کتاب الکترونیکی تسلط بر داده‌‌های ساختار یافته (Structured data) منتشر شد!

سئو چیست

تعریف سئو به زبان ساده؛ معرفی انواع و کاربرد‌های بهینه سازی سایت

به‌طور ساده، هنر و علم تبدیل‌کردن سایت به آهنربایی برای جذب کاربران به‌صورت ارگانیک از طریق موتور‌های جستجو را سئو (SEO) می‌نامند! برای درک بهتر به مثال زیر توجه کنید: اینترنت را یک شهر مدرن و پرجنب‌وجوش در نظر بگیرید....

فهرست مطالب

به‌طور ساده، هنر و علم تبدیل‌کردن سایت به آهنربایی برای جذب کاربران به‌صورت ارگانیک از طریق موتور‌های جستجو را سئو (SEO) می‌نامند! برای درک بهتر به مثال زیر توجه کنید:

اینترنت را یک شهر مدرن و پرجنب‌وجوش در نظر بگیرید. وبسایت‌ها همان ساختمان‌های درهم‌تنیده این اَبَرشهر هستند. موتورهای جستجو نیز مسیرهای ارتباطی پیچیده‌‌اند که شهروندان برای عبور‌و‌مرور از آنها استفاده می‌کنند. سئو در این میان، همان هنر آدرس‌دادن مالک ساختمان به دیگران است.

هرچه این آدرس سرراست‌تر باشد یا در واقع ساختمان در محل مناسبی بنا شده باشد، پیدا کردنش برای شهروندان راحت‌تر خواهد بود. در بازاریابی دیجیتال نیز سئو به ما کمک می‌کند که سایت‌مان به‌راحتی توسط کاربران پیدا شود. هیچ می‌دانید این کار چگونه انجام می‌شود؟

در این مقاله از تسمینو به سؤال «سئو چیست» پاسخ خواهیم داد. ابتدا مفاهیم مختلفی مثل مزایا و معایب سئو را در کنار اهمیت و چهار شاخه اصلی سئو داخلی، خارجی، تکنیکال و لوکال بررسی کرده‌ایم. همچنین نگاهی به مراحل بهینه‌سازی، ارتباطش با الگوریتم‌های گوگل و اشتباهات رایج انداخته‌ایم.

ابزارها و ترندها را نیز از یاد نبرده‌ایم و انواع مشاغل یا همان راه‌های کسب درآمد از سئو را نیز معرفی کرده‌ایم. این مقاله را یک راهنمای عمومی و مقدماتی برای آشنایی با سئو در نظر بگیرید. پس از مطالعه کامل بلاگ پیش‌رو،‌ دید جامعی از بهینه‌سازی کسب خواهید کرد.

تعریف سئو؛ منظور از سئو سایت چیست؟

بهینه سازی موتور جستجو (Search Engine Optimization) یا به‌اختصار سئو (SEO)، فرایند بهبود رتبه و میزان بازدید سایت در نتایج موتور جستجو را می‌گویند. سئوی سایت پروسه‌های مختلفی مثل ساختارسازی، سروسامان‌دادن به محتوا و پیکربندی کلی وبسایت را در بر می‌گیرد.

ترجمه لغوی عبارت Search Engine Optimization، بهینه‌سازی موتور جستجو می‌شود، اما شکل جاافتاده آن در فارسی «بهینه‌سازی برای موتور جستجو» است. در تعریف سئو، خبری از ترفندهای پیچیده و تردستی‌های اعجاب‌انگیز نیست؛ سئو یعنی راهکارهای توسعه وبسایت برای مخاطب طبق موازین موتور جستجو!

در داکیومنت‌های رسمی گوگل، پرسش سئو چیست به زبانی ساده پاسخ داده شده است:

سئو (مخفف بهینه سازی برای موتور جستجو) به معنای کمک به سرچ انجین‌ها برای درک بهتر محتوای شما و همچنین یاری رساندن به کاربران است تا وب‌سایت شما را پیدا کرده و تصمیم بگیرند که آیا از طریق موتور جستجو وارد سایت شما شوند یا خیر.

سئو یا اِس‌ئی‌اُ یک‌بار رخ نمی‌دهد، بلکه فرایند پیوسته ارتقا و اصلاح محسوب می‌شود. ماهیت بهینه سازی سایت، ترکیب مهارت‌ فنی و خلاقیت است. همه تلاش‌ها در راستای دستورالعمل‌های انواع موتور جستجو مثل گوگل و بینگ صورت می‌گیرند. اما منظور از موتور جستجو دقیقاً چیست و چه رابطه‌ای با سئو دارد؟

موتورهای جستجو چه نقشی در بهینه‌سازی سایت دارند؟

اگر می‌خواهیم بدانیم سئو چیست باید با زمین بازی آن یعنی موتورهای جستجو آشنا شویم. موتور جستجو یک سیستم پیچیده با هدف غربال اطلاعات موجود در اینترنت و تحویل مرتبط‌ترین محتوا به نیاز کاربر است. محتوا طبق کوئری (عبارت جستجو) به کاربر نشان داده می‌شود.

بگذارید از همین ابتدا یک موضوع را کامل شفاف کنیم؛ طی این مطلب هرگاه به موتور جستجو اشاره کردیم، منظور همان گوگل است. طبق آمارهای منتشر‌شده، حدود 90 درصد از کاربران اینترنت از گوگل به‌عنوان موتور جستجوی خود استفاده می‌کنند؛ به همین دلیل اقدامات شما برای سئوی یک سایت، باید مطابق با استانداردهای گوگل باشد.

رابطه بین موتورهای جستجو و سئو کاملاً متقابل است. بهینه‌سازی در حقیقت نوعی گفتگو با ماشین جستجوگر محسوب می‌شود. قوانین این گفتگو را نیز الگوریتم‌ها مشخص می‌کنند. سرچ انجین‌ها یا حتی شبکه‌های اجتماعی قواعد خاصی برای رتبه بندی محتوا دارند.

در سئو سایت، همه اقدامات متأثر از الگوریتم های گوگل است. محتوا و ساختار باید طبق همین قوانین سازمان‌دهی شوند و برای موتور جستجو شفاف باشند. ربات‌های خزنده (Web Crawlers) با بررسی صفحات سایت، هرکدام را ذخیره می‌کنند. سپس هنگام جستجو، مرتبط‌ترین و باکیفیت‌ترین محتوا به او نشان داده می‌شود.

در‌واقع موتور جستجو گوگل دارای 3 مرحله اصلی برای نمایش صفحات در SERP (صفحه نتایج موتور جستجو) است که شامل خزیدن (Crawling)، ایندکس کردن (Indexing) و در نهایت نمایش نتایج است.

اهمیت بهینه‌سازی سایت؛ نقش سئو در درآمدزایی و اعتبار

وبسایت‌ها چه برای پروژه‌های شخصی، چه کسب‌وکارهای معروف، سنگ‌‌بنای فعالیت‌های دیجیتال هستند. از طرف دیگر در فضای آنلاین میلیون‌ها محتوا برای جلب توجه کاربران با هم رقابت دارند. اگر مدیر یک سایت نداند سئو چیست، سایتش حتی با داشتن ارزشمند‌ترین محتوا نیز برای کاربران نامرئی خواهد بود.

با سئو کردن سایت، پلی بین کسب‌وکار و مخاطب ایجاد می‌شود. ساخت محتوای مطابق با سرچ اینتنت (Search Intent) یا هدف جستجوی مخاطب به درک نیاز کاربران وابسته است. اهمیت بهینه‌سازی هنگام فعالیت در حوزه‌های پررقابت به وضوح دیده می‌شود.

اگرچه اهمیت SEO چیزی فراتر از دیده‌شدن است؛ با سئو سایت، کسب‌وکار به‌شکل مؤثر با مخاطبان ارتباط برقرار می‌کند. این فقط باعث پیروزی در رقابت با سایت‌های دیگر نمی‌شود، بلکه کارایی و به‌روزبودن مطالب را به همراه دارد.

مزایا و معایب سئو

دانستن این که مزایای و معایب سئو چیست موجب هوشیاری در اجرای ترفندهای بهینه‌سازی سایت می‌شود. البته سئوی اصولی به‌ندرت با نتایج منفی همراه است. در ادامه برای درک بهتر این فرآیند به چند مورد از نکات مثبت و منفی آن اشاره کرده‌ایم.

مزایای SEO

هدف از هرگونه فعالیت در محیط آنلاین، درآمدزایی و کسب اعتبار است. اما سئو از چه طریقی برای فعالیت‌های مارکتینگ مفید واقع می‌شود؟ به موارد زیر توجه کنید:

  • دیده‌شدن در بلندمدت: برخلاف تبلیغات پولی که پس از مدتی از دید خارج می‌شوند، بهینه‌سازی اصولی رؤیت‌پذیری برای دوره‌های طولانی را به همراه دارد. این به‌نوبه‌خود موجب جذب ترافیک ارگانیک می‌شود.
  • افزایش اعتبار و جلب اعتماد: هرچه رتبه سایت بالاتر باشد، به‌عنوان منبع موثق‌تری در چشم کاربران مطرح می‌شود. با اجرای کامل سئو محتوا، برای مخاطب و سرچ انجین ارزش افزوده خلق می‌شود.
  • صرفه اقتصادی: سرمایه‌گذاری در بهینه‌سازی سایت با تبلیغ غیررایگان تفاوت دارد. سئو یک گزینه پایدار برای آینده بلندمدت است اما روش‌هایی مثل تبلیغات به هزینه جاری برای مدت کوتاه‌تر نیاز دارند.
  • نرخ کلیک بالا: به‌شرط اجرای صحیح سئو محتوا، مطالب در صفحه جستجو کاربر بیشتری در مقایسه با تبلیغات کلیکی جذب خواهند کرد. این موجب افزایش نرخ کلیک یا CTR می‌شود.
  • تجربه کاربری بهبودیافته: سئو فقط شامل جذابیت محتوا نمی‌شود. بهینه‌سازی در بخش‌های مختلفی همچون لینک سازی، سرعت بارگذاری سایت و نمایش بهتر سایت روی موبایل اثر دارد. همه این موارد، تجربه‌ کاربری (UX) را بهبود می‌دهند.

معایب SEO

علی‌رغم همه نکات مثبت، فرآیند بهینه سازی سایت دارای نقاط ضعفی نیز است، مانند:

  • اثرگذاری کند: سئو یک ماراتن است، نه دوی سرعت! کسب نتایج مورد انتظار شاید حداقل چند ماه طول بکشد. اگرچه این انتظار ارزشش را دارد. در مسیر بهینه‌سازی باید صبور بود.
  • وابستگی به الگوریتم: درباره الگوریتم‌ها صحبت خواهیم کرد اما وابستگی شدید سئو به این قوانین را نباید از یاد برد. تغییر الگوریتم می‌تواند تلاش‌های چند ماه را در یک شبانه‌روز از بین ببرد.
  • نیاز به تلاش پیوسته: بهینه‌سازی یک فعالیت دائمی محسوب می‌شود. سئوی سایت فعالیتی نیست که با یک‌بار انجام به پایان برسد. بررسی و به‌روزرسانی دائمی در کنار حفظ جریان ثابت محتوای باکیفیت، پای ثابت کار است.

جایی برای نگرانی نیست؛ در صورت پیروی از دستورالعمل‌های رسمی گوگل، ریسک‌های سئو به حداقل می‌رسند.

تفاوت SEO با SEM و PPC؛ بررسی تفاوت‌های ظریف سئو با چند راهکار رایج

برخی از متخصصان بازاریابی دیجیتال، پاسخِ «سئو چیست» را بالا آوردن سایت در صفحه نتایج عنوان می‌کنند. اما بهینه‌سازی، تنها راه افزایش رتبه سایت در بین سایر نتایج نیست.

در زمینه افزایش ترافیک سایت نام دو راهکار SEM و PPC نیز استفاده می‌شوند که در ادامه به تفاوت هرکدام با بهینه‌سازی سایت اشاره خواهیم کرد.

تفاوت SEO با SEM

بازاریابی موتور جستجو یا Search Engine Marketing یک اصطلاح کلی است که هم سئو و هم روش‌های پولی را در بر می‌گیرد. وقتی از بازاریابی موتور جستجو حرف می‌زنیم، گزینه‌های مختلفی مطرح می‌شوند. سئو یکی از همین گزینه‌هاست.

تفاوت اصلی بین SEO و SEM این است که در سئو، رتبه محتوا به‌صورت ارگانیک کسب می‌شود. اما در بازاریابی موتور جستجو، تاکتیک‌های پولی نیز جزو گزینه‌های روی میز هستند. در واقع SEM یک چتر است که که بهینه‌سازی سایت زیرمجموعه آن می‌شود. یک راهکار دیگر در آن، PPC است که در بخش بعد درباره‌اش حرف زده‌ایم.

فرق سئو با PPC

مرز بین بهینه‌سازی وب سایت با PPC کاملاً واضح است. PPC یا Pay-Per-Click در ایران به تبلیغات کلیکی شهرت دارد. در پی‌پی‌سی، کسب‌وکار بودجه‌ای مشخص برای پروموت‌کردنش درنظر می‌گیرد. به‌ازای هر کلیک کاربر روی تبلیغش (معمولاً بنر در سایت‌ها) از این بودجه کم می‌شود.

در سایت گوگل ادز درباره تفاوت سئو با تبلیغات کلیکی نوشته شده:

به‌طور خلاصه سئو یک ابزار مهم برای بازاریابی آنلاین موفق است چون به کسب‌وکار اجازه دیده‌شدن می‌دهد؛ حتی اگر به بار نشستن فرایند بهینه‌سازی مدتی طول بکشد. تبلیغات PPC امکان دسترسی فوری به مشتریان و تغییر آنی کمپین را برای‌تان فراهم می‌کنند.

سئو و PPC از نظر هزینه و ماندگاری تفاوت دارند. سئو کردن سایت نیاز به صرف زمان و تلاش دارد. در سمت مقابل، PPC امکان رؤیت فوری را در ازای هزینه مشخص فراهم می‌کند. بهینه‌سازی به‌مرور در طول زمان رشد می‌کند اما PPC پس یک دوره خاص دیگر کاربردی ندارد.

انواع سئو؛ قلمروهای مختلف بهینه‌سازی کدام‌اند؟

سئو سایت را باید یک فعالیت چندبُعدی در نظر گرفت که در شاخه‌های متعددی انجام می‌شود. در هر شاخه، فرایند بهینه‌سازی با تمرکز روی بخش خاصی از سایت انجام می‌شود. اگر بدانیم که قلمرو‌های انواع سئو چیست و چگونه می‌توانند به ما کمک کنند، بودجه و زمان را بهینه‌تر مصرف خواهیم کرد.

سئو داخلی، ایجاد انسجام و ارتباط معنایی در سایت

سئو داخلی یا سئوی آن-پیج (On-page SEO) با بهینه‌سازی اِلِمان‌های درون سایت، رتبه مطالب را ارتقا می‌دهد. در بهینه‌سازی داخلی روی هر صفحه به‌طور جداگانه تمرکز می‌شود. رایج‌ترین متد، تولید محتوای مرتبط به نیاز کاربر از طریق گنجاندن هوشمندانه کلمات کلیدی درون متن است.

از دیگر بخش‌های سئوی داخلی می‌توان به بهینه‌سازی تایتل‌ها، توضیحات متا، تگ‌های هدر و تصاویر اشاره کرد. در بهینه‌سازی داخلی علاوه‌بر محتوا، تجربه کاربری نیز ارتقا می‌یابد. سرعت بالای صفحات و ریسپانسیو بودن برای موبایل هم روی User Experience تأثیر مثبت می‌گذارند.

یکی از مهم‌ترین کارها لینک سازی داخلی است. در نتیجه آن ساختار منطقی از صفحات سایت ایجاد می‌شود که ناوبری (Navigation) یا جابجایی در بین صفحات مختلف سایت را برای کاربر تسهیل خواهد کرد. بهبود وضعیت لینک داخلی، درک بهتر موتور جستجو از سایت و افزایش اعتبار موضوعی را به همراه دارد.

سئو خارجی، گسترش نفوذ سایت در خارج از آن

سئو خارجی نیز اقداماتی هستند که در خارج از سایت‌تان برای کسب اعتبار و رتبه در گوگل انجام می‌دهید. بک لینک و رپورتاژ آگهی دو مورد از مهم‌ترین اقدامات مربوط به سئو خارجی محسوب می‌شوند که بسیاری از متخصصان سئو از آن‌ها بهره می‌برند.

تمرکز اصلی در سئو خارجی، ایجاد مجموعه‌ای از بک لینک های قدرتمند است. بک لینک یعنی یک سایت از سایتی دیگر لینک دریافت کند. دریافت بک‌لینک از سایت‌های معتبر، نشان‌دهنده اعتبار و قابل‌اطمینان‌بودن محتوا است.

در داکیومنت‌‌های گوگل درباره لینک خروجی می‌خوانیم:

لینک‌دادن به سایت‌های دیگر چیز ترسناکی نیست؛ استفاده از لینک‌های خارجی حتی شاید باعث ایجاد قابلیت اعتماد در سایت شود.

اگر قصد تهیه لینک خارجی را دارید، حتماً سایت‌های معتبر و سالم را انتخاب کنید. از دیگر اقدامات در سئو آف-پیج می‌توان به بازاریابی در شبکه‌های اجتماعی، همکاری با اینفلوئسرها یا حتی تبلیغات سنتی (بنر در سطح شهر) اشاره کرد.

سئو تکنیکال، اطمینان از سلامت سایت

حین پاسخ به «seo چیست» توضیح دادیم که وبسایت باید برای ربات‌‌های خزنده نیز بهینه شده باشد. سئو تکنیکال، راهکاری برای افزایش میزان خزش و ایندکس سایت توسط موتور جستجو است.

این شاخه از بهینه‌‌سازی بیشتر به زیرساخت‌های فنی یک سایت مربوط می‌شود. مواردی مثل برنامه‌نویسی بک‌اِند، نحوه مصرف منابع سرور، سایت‌مپ XML و همچنین تسهیل خزش موتور جستجو در این شاخه انجام می‌شوند.

سئو لوکال، مناسب برای بیزینس‌های محلی

سئو محلی یا Local SEO با هدف افزایش میزان رؤیت سایت برای جستجوهای مبتنی بر لوکیشن انجام می‌شود. کسب‌وکارهایی که به مشتریان یک منطقه جغرافیایی خاص وابسته‌اند، لوکال سئو را در دستور کارشان قرار می‌دهند.

در بهینه‌سازی محلی کلمات کلیدی هدف با محتوای مرتبط به لوکیشن جغرافیایی ترکیب می‌شوند. هدف این است که با جستجوی کاربران، نزدیک‌ترین کسب‌وکارهای مرتبط نشان داده شوند. کلمات کلیدی طولانی مثل «رستوران‌های نزدیک من» یا «رستوران‌های شهر تهران» رتبه‌بندی محلی را ارتقا می‌دهند.

تجربه کاربری و سئو؛ بهینه‌سازی چگونه تجربه‌ای دلپذیر برای کاربر سایت ایجاد می‌کند؟

تجربه کاربری یا User Experience با سئو کاملاً درهم‌تنیده است! این رابطه متقابل روی عملکرد سایت در موتور جستجو تأثیر دارد. سئو در طول زمان با اولویت به نیاز کاربر تکامل یافته است. موتورهای جستجو، مخصوصاً گوگل به سایت‌هایی پاداش می‌دهند که تجربه‌ای روان و لذت‌بخش برای کاربر ایجاد می‌کنند.

امکان گشت‌وگذار سریع و بی‌وقفه درون سایت همراه با محتوایی که مخاطب را در صفحه نگه دارد، حاکی از UX مناسب هستند. این موجب افزایش اعتبار سایت نزد سرچ انجین خواهد شد. در سمت مقابل نیز اگر سایت کند یا پر از ارور باشد، کاربر صفحه را به‌سرعت می‌بندد. در چنین حالتی نرخ پرش (Bounce Rate) افزایش می‌یابد.

مراحل سئو؛ قدم‌به‌قدم با بهینه سازی سایت

یک کارشناس سئو نه‌تنها باید بهینه‌سازی را قدم‌به‌قدم بلد باشد بلکه باید بدانید هر مرحله سئو چیست و چگونه انجام می‌شود. رعایت اصولی مراحل سئو روی سرعت رسیدن به اهداف اثر می‌گذارد. این مراحل شامل:

  1. تحقیق
  2. تدوین استراتژی
  3. تهیه و تولید محتوای مورد نیاز
  4. نظارت بر روند کار
  5. تحلیل نتایج و گزارش دهی

است که در ادامه این گام‌های اصلی سئو گوگل را بررسی کرده‌ایم.

تحقیق‌وبررسی

پایه هر کمپین موفق سئو، تحقیق جامع و بی‌نقص است. مرحله تحقیق و ریسرچ شامل شناسایی مخاطب هدف، تحلیل رقبا و تحقیق کلمه کلیدی می‌شود. شناسایی کیورد‌های منطبق با هدف کاربر از جستجو آنقدر مهم است که شالوده یک محتوا بی‌نظیر را تشکیل می‌دهد.

در مرحله تحقیق باید ترندهای روز و اولویت‌های موتور جستجو نیز شناسایی شوند. متخصص سئو باید داده‌های مختص به دامنه فعالیت کسب‌وکار یا نیچ را نیز گردآوری کند. تحقیق‌و‌بررسی سکویی برای گام‌های بعدی محسوب می‌شود. در این مرحله باید نحوه برآورده‌کردن انتظار کاربر مشخص شود.

استراتژی

پس از یک تحقیق کامل، نوبت به توسعه استراتژی برای سئو کردن سایت می‌رسد. استراتژی بهینه‌سازی طبق یافته‌های تحقیقات، اقدامات لازم برای افزایش ایمپرشن سایت را مشخص می‌کند. در این مرحله، کلمات کلیدی هدف انتخاب می‌شوند.

نحوه چینش ساختار سایت (منوی صفحات) و تاکتیک‌های سئو داخلی و خارجی نیز تعیین می‌گردند. همچنین باید تدابیری برای بهبود وضعیت فنی سایت اندیشیده شود.

در استراتژی، هدف‌گذاری بلندمدت صورت می‌گیرد و مراحل دستیابی به اهداف به‌طور شفاف تعریف خواهند شد. در نتیجه، یک رویکرد متمرکز و سازمان‌یافته برای بهینه‌سازی طراحی می‌شود.

تولید محتوا و ویرایش

تولید و ویرایش محتوای باکیفیت یکی از اقدامات کلیدی در بازاریابی محتوایی محسوب می‌شود. در این گام باید فرمت‌های مختلف محتوای معنادار، مطابق با نیاز کاربر و حاوی کلمات کلیدی هدف طراحی شوند.

همچنین آپدیت محتوای گذشته نیز در همین گام انجام می‌شود. هر صفحه وبلاگ (پست بلاگ) باید دارای مقالاتی مطابق با موازین موتور جستجو باشد. تولید محتوا فقط نوشتن متن جذاب نیست؛ فرمت مناسب تیترها، لینک‌سازی داخلی با انکرتکست جذاب و سِیر محتوایی بی‌نقص نیز جزو ملزومات کار هستند.

گوگل معیارهای مختلفی مثل EEAT و Helpful Content معرفی کرده است که هرکدام، دستورالعمل‌های برای نوشتن محتوای مفید محسوب می‌شوند.

نظارت و مانیتورینگ

پس از سئو محتوا و انتشار مطالب، مانیتورینگ یا همان نظارت آغاز می‌شود. سئو یک فرایند بی‌وقفه است و طی آن باید داده‌های مختلفی تحت نظر قرار بگیرند. خروجی این گام، داده‌های حاصل از سنجش ترفندها و اقدامات انجام‌شده است.

مانیتورینگ نحوه تعامل کاربران با سایت را مشخص می‌کند. همچنین ایرادات و ارورهای مختلف از طریق نظارت قابل‌تشخیص هستند. داده‌های حاصل از مانیتورینگ برای پیشبرد فعالیت‌های تیم‌های مارکتینگ و محتوا ضروری است.

آنالیز و تهیه گزارش

گام نهایی در سئو، آنالیز داده‌های مانیتورینگ و تهیه گزارش است. گزارش به‌منظور تعیین میزان اثرگذاری فعالیت‌ها تهیه می‌شود. در این گام کارایی استراتژی تهیه‌شده در مرحله دوم معلوم می‌شود. نقاط ضعف و پتانسیل‌ها نیز مشخص خواهند شد.

گزارش، سهم سئو در رسیدن به اهداف تجاری کسب‌وکار را تخمین می‌زند. ارائه گزارش به تصمیم‌گیرندگان اصلی موجب شناسایی ترندها، موفقیت‌ها و نقاط نیازمند به تلاش بیشتر می‌شود. آنالیز سایت همچنین میزان بازگشت سرمایه (ROI) و امکان اعمال تغییر فوری در استراتژی را فراهم می‌کند.

الگوریتم‌های گوگل؛ مهم‌ترین مقررات گوگل برای سئو سایت کدام‌اند؟

موتور جستجوی گوگل در آغاز فعالیتش با مشکلات گوناگونی در زمینه اعتبارسنجی سایت‌ها و محتوای درون آن‌ها مواجه بود؛ با گذر زمان و افزایش سواستفاده از باگ‌های این موتور جستجو، گوگل تصمیم گرفت تا با الگوریتم‌های متنوع و کارآمد خود افراد متخلف را با جریمه‌های سنگینی روبه‌رو کند.

چند نمونه از مهم‌ترین الگوریتم های گوگل را در زیر بررسی کرده‌ایم.

الگوریتم پاندا

الگوریتم پاندا که اوایل سال ۲۰۱۱ راه‌اندازی شد، تعریف سئو را برای همیشه تغییر داد. هدف این الگوریتم، محتوای بی‌کیفیت در صفحه نتایج جستجو است. مطالب تکراری و بی‌مفهومی که به شکل افراطی از کلمات کلیدی پر‌شده بودند یا محتوای اسپم برای اولین‌بار توسط پاندا جریمه شدند.

الگوریتم پاندا یک امتیاز کیفی برای صفحات وب اختصاص می‌دهد که روی رنکینگ تأثیر می‌گذارد. پاندا در سال ۲۰۱۶ به یکی از الگوریتم‌های اصلی گوگل (Core Algorithm) تبدیل شد تا وبمسترها آن را کاملاً‌ جدی بگیرند.

الگوریتم پنگوئن

پنگوئن نیز یکی از قدیمی‌ترین الگوریتم‌هاست که در سال ۲۰۱۲ معرفی شد. هدف این الگوریتم، مقابله با یکی از بزرگترین نقاط ضعف گوگل یعنی لینک‌سازی‌های فریبکارانه بود. پنگوئن وبسایت‌های دارای الگوی اسپم در لینک بیلدینگ را جریمه می‌کند.

پس از رونمایی از پنگوئن و قدرتش، بک‌لینک‌های بی‌کیفیت به حاشیه رانده شدند. سپس وبمسترها اهمیت لینک‌های خارجی طبیعی از سایت‌های با رنکینگ بالا را درک کردند.

الگوریتم رنک‌برین

رنک برین (RankBrain) که در سال ۲۰۱۵ ارائه شد، یک الگوریتم پیشرفته گوگل مبتنی بر علم ماشین لرنینگ است. این الگوریتم به درک کوئری‌های پیچیده کاربران کمک می‌کند.

الگوریتم رنک برین به‌جای بررسی کلمه‌به‌کلمه، از مفهوم کلی عبارت جستجو برای درک سرچ اینتنت کاربر استفاده می‌شود. با انتشار رنک‌برین قوانین محتوا‌نویسی و تجربه کاربران در جستجو در گوگل برای همیشه تغییر کرد.

الگوریتم برت

یکی از پیشرفته‌ترین الگوریتم‌های گوگل، برت (BERT) نام دارد. این الگوریتم در قالب یکی از آپدیت‌های اصلی گوگل در سال ۲۰۱۹ روی موتور جستجو اعمال شد. برت یک جهش بزرگ در درک زبان محاوره و نوشتار کاربران به شمار می‌آید. برت با استفاده از تکنیک‌های دیپ لرنینگ قادر است جزئیات زبانی و مفهوم هر کوئری را درک کند.

گوگل با این آپدیت موفق به درک سؤالات پیچیده کاربران شد و می‌تواند مرتبط‌ترین محتوا را حتی به گُنگ‌ترین عبارات جستجو متصل کند. برت آنقدر مهم است که حدوداً ۱۰ درصد از جستجوهای زبان انگلیسی به کمک آن انجام می‌شوند.

انواع روش‌های سئو؛ متدهای مختلف بهینه‌سازی بر اساس رعایت مقررات گوگل

احتمالاً حالا دیگر به‌خوبی می‌دانید که سئو چیست و مراحل آن کدام‌اند. نحوه انجام بهینه‌سازی بر اساس احترام به دستورالعمل‌های گوگل متفاوت است. توجه به الگوریتم‌ها و توصیه‌های گوگل منطقی و اصولی است اما برخی از متخصصان سئو راهکارهای دیگری دارند. این روش‌های سئو شامل:

  • کلاه سفید
  • کلاه خاکستری
  • کلاه سیاه

هستند که در ادامه به بررسی روش‌های سئو می‌پردازیم.

سئو کلاه‌سفید

کلاه سفید یعنی برای بهینه‌سازی سایت از روش‌هایی استفاده کنید که کاملا مطابق با استانداردهای گوگل هستند. رسیدن به نتیجه به کمک سئو کلاه سفید زمان‌بر است؛ اما هنگامی که به نتیجه برسید، می‌توانید اطمینان داشته باشید که جایگاه‌تان تضمین‌شده خواهد بود.

هدف از سئو کلاه سفید، ایجاد اعتبار برای دامنه سایت به‌صورت طبیعی است. در این روش هیچ راهکاری برای دور‌زدن قوانین و نقض دستورالعمل‌ها استفاده نمی‌شود. ازآنجایی‌که در Whitehat SEO همه قوانین گوگل رعایت می‌شوند، نتایج پایدار هستند حتی اگر پیشرفت‌ها به کندی مشاهده شوند.

سئو کلاه‌سیاه

سئو کلاه سیاه دقیقا نقطه مقابل سئو کلاه سفید محسوب می‌شود که شدیدا توسط گوگل مورد انتقاد قرار گرفته است. در این روش متخصص سئو با دور زدن گوگل سعی می‌کند تا در کوتاه‌ترین زمان ممکن به نتیجه مدنظرش برسد. استفاده از روش‌های کلاه سیاه منجر به جریمه گوگل شده و نتیجه فاجعه‌باری را برای سایت به همراه خواهد داشت.

راهکارهایی مثل کیورد استافینگ، مخفی‌‌کاری یا Cloaking (تفاوت محتوای نشان‌داده‌شده به کاربر با محتوای موتور جستجو)، خرید بک‌لینک بی‌کیفیت و استفاده از متن‌ها یا لینک‌های پنهان جزو ترفندهای مرسوم در سئو کلاه سیاه هستند.

با این‌حال هنوز خرید بک لینک از رسانه‌های معتبر و مرتبط در بعضی از حوزه‌ها به‌دلیل میزان رقابت بالا توصیه می‌شود. در این مواقع باید تمام جنبه‌ها را در‌نظر گرفت تا از سایت‌های باکیفیت و با ارتباط موضوعی با سایتتان بک لینک های سایت واید را تهیه کنید.

سئو کلاه‌خاکستری

ترفندهای سئو کلاه خاکستری چیزی میان روش‌های کلاه سفید و کلاه سیاه هستند. هدف از روش کلاه خاکستری آن است که بتوان در زمانی کوتاه‌تر و بدون جریمه‌شدن از سوی گوگل به نتیجه رسید. برای استفاده از ترفندهای کلاه خاکستری باید کاملا محتاط عمل کرد و شناخت بالایی از گوگل داشت. هرگونه اشتباه در پیاده‌سازی این روش، ممکن است نتایج بسیار بدی را به همراه داشته باشد.

از جمله روش‌های کلاه خاکستری خرید رپورتاژ آگهی است؛ در این روش باید با بررسی رسانه‌های مورد‌نظر از جنبه‌های کیفی و ارتباط معنایی با سایتتان، اقدام به انتشار رپورتاژ کنید.

اشتباهات رایج در سئو

سئو به‌خاطر ماهیت مبهم روش‌هایش، پر از دام‌های مختلف است! حتی متخصصانی که می‌دانند سئو چیست و چگونه انجام می‌شود هم از تله‌های متعدد آن در امان نیستند. یکی از مهم‌ترین دلایل اشتباه، بی‌توجهی به قوانین و دستورالعمل رسمی گوگل است.

با مطالعه داکیومنت‌های رسمی و آموزشی گوگل، میزان اشتباه رایج به حداقل می‌رسند. معمولاً خطاها به‌خاطر میل به کسب نتایج فوری رخ می‌دهند و همه زحمات را بر باد می‌دهند. در این بخش با رایج‌ترین اشتباهات در بهینه‌سازی آشنا می‌شوید.

کیورد استافینگ

کیورد استافینگ (Keyword Stuffing) حالتی است که چگالی کلمات کلیدی به‌طور افراطی زیاد است. در این اشتباه، نویسنده تلاش می‌کند تا به‌طور کاملاً غیرطبیعی و بی‌رویه، کلمات کلیدی را در متن بگنجاند. چنین مقالاتی حالت زننده پیدا می‌کنند و مطالعه‌شان برای کاربر خوشایند نیست.

این روش شاید در روزهای ابتدایی سئو جواب می‌داد اما حالا منجر به جریمه از طرف گوگل می‌شود. امروزه برخی از کارشناسان سئوا، ناخواسته و با تمرکز بیش‌ازحد روی الگوریتم به‌جای ارزش‌آفرینی برای کاربر مرتکب کیورد استافینگ می‌شوند.

پر‌کردن متن از کلمات کلیدی روی خوانایی اثر می‌گذارد و محتوا را به‌عنوان مطلب بی‌ارزش در موتور جستجو ثبت می‌کند. برای جلوگیری از این اشتباه باید کیورد‌ها را ماهرانه و به‌شکل طبیعی درون متن جایگذاری کرد.

محتوای کپی

هدف موتورهای جستجو، ارائه محتوای خاص (یونیک) و اصیل به کاربر است. در صورت ایندکس محتوای تکراری، موتور جستجو در انتخاب مطلب برای کاربر به مشکل می‌خورد.

وبمسترها گاه ناخواسته یا برای راحتی کارشان، محتوای تکراری روی سایت قرار می‌دهند. دوپلیکیت کانتنت (Duplicate Content) جریمه گوگل را به همراه دارد یا اگر هم جریمه‌ای در‌کار نباشد موجب افت رتبه صفحه خواهد شد.

محتوای هر صفحه باید خاص و فقط مختص به همان URL باشد. اگر چاره‌ای جز استفاده از محتوای مشابه برای چند صفحه نیست، می‌توان با استفاده از تگ کنونیکال، صفحه اصلی را مشخص کرد. هر صفحه باید ارزش جدیدی برای مخاطب خلق کند.

بی‌توجهی به داده‌ها و بازخوردها

عدم نظارت روی فرایندها و بی‌تفاوتی نسبت به داده‌های عملکردی، یک اشتباه مهلک است. رها‌کردن کار پس از اجرای ترفندها، همه زحمات و بودجه را به باد می‌دهد. در بهینه‌سازی سایت برای گوگل چرخه پیوسته‌ای از فعالیت‌ها وجود دارد.

نظارت روی کارها، تصمیم‌گیری داده‌‌محور و اجرای نقشه‌های جدید باید دائماً انجام شوند. غفلت از تحلیل داده‌ها حتی اگر به کارها ضربه نزند، باعث از دست رفتن فرصت‌های جدید خواهد شد. یک سئوکار نباید نسبت به داده‌ها و ارورها بی‌تفاوت باشد. رفتار کاربری نیز باید به‌طور پیوسته زیر ذره‌بین قرار بگیرد.

لینک‌سازی نامناسب

حالا که به سئو چیست به زبان ساده پاسخ داده‌ایم، احتمالاً از اهمیت لینک‌سازی آگاه شده‌اید. کوچک‌ترین اشتباه و خطا در ساخت لینک‌ها، مخصوصاً لینک‌های خارجی شاید به افت دائمی سایت ختم شود!

خرید لینک‌های ناسالم و استفاده از منابع بی‌کیفیت جریمه سایت را به همراه دارد. اشتباه در لینک‌سازی فقط به لینک‌های خارجی منجر نمی‌شود؛ بدون داشتن ساختاری مناسب از لینک‌های داخلی، فرصت‌های زیادی از دست می‌روند. بی‌دقتی در نوشتن انکرتکست نیز یک فرصت‌سوزی بزرگ است.

بهترین رویکرد در لینک بیلدینگ این است که لینک‌ها به‌طور طبیعی و به‌خاطر عملکرد محتوا ساخته شوند. یعنی محتوا آنقدر خوب و مفید باشد که منابع دیگر به صفحه لینک بدهند. همکاری توافقی با دامنه‌های معتبر، تمیز و مرتبط به موضوع سایت نیز به داشتن لینک پروفایل خوب کمک می‌کند.

عدم بهینه‌سازی سایت برای موبایل

در روزگار سلطه گوشی‌های هوشمند بر بازاریابی دیجیتال، غفلت از بهینه‌سازی سایت برای موبایل اشتباهی بزرگ است. وبسایت‌های نامناسب برای صفحه نمایش موبایل، تجربه کاربری بسیار بدی بر‌جای می‌گذارند. گوگل به نمایش صفحات، آزادی عمل کاربران و سرعت کلی سایت روی گوشی اهمیت زیادی می‌دهد.

اگر موتور جستجو متوجه بازخورد منفی کاربران از تعامل با سایت روی گوشی شود، افت رتبه‌ها از راه می‌رسند. گوگل ابزارها و معیارهای مختلفی برای سئو موبایل در اختیار متخصصان می‌گذارد؛ نباید از آنها غافل شد.

چگونه موفقیت سئو را اندازه‌گیری کنیم؟

آگاهی از میزان موفقیت‌ها در سئو وب سایت برای ارزیابی و گزارش‌های دیجیتال مارکتینگ ضروری است. بهینه‌سازی یک فعالیت پویا است؛ یعنی می‌توان هرلحظه در بخش‌های مختلف آن تغییر ایجاد کرد. برای اعمال تغییر هم به داده‌های حاصل از سنجش عملکرد نیاز است.

با اندازه‌گیری موفقیت‌های سئو، بهینگی مصرف منابع نیز مشخص می‌شود. با سنجش معیارهای مختلف توسط ابزارها گوناگون و تطبیق خروجی با اهداف می‌توان از رقبا پیشی گرفت. در ادامه، عوامل مؤثر در اندازه‌گیری موفقیت حاصل از سئو را بررسی کرده‌ایم.

هدف‌گذاری عینی

پیش از بررسی معیارها، باید دید واضحی نسبت به اهداف سئو وجود داشته باشد. هدف‌گذاری باید قابل اجرا و ارزیابی باشد و در چارچوب هدف‌های تجاری قرار بگیرد. برخی از انواع هدف‌های سئو به شکل زیر هستند:

  • اهداف مربوط به ترافیک سایت: برای یک دوره زمانی مشخص، افزایش درصدی بازدیدکنندگان را هدف بگیرید. برای مثال، افزایش ماهانه ۱۰ درصد ترافیک سایت.
  • اهداف مربوط به رتبه: برای عبارات کلیدی مختلف، یک رتبه هدف تعیین کنید. ابتدایی‌ترین هدف برای شروع کار، رسیدن به صفحه اول نتایج جستجو و حضور در میان ۱۰ نتیجه برتر است.
  • اهداف مربوط به انگیجمنت: روی افزایش میزان تعامل کاربر یا همان انگیجمنت عبارت هدف‌گذاری کنید.

اهداف دیگری مثل افزایش میزان تعامل کاربر با محتوا یا افزایش تبدیل بازدیدکننده به مشتری نیز وجود دارد. هنگام هدف‌گذاری باید به بودجه، زمان، نیروی انسانی و رقابت موجود در بازار توجه کرد. اهداف باید عینی و منطقی باشند.

معیارها و KPI‌ها

شاخص کلیدی عملکرد یا KPI معیارهایی برای سنجش عملکرد هستند. KPI‌های سئو شامل موارد مختلفی هستند که در ادامه به چند مورد پرداخته‌ایم:

  • ترافیک ارگانیک: تعداد بازدیدکنندگان سایت از طریق روش‌های غیرپولی مثل صفحه نتایج جستجو، ترافیک ارگانیک است. این فاکتور یک معیار مستقیم برای نمایش کیفیت رتبه سایت در موتورهای جستجو محسوب می‌شود.
  • رنکینگ کلمات کلیدی: عملکرد محتوا برای کلمات کلیدی مربوطه را نشان می‌دهند. هرچه محتوا بهتر باشد و با درک واضح از نیاز کاربر نوشته شده باشد، رتبه کلمات کلیدی آن مطلب بهتر خواهند بود.
  • نرخ کلیک (CTR): سی‌تی‌آر نشان‌دهنده میزان کلیک کاربر روی محتوای یک سایت در صفحه نتایج جستجو است. هرچه نرخ کلیک بیشتر باشد یعنی محتوا مورد پسند کاربران بوده و با نیازشان هم‌خوانی دارد.
  • نرخ پرش (Bounce Rate): درصد بازدید‌کنندگانی که پس بازکردن یکی از صفحات، از سایت خارج شده‌اند. بانس ریت بالا در بسیاری از مواقع حاکی از نارضایتی کاربران از محتواست.
  • نرخ تبدیل (Conversion Rate): درصدی از بازدیدکنندگان که اقدامات مطلوب مثل خرید یا ثبت‌نام را انجام داده‌اند. هدف از سئو فقط جذب ترافیک نیست بلکه بازدیدکننده در نهایت باید سود یا اعتبار برای برند داشته باشد.
متریک‌های مختلف دیگر مثل برند منشن (اشاره به نام برند یا دامنه سایت در منابع دیگر) و سوشال سیگنال (انواع ایمپرشن مثبت به یک صفحه از سایت در شبکه‌های اجتماعی) وجود دارند. مهم این است که معیارهای مختلف در طول زمان مانیتور شوند و خروجی آنها ثبت شود.

ابزارهای سنجش عملکرد

برای نظارت دقیق و پیوسته روی عملکرد ترفندهای بهینه‌سازی به ابزارهای خاصی نیاز است. این ابزارها امکان سنجش مستقیم و دقیق انواع KPI را فراهم می‌کنند. دو نمونه از معتبرترین و محبوب‌ترین ابزارهای سئو عبارت‌اند از:

  • گوگل آنالیتیکس: ابزار Google Analytics اطلاعات جامعی از موارد مختلف مثل ترافیک ارگانیک، بانس ریت و نرخ تبدیل ارائه می‌کند. آنالیتیکس ابزار حیاتی وبمسترها است که وضعیت کلی سایت را نشان می‌دهد.
  • گوگل سرچ کنسول: ابزار گوگل برای بررسی رتبه کلمات کلیدی، CTR و ارورهای مختلف سایت. با استفاده از دیتای سرچ کنسول می‌توان محتوای فعلی سایت را به‌روزرسانی کرد. این ابزار نمایی کلی از دیدگاه گوگل نسبت به سایت ارائه می‌دهد.

بدون استفاده از ابزارهایی مثل موارد بالا، اندازه‌گیری موفقیت تقریباً غیرممکن است. کارشناس سئو باید بتواند به‌راحتی با این ابزارها کار کند.

ابزارهای سئو؛ بهینه‌سازی سایت با کمک برنامه‌های مختلف

در زمینه سئو سایت ابزارهای مختلفی برای هر بخش از کار استفاده می‌شوند. مهم‌ترین فواید استفاده از ابزارها، صرفه‌جویی در زمان، دستیابی به داده‌های ارزشمند و درک عمیق از موانع است. در ادامه با چند مورد از پرکاربردترین ابزارهای سئو و حوزه فعالیت هرکدام آشنا می‌شویم.

  • کیورد پلنر: این ابزار رایگان تحقیق کلمات کلیدی که توسط گوگل ساخته شده محبوبیت زیادی دارد. حجم جستجو، کیوردهای ترند و سطوح رقابتی هر کیورد در این ابزار مشخص می‌شود. همچنین کیوردهای مرتبط با عبارت کلیدی موردنظر نیز در پلنر نشان داده می‌شود.
  • ای‌اچ رفس: Ahrefs یکی از قدرتمندترین گزینه‌های موجود است. این ابزار علاوه‌بر تحقیق کلمه کلیدی در آنالیز رقبا نیز کاربرد دارد. تحلیل بک‌لینک‌های رقبا و مشاهده رتبه رقبا برای هر کیورد در Ahrefs امکان‌پذیر است. این ابزار به شناسایی شکاف محتوایی موجود در سایت نیز کمک می‌کند.
  • اسکریمینگ فراگ: این ابزار در حقیقت نوعی کراولر است که ایرادات فنی و بهینه‌سازی مثل لینک‌های خراب، محتوای تکراری و سرعت کم لود صفحات را عیان می‌کند. ابزار Screaming Frog برای دیباگ سایت و بررسی مشکلات مربوط به ایندکس مناسب است.
  • سمراش: یکی از جامع‌ترین ابزارهای در همه امور مربوط به سئو، SEMrush است. از تحقیق کلمه کلیدی تا بررسی سایت و آنالیز بک‌لینک با این ابزار امکان‌پذیری می‌شود.
  • هوش مصنوعی: چت جی‌پی‌تی، جمنای، Surfer SEO و بسیاری دیگر از این دسته ابزار‌ها، قادرند حجم عظیمی از اطلاعات را آنالیز کنند و بر اساس دیتا پیشنهاداتی ارائه نمایند. ابزارهای هوش مصنوعی سئو در زمینه‌های مختلفی مثل نگارش و ویرایش محتوا، تهیه استراتژی محتوایی، تحقیق کلمات کلیدی و بررسی و ارائه اسکیما و آنالیز مشکلات سئو تکنیکال کاربرد دارند.

ابزارهای سئو وحی منزل نیستند و نباید چشم‌بسته به داده‌هایشان اطمینان کرد، اما قادرند بار بزرگی را از دوش متخصصان سئو بردارند.

مشاغل مرتبط با SEO چیست؛ فرصت‌های حضور در بازار کار

در حوزه سئو سایت، فرصت‌های مختلفی برای کسب درآمد وجود دارد. بسته به سطح مهارت و میزان تجربه می‌توان در پوزیشن‌های مختلف مشغول شد. وظایف و مسئولیت مسیرهای شغلی در زمینه بهینه‌سازی سایت از تنوع بالایی برخوردار است. در ادامه با چند مورد از جایگاه‌های موجود در یک تیم سئو آشنا می‌شوید:

  1. متخصص سئو: کارشناس سئو را می‌توان یک متخصص سنیور در زمینه بهینه‌سازی دانست. او مسئول ارشد فعالیت‌های بهینه‌سازی است و روی فعالیت سایر اعضا نظارت دارد. توسعه استراتژی سئو بر عهده اوست.
  2. نویسنده محتوای سئو‌شده: محتوا‌نویسی که تا‌حدودی بداند سئو چیست و بتواند کیوردهای را هنرمندانه درون متن جایگذاری کند، پای ثابت تیم‌های سئو است. خلاقیت و تسلط بر فنون نگارش در این حرفه ضروری است.
  3. تحلیلگر سئو: یک تحلیلگر باید به مسائل پشت پرده سئو آگاه باشد. شغل او تحلیل بخش‌های مختلف سایت مثل سرعت، بودجه خزش و تجربه کاربری است. این پوزیشن برای برطرف‌کردن باگ‌ها با تیم برنامه‌نویسی همکاری نزدیکی دارد.
  4. مدیر سئو: مسئول استراتژی، کل فرایند بهینه‌سازی را تحت نظر دارد. اون قادر به طراحی نقشه‌های بلندمدت سئو سایت است و کمپین‌ها را در کنار اجرای تاکتیک‌ها مدیریت می‌کند. مهارت اصلی مدیر سئو تفکر تحلیلی است.
  5. متخصص لینک‌سازی: ساخت بک‌لینک‌های باکیفیت و ایجاد یک ساختار منسجم بین صفحات سایت بر‌عهده متخصص لینک‌سازی است. آنها مسئولیت افزایش اعتبار دامنه از طریق لینک‌ها را برعهده دارند.

امروزه پوزیشن‌های مختلف دیگری مثل مشاور سئو، استراتژیست سئو یا حتی متخصص سئوی لوکال در شرکت‌ها مشغول به فعالیت هستند. همچنین بهینه‌سازی حالا دیگر فقط مربوط به سایت نیست و مشاغل مشابه در زمینه شبکه‌های اجتماعی یا حتی سئو ویدیو نیز وجود دارند.

منابع یادگیری بهینه‌سازی سایت؛ بهترین منبع آموزش سئو کدام است؟

برای یادگیری سئو منابع مختلفی وجود دارد. از مقالات آموزشی گرفته تا ویدیوها و دوره‌های آنلاین؛ آموزش بهینه‌سازی سایت را می‌توان در قالب همه این فرمت‌ها دنبال کرد. در یوتیوب دوره‌های رایگان زیادی وجود دارد. سایت‌های معتبر مثل Moz و Ahrefs نیز به‌طور پیوسته مطالب آموزشی منتشر می‌کنند.

با این وجود، معتبرترین منبع برای یادگیری زیروبم سئو، مقالات رسمی گوگل هستند. این مقالات که در بخش Search Central قرار دارند، دید فوق‌العاده‌ای از سئو ارائه می‌دهند. داکیومنت‌های گوگل دقیق‌ترین و به‌روزترین اطلاعات از جانب محبوب‌ترین موتور جستجو را در بر می‌گیرند.

با پیروی از دستورالعمل‌های گوگل، می‌توانید از هرگونه جریمه در امان بمانید. کلید یادگیری عمیق سئو، اجرای ترفندهای گفته‌شده توسط گوگل در یک پروژه آزمایشی است. پس همین حالا دست‌به‌کار شوید و روی یک سایت آزمایشی به تمرین سئو بپردازید.

ترندهای سئو؛ جدیدترین پدیده‌ها در دنیای بهینه‌سازی

باتوجه‌به تغییر دائمی دنیای دیجیتال مارکتینگ، اطلاع از جدیدترین ترند‌های سئو و تطبیق با آنها اهمیت بسیاری دارد. یک کارشناس بهینه‌سازی باید بداند که ترند هر دوره زمانی در سئو چیست و برایش برنامه‌ریزی کند. پیروی از ترندها می‌تواند حجم زیادی از دیده‌شدن محتوا در بازه زمانی کوتاه را به ارمغان بیاورد.

هم‌راستابودن با جدیدترین پدیده‌ها باعث می‌شود که سایت از رقابت عقب نماند و هم برای کاربر و هم برای موتور جستجو بهینه باشد. در ادامه با چند مورد از ترندهای اخیر دنیای بهینه‌سازی آشنا می‌شوید.

هوش مصنوعی

در یکی از بخش‌های قبل به تأثیر هوش مصنوعی در انجام تسک‌های سئو اشاره کردیم. اما داستان به همینجا محدود نمی‌شود. فناوری هوش مصنوعی حالا به‌خاطر ادغام با موتورهای جستجو به یکی از داغ‌ترین ترندهای حوزه تبدیل شده است.

برخی پیش‌بینی می‌کنند استفاده از هوش مصنوعی در هسته موتورهای جستجو انقلاب به پا خواهد کرد. تکنولوژی SGE یا تجربه جستجوی مولد (Search Generative Experience) کارایی و دقت پروسه جستجو در وب را برای کاربران ارتقا می‌دهد. این فناوری به گوگل تعلق دارد.

یک نوآوری دیگر با عنوان GEO یا بهینه‌سازی موتور مولد (Generative Engine Optimization) نیز به بهینه‌سازی برای جستجوگرهای مبتنی بر هوش مصنوعی مثل SeachGPT مربوط می‌شود.

همین ابداعات جدید می‌تواند درب‌های جدیدی را به‌روی حوزه بهینه‌سازی موتور جستجو باز کند. طبیعتاً سئوی سایت با‌‌توجه‌به فناوری‌های جدید AI یک فرصت بی‌بدیل برای رشد و کسب رتبه است.

جستجوی صوتی

در سال‌های اخیر دستیارهای صوتی خانگی و اسپیکرهای هوشمند فروش قابل‌توجهی داشته‌اند. به‌همین‌خاطر، بهینه‌سازی سایت برای جستجوی صوتی به یک ترند جدید تبدیل شده است. کاربران هنگام صحبت با دستیارهای هوشمند صوتی و اسپیکرها بیشتر از لحن محاوره استفاده می‌کنند.

کوئری‌ها نیز در جستجوی صوتی بیشتر لحن پرسشی دارند. با‌این‌اوصاف، بهتر است سایت‌های برای سازگاری با جستجوی صوتی رو کلمات کلیدی طولانی (لانگ تِیل) و محاوره‌ای تمرکز کنند. فناوری پردازش زبان طبیعی می‌تواند برای این ترند کارساز باشد.

سئوی سمانتیک

موتورهای جستجو در درک معنا و مفهوم عبارات جستجو پیشرفت کرده‌اند. سئوی سمنتیک یا معناگرا نیز به همین موضوع ارتباط دارند. در سمنتیک سئو، به‌جای تمرکز روی چند کلمه کلیدی خاص، بیشتر به معنا‌پردازی و ایجاد مفاهیم مرتبط در سراسر طول متن تکیه می‌شود.

در این روش، نیاز کاربر به‌طور جامع پاسخ داده می‌شود. استفاده از داده‌های ساختاریافته و همچنین لینک‌سازی داخلی بهینه، درک صحیحی از محتوا برای کاربر و موتور جستجو ایجاد می‌کند.

سئو سایت؛ راهکاری حیاتی برای پیداکردن مسیر در بازاریابی دیجیتال

احتمالاً حالا دیگر به‌خوبی فهمیده‌اید که سئو چیست. در این مقاله سعی کردیم تعریف سئو به زبان ساده را مطرح کنیم و به بخش‌های مختلف آن بپردازیم. حالا دیگر می‌دانید که سئو چهار شاخه مختلف دارد و هدف نهایی هرکدام،‌ افزایش شانس دیده‌شدن سایت توسط کاربر و بهبود رتبه آن در موتور جستجو است.

شما اکنون با مراحل بهینه‌سازی سایت آشنا هستید و یک نقشه راه برای سئو یک سایت آزمایشی بر اساس آموزه‌های گوگل دارید. سئو یکی از جدیدترین پیشه‌هاست که به‌لطف اینترنت ایجاد شده است. بسیاری با یادگیری آن بدون نیاز به مدرک و تحصیل رسمی موفق به درآمدزایی شده‌اند.

حالا نوبت شماست که درباره سئو با ما و سایر خوانندگان حرف بزنید. تجربه شما از یادگیری یا اجرای سئو چیست؟ چه آینده‌ای برای این رشته متصور هستید؟ به‌نظرتان هوش مصنوعی چه آینده‌ای برای بهینه‌سازی رقم می‌زند؟

‫15 دیدگاه ها

  1. اگه من بک لینک رایگان بخرم روی سئوی سایتم تاثیر مخرب داره؟

    1. سلام
      استراتژی‌های آف پیج سئو در حال تغییر هستن و بهتره که بدون برنامه‌ریزی مشخص، خرید بک‌لینک انجام نشه. به طور کلی مستقیما باعث آسیب به سئوی سایت شما نمیشه و اگه از بک‌لینک‌های رایگان و معتبر (مثلا دامنه‌های edu) استفاده کنید میتونه تاثیر مثبت هم داشته باشه؛ اما باید توجه کنید که تعداد بک لینک های رایگان شما خیلی زیاد و از دامنه‌های نامعتبر نباشه.

    1. مراحلی که باید برای سئوی سایتتون انجام بدید، نسبت به رتبه ای که سایت شما داره متفاوته. ولی مراحل کلی به این صورته که شما ابتدا سئوی آن پیج (شامل محتوا و ساختار کلی سایت) رو انجام میدید و سپس برای سئوی آف پیج اقدام به خرید بک لینک و رپورتاژ بر اساس یک استراتژی مشخص می کنید. موارد مربوط به سئو تکنیکال هم لازم هست توسط خود شما یا یک فرد فنی بررسی بشه تا در صورت وجود مشکل، بهینه سازی های لازم رو انجام بدین.

  2. سلام ممنونم از مقاله ی کاملتون
    من میخوام سئوکار بشم. یادگرفتن سئو پیش نیاز خاصی میخواد؟

    1. سلام. خواهش می‌کنم. خوشحالم که از مقاله راضی بودید. برای تبدیل شدن به یک متخصص سئو نیاز به پیش نیاز خاصی ندارید فقط باید یک ذهن پرسش‌گر داشته باشید و بتونید اطلاعات رو درست تحلیل کنید.

  3. ممنونم از مطلب خوبی که نوشتین
    از کجا بفهمم ورودی‌ای که سایتم داره چقدره؟

    1. خواهش میکنم. خوشحالم که براتون مفید بوده.
      برای بررسی میزان ورودی های سایتتون میتونید از سرچ کنسول و گوگل آنالیتیکس استفاده کنید.
      در بلاگ یک مقاله درمورد سرچ کنسول داریم که میتونه براتون مفید باشه

  4. اسم دامنه‌ای که برای سایتم انتخاب میکنم توی سئو تاثیر داره؟

    1. نمیشه گفت تاثیر زیادی داره یا اصلا تاثیری در سئو سایت و رتبه بندی داره. بهتره زمان انتخاب دامنه بیشتر روی روان بودن و معنادار بودن اون تمرکز کنید

  5. من با سئوکارم قرارداد 12 ماهه بستم، بعد از این مدت زمان که به رتبه ی بالا رسیدم باز هم لازمه به سئو کردن ادامه بدم؟

    1. سلام جناب نامجو
      بله، سئو یک فرآیند ادامه دار هست و باید بطور مستمر سایت از این بابت بررسی بشه، چه از نظر فنی و محتوایی و جه لینک سازی های خارجی و انتشار رپورتاژ

  6. ممنون از اطلاعات مفیدی که ارائه دادید. اگر کسب و کارها اهمیت سئو رو بدونن قطعا روی این مورد حساب باز می کنن چون هم هزینه کمتری براشون داره هم نرخ تبدیل بالاتری داره. کاری که ما خودمون توی سایت ها داریم انجام میدیم همینه و البته از ابزارهای سئو تسمینو هم استفاده می کنیم و تمرکزمون رو گذاشتیم روی یاددادن سئو به افرادی که به این حوزه علاقه دارن.

    1. خوشحالیم که این مقاله برای شما مفید بوده و امیدواریم بتوانیم همکاری بیشتری با برند شما داشته باشیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *