسط کاربر پیش از ورود به صفحات سایت را فیلتر می‌کند. در این بخش می‌توانید کلمه کلیدی مد نظر را وارد کرده و ورودی‌ها را بر اساس بازه زمانی انتخابی از این کلمه را مشاهده کنید.
  • صفحات (Pages): این متغیر، قابلیت فیلتر کردن مستقل یک URL را فراهم می‌کند. وبمسترها با استفاده از این متریک می‌توانند ورودی‌های یک صفحه و کوئری‌های آن را مشاهده کرده و در صدد بهینه‌سازی آن صفحه اقدام کنند.
  • کشورها و دستگاه‌ها (Countries and Devices): آنالیز ترافیک سایت بر اساس موقعیت جغرافیایی یا نوع دیوایس استفاده‌شده توسط کاربر برای سرچ را نشان می‌دهد. این متریک به انطباق محتوا برای گروه‌های خاص مخاطبان کمک می‌کند و در بهبود تجربه کاربری برای موبایل فرندلی بودن مؤثر است.

ترکیب متریک‌های مختلف بخش Dimension به تهیه گزارش‌های سطح بالا و بهینه‌سازی فراگیر کمک می‌کند.

تصویر بخش Add filter سرچ کنسول

بررسی آدرس اینترنتی (URL Inspection)

ابزار بررسی آدرس اینترنتی یکی از پرکاربردترین قابلیت‌های سرچ کنسول Google است که به وبمسترها اجازه بررسی وضعیت ‌URLهای داخل سایت را می‌دهد. این ابزار اطلاعات دقیقی از دیدگاه گوگل به وضعیت صفحه از نظر ایندکس و قابلیت خزش ارائه می‌کند.

می‌توان با ابزار بررسی URL فهمید که آیا یک صفحه در ایندکس گوگل وجود دارد یا آنکه مواردی جلوی ثبت آن در موتور جستجو را گرفته‌اند. همچنین قابلیت Live Test در این بخش، رندر گوگل از صفحه را به‌صورت آنلاین اجرا خواهد کرد.

در صورت آپدیت صفحه نیز می‌توان با قابلیت Request Indexing برای ایندکس مجدد درخواست کرد. این قابلیت در حل‌کردن مشکلات سئو تکنیکال یا پس از اضافه‌کردن محتوای جدید به صفحه کاربردی است.

تصویر بخش URL Inspection سرچ کنسول

صفحه‌ها (Pages)

گوگل سرچ کنسول اطلاعات کاملی درباره وضعیت ایندکس صفحات سایت ارائه می‌کند. با مشاهده وضعیت ایندکسینگ می‌توان از قابل‌کشف‌بودن و دسترسی‌پذیری بخش‌های مختلف مطلع شد. صفحه‌ها در این بخش برچسب‌های مختلفی دریافت می‌کنند که هرکدام را بررسی می‌کنیم.

تصویری از بخش Pages در سرچ کنسول

صفحه‌های ایندکس‌شده (Indexed)

این متریک صفحاتی که با موفقیت در ایندکس گوگل ثبت شده‌اند را نشان می‌دهند. چنین صفحاتی مجوز حضور در صفحه نتایج جستجو را کسب می‌کنند. وبمسترها با اطلاع از صفحات ایندکس متوجه حضور محتوا در وب و رویکرد الگوریتم‌ها به مطالب می‌شوند. این متریک هرگونه شک بابت حضور صفحات مهم سایت مثل هوم پیج در ایندکس را برطرف خواهد کرد.

صفحات ایندکس نشده (Not indexed)

در این بخش، صفحاتی نشان داده می‌شوند که گوگل آنها را کراول کرده اما هنوز برای ایندکس‌شان تصمیم نگرفته است. درک علت ایندکس نشدن پیج‌ها به کارشناس سئو برای فهم مشکلات فنی کمک می‌کند.

دلایلی مثل خطا در کراول یا تگ‌های نوایندکس می‌توانند منجر به بروز صفحات Not Indexed شوند. با برطرف‌کردن چنین ایراداتی، رؤیت‌پذیری سایت بیشتر می‌شود و محتوای مهم برند در صفحه نتایج ظاهر خواهد شد.

صفحات ویدیو (Video Pages)

این گزارش سرچ کنسول به‌صورت اختصاصی برای صفحات دارای محتوای ویدیویی تنظیم می‌شود. وضعیت صفحات ویدیو و نحوه نمایش آنها در نتایج جستجو از طریق این متریک مشخص می‌شود و فقط زمانی قابل مشاهده است که ویدئویی را در صفحات سایت آپلود کرده باشید.

ویدیوها در استراتژی محتوایی نقش مهمی ایفا می‌کنند. ظهور ریچ اسنیپت‌هایی مثل نمایش Thumbnail ویدیو در صفحه نتایج از نتایج بهینه‌سازی با داده‌های این بخش هستند که موجب افزایش CTR خواهد شد.

تصویری از بخش Video Pages در سرچ کنسول

سایت‌مپ (Sitemaps) و نحوه افزودن آن به سرچ کنسول

سایت‌ مپ در واقع یک فایل است که فهرست صفحات موجود در سایت را به گوگل می‌دهد. ثبت سایت‌مپ در سرچ کنسول گوگل به دیده‌شدن همه ‌URLهای سایت کمک خواهد کرد. صفحاتی که دسترسی به آنها از طریق خزش ربات گوگل چندان آسان نیست با سایت‌مپ به موتور جستجو نشان داده می‌شوند.

بخش sitemap در سرچ کنسول، دو قسمت را به شما ارائه می‌کند که می‌توانید از آنها کمک بگیرید:

  • Add a new sitemap: اضافه کردن یک سایت مپ جدید برای ایندکس بهتر صفحات.
  • Submitted sitemaps: سایت مپ‌های ارائه شده پیشین در سرچ کنسول.

ثبت فایل Sitemap در سرچ کنسول موجب بهبود سرعت ایندکس می‌شود و آگاهی گوگل از تغییرات سایت مثل محتوای جدید و صفحات به‌روزرسانی‌شده را تضمین می‌کند.

تصویری از بخش Sitemaps در سرچ کنسول

تجربه کاربری (Experience)

گوگل برای تجربه کاربری اهمیت فوق‌العاده‌ای قائل است و بخش‌های مختلفی در سرچ کنسول به این سیگنال رتبه‌بندی اختصاص دارند.

در بخش تجربه کاربر از صفحه، فاکتورهای مختلفی مثل سازگاری با موبایل، استفاده از HTTPS یا Intrusive Interstitials (عوامل مختل‌کننده مشاهده صفحه توسط کاربر) بررسی می‌شوند. گوگل درباره این فاکتور می‌گوید:

«تجربه از صفحه به ازای هر URL سنجیده می‌شود. ارزیابی و گزارش این بخش به این دلیل توسعه یافته است تا به سایت‌ها جهت ساخت صفحاتی با تجربه کاربری بهتری برای بازدیدکنندگان کمک شود.»

عامل تجربه صفحه به‌طور مستقیم روی کسب رتبه برتر اثر می‌گذارد. این فاکتور برای گوگل یک سیگنال مهم از اهمیت کاربر برای سایت است. بهینه‌سازی موارد مرتبط به تجربه صفحه علاوه‌بر کسب رتبه بهتر، منجر به تعامل بیشتر مخاطب با سایت می‌شود.

تصویری از بخش Experience و Core web vitals سرچ کنسول گوگل

معیارهای حیاتی وب (Core Web Vitals)

فاکتور Core Web Vitals که می‌توان آن را به معیارهای حیاتی وب ترجمه کرد اهمیت غیرقابل انکاری در سئو دارد. این متریک تجربه کاربری حقیقی را به نمایش می‌گذارد و خود دارای سه متغیر اصلی است:

  1. معیار LCP یا Largest Contentful Paint: فاکتور بزرگترین شکل محتوایی؛ زمان بارگذاری اصلی‌ترین المان صفحه را اندازه‌گیری می‌کند.
  2. معیار CLS یا Cumulative Layout Shift: فاکتور جابجایی چیدمان انباشته؛ ثبات اجزای تشکیل‌دهنده صفحه از نظر جابجایی را می‌سنجد.
  3. معیار FID یا First Input Delay: تأخیر فرم اولیه؛ میزان تأخیر در بارگذاری نخستین المان صفحه را بررسی می‌کند.

بدیهی است که بهینه‌سازی این فاکتورها به داشتن یک سایت سریع، پایدار و ریسپانسیو کمک می‌کند. برای مثال، کاهش LCP یعنی داشتن یک صفحه سریع‌تر که در نگاه اول اثر بسیار مثبتی روی کاربر بازدیدکننده سایت دارد.

معیارهای ارائه شده در ابزار شامل سه مورد زیر است:

  • Poor: ضعیف.
  • Need improvement: نیاز به بهتر شدن.
  • Good: عالی.

رضایت کاربر حین تعامل با صفحه وب برای رشد سایت تعیین‌کننده است. سایتی با امتیاز بالای Core Web Vitals به رتبه‌های برتر سرپ دست پیدا می‌کند.

گزارش HTTPS

استفاده سایت از پروتکل امن HTTPS برای URL‌هایش توسط فاکتور HTTPS Report تعیین می‌شود. از طرفی گوگل نیز سایت‌های امن را در رتبه‌های برتر رنکینگ قرار می‌دهد. قرارداشتن همه صفحات سایت در بستر HTTPS نه‌تنها از نظر سئو اقدام مثبتی است بلکه منجر به ایجاد حس اعتماد در کاربران می‌شود.

کاربران مخصوصاً مشتریان سایت‌های دارای درگاه تراکنش مثل فروشگاه‌های آنلاین هیچ علاقه‌ای به وب‌گردی در سایت‌های ناامن ندارند. برطرف‌کردن هرگونه مشکل مطرح‌شده در این گزارش از بروز مسائل امنیتی برای کاربر و سایت جلوگیری می‌کند.

تصویر بخش HTTPS در سرچ کنسول

گزارش Shopping

بخش Shopping Reports در سرچ کنسول گوگل برای سایت‌های دارای لیست محصولات طراحی شده است. کسب‌وکارهایی که خواهان افزایش رؤیت‌پذیری در فروشگاه آنلاین گوگل (Google Shopping) هستند باید به این فاکتور توجه کنند.

اگر اطلاعات محصولات موجود در سایت دقیق و بهینه باشد، سایت در نتایج جستجوی خرید با قدرت بیشتری ظاهر خواهد شد. این متریک نه‌تنها در افزایش CTR بلکه در بهبود نرخ تبدیل و افزایش مشتری برای فروشگاه‌های آنلاین نقش دارد.

تصویر بخش Shopping در Search console

ارتقا و بهبود عملکرد (Enhancements)

گوگل سرچ کنسول در بخش ارتقا و بهبود عملکرد روی داده‌های ساختاریافته و انواع اسکیما تمرکز می‌کند. وبمستر با مشاهده دیتای خروجی این ابزار می‌تواند سایت را از نظر ریچ اسنیپت‌ها بهینه‌سازی کند تا موتور جستجو صفحات را به شکلی زیبا در سرپ نشان بدهد.

گزارش‌های بخش بهبود عملکرد به اجرای صحیح استراکچر دیتا کمک می‌کند تا تعامل کاربری و CTR نیز بهبود یابد. چند نمونه از مهم‌ترین اجزای بخش Enhancements را بررسی کرده‌ایم.

بردکرامبز (Breadcrumbs)

بردکرامبز ساختاری است که ناوبری در وبسایت را با نمایش مسیر صفحات تسهیل می‌کند. در سرچ کنسول گوگل گزارش بردکرامبز به شناسایی مشکلات برای این نوع داده‌ساختاریافته کمک می‌کند. اجرای اصولی ساختار بردکرامبز با نمایش کاربردی مسیر لینک صفحات روی بهبود سئوی سایت اثر می‌گذارد.

این داده ساختار یافته هم به درک کاربر از ساختار داخلی سایت کمک می‌کند و هم خزش بات‌های گوگل برای ایندکسینگ را آسان‌تر خواهد کرد. برطرف‌کردن هرگونه ایراد و بهینه‌سازی در این بخش روی رؤیت‌پذیری و تجربه کاربری روان تأثیر می‌گذارد. زمان تعامل کاربر با صفحات سایت نیز با یک بردکرامبز کاربردی افزایش می‌یابد.

تصویری از بخش Breadcrumbs در Enhancement گوگل سرچ کنسول

سؤالات پرتکرار (FAQ)

وضعیت استراکچر دیتای مرتبط با سؤالات پرتکرار یا Frequently Asked Questions در این بخش گزارش داده می‌شود. این سؤالات به‌طور مستقیم در SERP نشان داده می‌شوند و اجرای درست‌شان، توجه کاربر را جلب خواهد کرد.

استفاده صحیح از سؤالات واقعاً‌ رایج، به کاربرِ صفحه نتایج نشان می‌دهد که مطلب سایت به نیاز او پاسخ داده است. بهینه‌سازی FAQ از طریق دیتای GSC موجب افزایش ترافیک ارگانیک خواهد شد.

تصویر بخش FAQ در Enhancement سرچ کنسول

گزارش Review Snippets

اسکیمای Review Snippets در نتایج جستجو ظاهر می‌شود و نمره کاربران به مقالات، محصولات یا خدمات سایت را به نمایش می‌گذارد. داشتن یک ریویو اسنیپت دقیق، اعتمادپذیری و اعتبار سایت را در سرپ به نمایش می‌گذارد.

کاربران با احتمال بیشتری روی نتایجی که نمرات بالا کسب کرده‌اند کلیک خواهند کرد. با برطرف‌کردن مشکلات این بخش در گزارش سرچ کنسول، وبمستر می‌تواند اطلاعات صحیحی از ریتینگ صفحات ارائه بدهد. در سایت‌های فروشگاهی، بهینه‌سازی بر اساس این گزارش روی فروش تأثیر زیادی دارد.

گزارش Review Snippets در گوگل سرچ کنسول

مشکلات امنیتی و اقدامات دستی (Security & Manual Actions)

سایت‌هایی که امنیت اطلاعات خود و کاربران‌شان را تأمین می‌کنند ارزش زیادی برای گوگل دارند. کاهش ریسک‌ها و مشکلات امنیتی از طریق گزارش بخش Security and Manual در سرچ کنسول امکان‌پذیر است.

توجه سایت به گایدلاین‌های رسمی بهینه‌سازی گوگل نیز روی رتبه‌اش تأثیر دارد. هرگونه فعالیت مشکوک توسط گوگل در سرچ کنسول به اطلاع وبمستر می‌رسد. در ادامه به مهم‌ترین اجزای این بخش اشاره کرده‌ایم.

اقدامات دستی (Manual Actions)

اقدامات دستی زمانی رخ می‌دهند که یک کارمند تحلیل‌گر گوگل متوجه نقض دستورالعمل‌های رسمی سئو توسط سایت می‌شود. از جمله عواملی که منجر به اقدامات دستی می‌شوند می‌توان به تکنیک‌های سئو کلاه‌سیاه مثل لینک‌سازی غیرطبیعی، کلوکینگ (Cloaking) و انواع روش‌های اسپم اشاره کرد.

گزارش Manual Actions هرگونه نقض مقررات گوگل را به اطلاع مالک سرچ کنسول می‌رساند تا او فرصت جبران اشتباه را داشته باشد. حل‌کردن این مشکلات باید در اولویت کارشناس سئو قرار بگیرد چون هرگونه کوتاهی در برطرف‌کردن آنها می‌تواند منجر به جریمه گوگل شود.

پس از برطرف‌کردن این مشکلات، امکان ثبت درخواست بازبینی برای گوگل وجود دارد. از این طریق شاید بتوان خسارت ایجادشده را بازسازی کرد.

مشکلات امنیتی (Security Issues)

هرگونه خطر امنیتی مثل بدافزارها، فیشینگ یا محتوای هک‌شده در این بخش از سرچ کنسول نشان داده می‌شود. گوگل با اعلام هشدار درباره این مسائل حساس، جلوی آسیب‌رسیدن به کاربران از طریق سایت‌های آلوده را می‌گیرد.

برطرف‌کردن مشکلات امنیتی هم به احیای اعتماد کاربر ختم می‌شود و هم نمایش مجدد سایت در صفحه نتایج را به همراه دارد. یکی از شروط مهم کسب رتبه خوب در گوگل، امنیت است چون تجربه امن وب‌گردی کاربران برای گوگل اهمیت فراوانی دارد.

تصویری از بخش Security & Manual Actions سرچ کنسول

گزارش لینک‌ها (Links)

یکی از مهم‌ترین جنبه‌های وب، لینک‌سازی است. گزارش لینک‌ها اطلاعات مفیدی درباره لینک‌های داخلی و بک لینک های سایت ارائه می‌دهد. مواردی مثل صفحاتی با بیشترین لینک از خارج یا وضعیت انکر تکست‌ها در این بخش قابل بررسی هستند.

درک نحوه لینک‌دهی منابع بیرونی به سایت برای آنالیز پروفایل بک لینک و اعتبار سایت ضروری است. با استفاده از گزارش لینک‌های سرچ کنسول می‌توان بک لینک‌های باکیفیت و لینک‌های دردسرساز را شناسایی کرد. بخش لینک‌های داخلی هم وضعیت دسترسی سایت و کاربران به صفحات داخلی را نشان می‌دهند.

گزارش Links در سرچ کنسول

تنظیمات سرچ کنسول (Settings)

وبمسترها با قابلیت‌های این بخش می‌توانند تنظیمات مربوط به بخش‌های مختلف سرچ کنسول را شخصی‌سازی کنند. این تنظیمات روی نحوه مدیریت و دسترسی دیگران به داده‌های سرچ کنسول تأثیر می‌گذارند.

تصویری از تنظیمات سرچ کنسول

مجوزها (Permissions)

مجوزها در سرچ کنسول دسترسی دیگران به اکانت را تعیین می‌کنند. با استفاده از تنظیمات این بخش می‌توان نقش‌های مختلف مثل مالک (Owner)، کاربر دارای دسترسی کامل (Full User) و کاربر دارای دسترسی محدود (Restricted User) تعیین کرد.

داده‌های سرچ کنسول برای هر سایت جزو اطلاعات حساس محسوب می‌شود. در حفاظت از این داده‌ها نباید هیچ‌گونه کوتاهی صورت بگیرد. آژانس‌های محتوایی و تیم‌های دارای اعضای متعدد باید به‌خوبی از این بخش سرچ کنسول استفاده کنند تا دسترسی همه مشخص باشد.

گوگل سرچ کنسول، ابزار بی‌ادعا اما قدرتمند برای بهینه‌سازی سایت

سرچ کنسول گوگل را باید به‌عنوان چیزی فراتر از یک ابزار سئو در نظر گرفت. این دستیار رایگان و توانمند، درب‌های جدیدی از فهم عملکرد، نقاط قوت و ضعف‌های سایت را به روی وبمستر باز می‌کند. بدون آگاهی از نحوه کار سایت، رشد برند در دنیای دیجیتال غیرممکن است و به‌همین‌خاطر، GSC عصای دست کسب‌وکارها شده است.

در این مقاله از تسمینو، ابعاد مختلف سرچ کنسول؛ از نقشش در سئو تا معیارهای کلیدی و ارورها و راهکارهای طلایی‌اش را بررسی کردیم. اطلاعات ارائه‌شده در این مقاله به شما کمک می‌کند تا داده‌ها را به اقدام تبدیل کنید و در عملکرد سایت‌تان یک تحول عظیم ایجاد نمایید.

یادگیری  مطالب فوق چه برای یک تازه‌وارد چه برای کسی که قصد دارد بیشتر با سرچ کنسول آشنا شود، تفاوت بین دیده‌شدن در وب با گم‌شدن در دریای سایت‌ها و مطالب رقیب را رقم خواهد زد. هرچه توانمندی‌های سرچ کنسول را بهتر درک کنید، فرصت‌های بهینه‌سازی را کمتر از دست خواهید داد.

اکنون نوبت شماست به ما از تجربه‌تان در کار با سرچ کنسول بگویید. چه ترفند یا راهکاری استفاده می‌کنید و کدام‌یک برای‌تان جذاب‌تر است؟ اگر هم سؤالی درباره بخش‌های مختلف سرچ کنسول دارید، در بخش نظرات با ما در میان بگذارید تا کارشناسان تسمینو در به درک بهتر ابزار گوگل به شما کمک کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *