کنیبالیزیشن،یکی از مشکلات رایج در وب سایت های ایرانی و خارجی است که به خاطر نداشتن روند کیورد تارگتینگ درست برای صفحات مختلف وب سایت، یا نزدیک بودن کلمات کلیدی دو url، ایجاد میشود. زمانی که پس از سرچ کردن یک کلمه کلیدی شاهد دو نتیجه از سایت تان در صفحه serp هستید به این معنا است که سایت شما دچار کنیبالیزیشن شده است!
این مشکل مهم، میتواند بین مقالات مختلف سایت یا حتی دستهبندیها و محصولات سایتهای فروشگاهی ایجاد شود، وجود این مسئله علاوه بر کاهش قدرت سئو سایت شما منجر به از دست رفتن کاربران به وب سایتتان نیز میشود.
در این مقاله به صورت جامع، از 0 تا 100 علل ایجاد مشکل کنیبالیزیشن در سایت همراه راههای کاربردی برای برطرف کردن آن، ذکر شده است با تسمینو همراه باشید.
کنیبالیزیشن (cannibalization) چیست ؟
زمانی که دو یا چند صفحه از وب سایتتان زمان سرچ کردن یک کلمه کلیدی در صفحه اول گوگل، نمایش داده شود، احتمالا شما دچار مشکل کنیبالیزیشن شدهاید البته وجود هم نوع خواری یا کنیبال در سایت را نمیتوان تنها بر اساس مشاهده دو نتیجه از سایت در صفحه اول گوگل، نتیجه گیری کرد.
مهم ترین شرط وجود هم نوع خواری این است که صفحاتی از وب سایت شما زمان جستوجو یک عبارت در صفحه سرپ، نمایش داده شوند که با هدف یکسان و کلمات کلیدی مشترک تولید شده باشند.
مهمترین انواع کنیبالیزیشن در سایت، کدام است؟
بهتر است بدانید که کنیبالیزیشن ممکن است در صفحات مختلف وب سایت شما به علت استفاده غلط از کلمات کلیدی مختلف به وجود آید، رایج ترین مدل های به وجود آمدن کنبیالیزیشن شامل موارد زیر است.
بین دو مقاله
این مشکل، برای وب سایت های که بدون داشتن استراتژی تولید محتوای اصولی تنها با استفاده کلمات کلیدی تکراری اقدام به تولید محتوا برای بخش وبلاگ میکنند ایجاد میشود.
کتگوری با محصول
اصولا فرق بین کلمات کلیدی صفحات دسته بندی سایت های فروشگاه با محصولات، میتواند در برند، سایز، رنگ و مواردی از این دسته باشد، برای جلوگیری از کنیبالیزیشن در سئو سایت فروشگاهی باید از کلمات کلیدی درست برای هر محصول و کتگوری استفاده کرد.
برچسب و کتگوری
برچسب یا تگها نوعی میکرو دسته بندی هستند، استفاده نادرست و غیر اصولی از برچسبها موجب کنیبالیزیشن بین کتگوریها و برچسبهایی میشود که کلمات کلیدی یکسان دارد، پیشنهاد میشود زمان به کاربردن برچسبها دقت کنید و بیهدف از آنها استفاده نکنید.
صفحه اصلی با سایر صفحات
برخی از وب سایتها به علت داشتن قدرت دامنه بالا و وجود کیوردهای صفحات دیگر در هوم پیج، ممکن است دچار مشکل کنیبالیزشن صفحه اصلی سایت شوند.
خطرات وجود کنیبالیزیشن (یک قاتل خاموش که به جان سایتتان افتاده است!)
مشکل کنیبالیزیشن، صفحات مختلف سایت شما را به دشمنان هم نوع خوار خود تبدیل میکند که به مروز زمان قدرت و اعتبار یکدیگر را می بلعند و قدرت سئو و اعتبار سایت تان نزد کاربران را نابود میکند، در ادامه با مهمترین آسیبهای کنیبالیزیشن، آشنا شوید.
کاهش قدرت دامنه
در کنار بسیاری از مشکلات مهمی که میتواند منجر به کاهش قدرت دامنه شوند مثل وجود محتوای بیارزش، لینک سازی اسپم، مشکلات تکنیکال و… کنیبالیزیشن نیز به مرور زمان با ایجاد تعامل بد کاربران با سایت و ارسال سیگنال منفی به گوگل، موجب کاهش یافتن قدرت دامنه وب سایت شما خواهد شد.
هدر رفتن بودجه خزش
به علت وجود صفحات تکراری و بی ارزش در نتایج زمان کنیالیزیشن، بودجه خزش سایت برای صفحات بیارزش هدر میرود و این اتفاق می تواند به تاخیر ایندکس شدن URL های مهمتر وب سایتتان منجر شود.
کاهش نرخ کلیک
کاربران گوگل، پس از مشاهده دو نتیجه یکسان در نتایج که موجب گیج و سردرگم شدنشان جهت انتخاب یک یوآرال برای کلیک می شوند تصمیم می گیرند وارد وب سایتی که منشا ایجاد این ماجرا است نشوند و همین موضوع میتواند نرخ کلیک یا همان CTR کلی سایت شما را کاهش بدهد.
افت رتبه هر دو URL
زمان وجود کنیبالیزیشین بین دو صفحه، به علت کاهش قدرت هر دو صفحه، هر دو URL درگیر کاهش رتبه میشوند و جایگاه فعلی شان در گوگل را نیز از دست میدهند.
رقابت صفحات داخلی سایت تان
زمان وجود این مشکل، همزمان دو URL وب سایت شما در صفحه نتایج، با یکدیگر رقابت میکنند، در چنین شرایطی قدرت و اعتبار هر دو صفحه کاهش پیدا میکند و هیچکدام توانایی رسیدن به لینک 1 گوگل را پیدا نخواهند کرد.
چطور کنیبالیزیشن را در سایتمان تشخیص دهیم؟
بسیاری از متخصصین سئو زمان تشخیص کنیالیزیشن یا همنوع خواری در سایت، دچار اشتباه و خطا میشوند و بدون دلیل اقدام به دستکاری کلمات کلیدی و کدهای HTML یوآرال های مختلف می کنند! تشخیص درست کنیالیزیشن نیاز به صرف زمان وتخصص کافی است تا دچار اشتباه در این امر نشوید.
سرچ کنسول، بهترین ابزار جهت تشخیص کنیبالیزیشن
سرچ کنسول، به عنوان مهمترین ابزار کار سئو کاران، برای تشخیص کنیبالیزیشن نیز به کمک شما میآید تا بتوانید خیلی راحت، وجود همنوع خواری در صفحات مختلف سایتتان را تشخیص دهید.
برای این کار، در ابتدا وارد بخش performance سرچ کنسول شوید و روی گزینه NEW کلیک کنید.
حالا پس از انتخاب NEW، روی گزینه QUERY کلیک کنید
سپس با انتخاب Exact Query، کلمه کلیدی که تصور میکنید وب سایت تان در آن دچار کنیبالیزیشن شده است را وارد کنید.
حالا میتوانید با کمک بخش pages در سرچ کنسول، لیستی از urlهایی که با کلمه کلیدی وارد شده شما ورودی دارند را مشاهده کنید، اگر در این مرحله صفحاتی را مشاهده کردید که میزان ایمپرشن و کلیک نزدیکی از یک کوئری دریافت کردهاند احتمالا درگیر کنیبالیزیشن شدهاید؛ در مثال زیر، این مشکل به دلیل تفاوت بالای میزان ایمپرشن و کلیلک، وجود ندارد.
پس از اعمال تنظیمات، در منوی پایین سرچ کنسول، PAGES را انتخاب کنید و لیست URLها را بررسی نمایید، اگر برای کوئری که انتخاب کردهاید بیش از یک PAGE نمایش داده شود، احتمال وجود کنیبالیزیشن وجود دارد اما الان برای تصمیم گیری زود است!
حالا وقت آنالیز عملی است!
برای تشخیص کنیبالیزیشن تنها به سرچ کنسول اعتماد نکنید و خودتان نیز دست به کارشوید با سرچ کردن کوئری مد نظر، نتایج را بررسی کنید، گاهی اوقات نمایش دادههایی شبیه به وجود کنیبالیزیشن بین دو URL میتواند بر اثر اعمال الگوریتم های گوگل دنس و ماه عسل، جهت سنجش بازخوردن کاربران به محتوای مدنظر باشد و این موضوع ربطی به وجود کنیبالیزیشن در سایت ندارد.
نکات مهم برای داشتن تشخیص درست همنوع خواری در سایت
1. از یکی نبودن هدف صفحات کنیبال شده مطمئن شوید
2. زمان سرچ دستی، کش مرورگرتان را پاک کنید
3. برای حل مشکل از روشهای کم ریسکتر کمک بگیرید
4. دابلت ریزالت و کنیالیزیشن را اشتباه نگیرید
5. از روش منسوخ شده تشخیص کنیبالیزیشن، استفاده نکنید!
یکی از تکنیکهای قدیمی تشخیص مشکل کنیبالیزیشن، سرچ کردن عبارت زیر بود:
SITE: AMAMLE SITE “KEYWORD”
این روش، تنها شما را به اشتباه میاندازد و اصلا کاربردی نیست، پیشنهاد میشود برای تشخیص کنیبالیزیشن، تنها از سرچ کنسول و سرچ دستی و آنالیز، کمک بگیرید.
4 راه حل کاربردی برای رفع مشکل کنیالیزیشن در سایت
اگر از وجود کنیبالیزیشن در سایتتان مطمئن شدید باید به فکر برطرف کردن آن در سریعترین زمان جهت جلوگیری از بدترشدن شرایط بکنید، در ادامه بهترین راهکارهایی که میتوانید از آن برای رفع مشکل کنیبال کمک بگیرید معرفی میشود.
اصلاح ساختار لینک داخلی و محتوا
بهترین و کم ریسکترین روش برای رفع این مشکل، اعمال تغییرات انکرتکست های لینک های داخلی و ساختار محتوای دو صفحهای است که دچار هم نوع خواری شدهاند.
در این روش، باید کلمات کلیدی مشابه بین دو صفحه را حذف کنید و برای هر url، بر اساس هدف صفحه، کلمات کلیدی جدید تعریف کنید و در محتوا قرار دهید همچین با استفاده از لینک داخلی از صفحات دیگر به دو همنوعخوار سایت تان، ماهیت و مفهوم کلمات کلیدی جدید این دو صفحه را به گوگل معرفی کنید.
استفاده از تگ کنونیکال
تگ کنونیکال، یک قطعه کد HTML است که میتوانید به کمک آن، به گوگل پیامی ارسال کنید با این مبنی که لطفا ارزش و اعتبار صفحه A را به صفحهB انتقال دهد.
اما فراموش نکنید که قرار نیست همیشه گوگل به تگ کنونیکال شما توجه کند و گاهی اوقات بیتفاوت از آن میگذرد و در چنین شرایطی مشکل کنیبالیزیشن در سایت شما پا برجا خواهند ماند.
نو ایندکس کردن
نوایندکس کردن صفحات برای زمانهایی به کار میآید که دو محتوا در وب سایت داریم که حالا در صفحه نتایج گوگل، دچار رقابت شدهاند و به وجود یکی از دو محتواها در وب سایت نیاز داریم ولی لزومی به وارد شدن کاربران از طریق گوگل نیست میتوان تگ نو ایندکس را در صفحه هدف، برای رفع مشکل کنیبالیزیشن، به کار برد.
ریدایرکت 301
روش نو ایندکس کردن نیز مثل قرار دادن تگ کنونیکال، قطعی نیست و پاسخ گرفتن از آن ممکن است به ماهها زمان نیاز داشته باشد. اگر برای خلاص شدن از شر صفحات هم نوع خوار، عجله دارید، بهترین روش برای شما استفاده از ریدایرکت 301 است.
در این راه حل، باید بین دو محتوای درگیر کنیبالیزیشن یک مورد را انتخاب کنید و محتوایی که برایتان اهمیت ندارد را برای همیشه روی مورد انتخاب شده، ریدایرکت 301 بزنید.
سخن پایانی: مراقب وجود کنیبالیزیشن در سایتتان باشید!
کنیبالیزیشن در سایت، میتواند به مرور زمان، علاوه بر کاهش قدرت دامنه، تمامی زحمات چند ماهه شما در مسیر سئو سایت جهت جذب ترافیک ارگانیک هدفمند از موتورهای جستوجو را از بین ببرد.
پیشنهاد میشود از اولین گام سئو وب سایتتان به فکر پیشگیری از این مشکل احتمالی باشید و با داشتن کیورد تارگتینگ صحیح و تولید محتوای درست و اصولی از ایجاد کنیبالیزیشن جلوگیری کنید.
البته اگر با این مسئله مواجه شدید نیز جای نگرانی نیست و به راحتی میتوانید با کمک راهکارهای عنوان شده، کنیبالیزیشن سایتتان را برطرف کنید.
در این مقاله، تمامی نکات و باید و نبایدها پیرامون مشکل کنیبالیزیشن در وب سایت همراه راهکارهای عملی جهت برطرف کردن آن، عنوان شود اگر پرسش یا ابهامی در رابطه با این مشکل دردسرساز سئو دارید که در مقاله به پاسخ آن نرسیدهاید حتما در بخش نظرات، برای ما بنویسید.